Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Własna rezydencja wielorodzinna i wynajem części z niewielkim kapitałem własnym.

Napisany przez smone
Witaj, z powodu niskich stóp procentowych postanowiliśmy szukać nieruchomości wcześniej niż planowaliśmy. Aktualnie nasze oszczędności w programie budowlanym wynoszą 13 000 €, a planujemy je dalej zasilać. Ten program budowlany o wartości 25 000 €, który moglibyśmy wykorzystać do kredytu hipotecznego, miał być przyznany na początku 2011 roku. Teraz znaleźliśmy trzypiętrowy budynek, który nas zainteresował. Planujemy wynająć dwie z trzech mieszkań naszym krewnym. Kilka tygodni temu rozmawiałem z kilkoma bankami, gdzie chodziło o wkład własny w wysokości 18 000 € po zakończeniu wpłat i wykorzystaniu oszczędności z programu budowlanego przy zakupie domu jednorodzinnego o wartości 145 000 €. Cena trzypiętrowego budynku wynosi 190 000 €, potrzebne są drobne naprawy (wymiana okien na jednym piętrze, remont jednej łazienki). Czekam na telefon zwrotny od banku i jestem bardzo zdenerwowany. Chciałbym zapytać, czy muszę kontynuować wpłaty do programu budowlanego lub finansować go z góry, czy mogę po prostu go wypowiedzieć i otrzymać zwrócone wpłacone środki? Czy w przypadku posiadania wkładu własnego w wysokości 13 000 € wystarczy to dla banku? Jesteśmy małżeństwem, oboje pracujemy na pełen etat i nie mamy dzieci.

Re: Własna rezydencja wielorodzinna i wynajem części z niewielkim kapitałem własnym.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Smone, dlaczego potrzebujesz kapitału własnego w wysokości 18.000 euro zamiast 13.000 euro, nie jest dla mnie jasne! Moim zdaniem kontynuowanie oszczędzania w ramach umowy oszczędnościowej do momentu przyznania pożyczki nie ma sensu, ponieważ i tak nie skorzystają Państwo z kredytu budowlanego. Jeśli jednak chcą Państwo zrobić inaczej, to nie muszą Państwo finansować pośrednio, ponieważ w przypadku prawie wszystkich dobrych kas oszczędnościowych, poprzez zmianę taryfy można przyspieszyć przyznanie. Chętnie udzielę Państwu dalszych wskazówek, ale potrzebuję kilku mniejszych informacji. Mogą się Państwo skontaktować ze mną pod moim adresem e-mail lub otwarcie zadzwonić.

Napisany przez smone
Cześć dziękuję za odpowiedź, moje saldo wynosi obecnie 13.000 €. Gdybym zakończył wpłacanie, wynosiłoby 18.000 €. Chcę tylko wiedzieć, czy 13.000 € jako kapitał własny na Dom trzyrodzinny o wartości 190.000 € byłoby wystarczające dla banku.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Smone, Oczywiście, to może wystarczyć, ale zależy to m.in. od Waszych dochodów oraz dodatkowych przychodów w porównaniu z Waszymi obciążeniami, takimi jak istniejące kredyty! Ogólnie rzecz biorąc, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na takie pytania, ponieważ temat finansowania nieruchomości jest zbyt złożony ze względu na zróżnicowane zasady udzielania kredytów przez banki. Jeden może otrzymać pełne finansowanie bez żadnego wkładu własnego, podczas gdy inny z 40 000 euro co rusz otrzymuje odmowy! Podobnie klient może pójść do dziesiątek różnych banków i otrzymać wszędzie odmowy, podczas gdy inny bank, którego nie brał pod uwagę, bo go nie znał albo nie jest lokalny, może zaoferować naprawdę atrakcyjną ofertę!!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata