Re: Własna rezydencja wielorodzinna i wynajem części z niewielkim kapitałem własnym.
Napisany przez smone -
- śr cze 09, 2010 12:04 pm
Witaj,
z powodu niskich stóp procentowych postanowiliśmy szukać nieruchomości wcześniej niż planowaliśmy. Aktualnie nasze oszczędności w programie budowlanym wynoszą 13 000 €, a planujemy je dalej zasilać. Ten program budowlany o wartości 25 000 €, który moglibyśmy wykorzystać do kredytu hipotecznego, miał być przyznany na początku 2011 roku. Teraz znaleźliśmy trzypiętrowy budynek, który nas zainteresował. Planujemy wynająć dwie z trzech mieszkań naszym krewnym. Kilka tygodni temu rozmawiałem z kilkoma bankami, gdzie chodziło o wkład własny w wysokości 18 000 € po zakończeniu wpłat i wykorzystaniu oszczędności z programu budowlanego przy zakupie domu jednorodzinnego o wartości 145 000 €. Cena trzypiętrowego budynku wynosi 190 000 €, potrzebne są drobne naprawy (wymiana okien na jednym piętrze, remont jednej łazienki). Czekam na telefon zwrotny od banku i jestem bardzo zdenerwowany. Chciałbym zapytać, czy muszę kontynuować wpłaty do programu budowlanego lub finansować go z góry, czy mogę po prostu go wypowiedzieć i otrzymać zwrócone wpłacone środki? Czy w przypadku posiadania wkładu własnego w wysokości 13 000 € wystarczy to dla banku? Jesteśmy małżeństwem, oboje pracujemy na pełen etat i nie mamy dzieci.