Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Ochrona danych osobowych wobec ubezpieczenia samochodowego w przypadku szkody

Napisany przez ADMCI4
Nie wiem, czy mam być zły czy zdziwiony. Samochód mojego syna jest zarejestrowany na mój adres i jestem ubezpieczycielem. Podczas zawierania ubezpieczenia musieliśmy podać roczny przebieg, który szacowaliśmy na 9000 kilometrów. Po niewielkim uszkodzeniu kamieniem mój syn zabrał samochód do warsztatu, gdzie został naprawiony. Teraz dostałem pismo, informujące mnie, że roczny przebieg został przekroczony, i mam teraz dopłacić 15 euro za ostatnie trzy miesiące. Składka OC wzrosła o 5 euro miesięcznie. Skąd firma ubezpieczeniowa ma dane o przebiegu? Może z warsztatu? Czy tutaj nie obowiązuje ochrona danych?

Re: Ochrona danych osobowych wobec ubezpieczenia samochodowego w przypadku szkody

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Klammeraffe,

oczywiście dane o warsztacie zostały uzyskane. To nie ma nic wspólnego z ochroną danych. Faktura została przedstawiona ubezpieczycielowi.

Zawsze, gdy dziś udasz się do warsztatu samochodowego, podczas przyjęcia do naprawy lub wystawienia faktury, wpisywany jest przebieg Twojego pojazdu. Dzieje się tak przede wszystkim po to, aby warsztat miał dowód na ewentualne roszczenia gwarancyjne lub rękojmi. Nie ma znaczenia, czy wymienia się silnik czy szybę.
Z kolei podczas zawierania umowy ubezpieczenia samochodu podałeś wtedy aktualny przebieg. Dzięki temu dla ubezpieczyciela jest względnie łatwo określić rzeczywisty przebieg.
Jeśli więc pojawi się różnica w przebiegu - czyli przejechano więcej kilometrów niż podano - będzie istniała inna klasyfikacja ryzyka dla ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej. Skoki kilometrów mogą się różnić w zależności od ubezpieczyciela.
Teoretycznie istniałby więc tylko ograniczony zakres ochrony ubezpieczeniowej i świadczenia mogą być odrzucane lub zwracane tylko częściowo. Poprzez zwrotną opłatę nie zmienia się więc nic w przypadku szkód, które wystąpiły w tym okresie, i nadal jesteś w pełni ubezpieczony.

pozdrawiam
mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata