Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie rodzinne dla niezamężnych rodziców z dzieckiem.

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, Na pewno pytanie było już zadawane, ale staje się coraz bardziej aktualne. W kwietniu zostaliśmy rodzicami, a dotychczas każdy z nas miał swoje własne ubezpieczenie zdrowotne. Od początku marca moja dziewczyna nie jest już zatrudniona i chce spędzić pierwszy czas z naszym dzieckiem w domu. Jej umowa wygasła, więc teraz nie ma już zatrudnienia. Czy może zostać ubezpieczona przez moje ubezpieczenie zdrowotne wraz z naszym dzieckiem? Ponieważ w tej chwili nie zamierza pracować, to nie może też zarejestrować się jako osoba poszukująca pracy. W takim przypadku byłaby ubezpieczona przez urząd pracy. Dla nas byłoby to trochę trudne i drogie... Dziękujemy za wskazówkę, Elmar

Napisany przez ADMCI4
paragraf 192 nr.1 absatz 2 w Kodeksie Pracy Nr 5 stwierdza, że jesteś ubezpieczony z obowiązku i nie musisz płacić składek. Towarzystwa ubezpieczeniowe próbują ubezpieczyć cię dobrowolnie. Miałem dokładnie taką sytuację. Prawo jest po naszej stronie, niezależnie od tego, co mówią. Sprawdź paragraf sam/a w Google i przeczytaj go!!!

Napisany przez Junger Vater
W jaki sposób rozwiązałeś sprawę?
Czy ubezpieczenie zdrowotne ustąpiło?
Mam ten sam problem, nie jesteśmy małżeństwem, a moja dziewczyna musiała przerwać studia z powodu ciąży. Teraz kasa chce, żeby dobrowolnie się ubezpieczyła.
Pozdrawiam

Napisany przez EasyD
W Niemczech obowiązuje zasada, że każdy musi być ubezpieczony zdrowotnie. Dlatego firma ubezpieczeniowa Twojej przyjaciółki musi się do niej zwrócić, młody ojciec. Jeśli nie ma prawa do zasiłku socjalnego, to moje informacje wskazują, że należy również opłacić składkę. Obecnie wynosi ona około 140 € miesięcznie dla dobrowolnego członka niepracującego. Wymieniona tutaj ustawa Sabine nie daje możliwości zwolnienia z opłat w systemie ubezpieczenia zdrowotnego. Jak już wspomniano, nie sądzę, że istnieje taka możliwość. Ale być może istnieje jakaś regulacja, której nie znam.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata