Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Realistyczna prognoza mojej ustawowej emerytury

Napisany przez ADMCI4
Kochani eksperci! W zasadzie chciałbym polegać na informacjach zawartych w otrzymywanej raz w roku informacji o emeryturze. Niestety słyszy się jednak często, że te informacje mogą nie odpowiadać rzeczywistości i z tego powodu trzeba prywatnie oszczędzać odpowiednią kwotę. Czy istnieją doradcy lub programy, za pomocą których można w miarę realistycznie obliczyć, jaką emeryturę można będzie otrzymać w przyszłości? Ponieważ tylko na tej podstawie będę wiedział, jak duże będzie to rozwarstwienie i ile pieniędzy muszę zainwestować w prywatne oszczędzanie na starość. Być może ktoś tutaj na forum ma o tym pojęcie i może mi pomóc...

Napisany przez EuroPaule
Cześć, informacje o emeryturze nie są w obecnej sytuacji fundamentalnie błędne. Zakładają tylko, że system pozostanie taki, jaki jest. Jednak patrząc na rozwój demograficzny (strukturę wiekową), pojawiają się wątpliwości. Już teraz Bund dostarcza znaczne środki podatkowe. Nikt naprawdę nie wie dokładnie, jak to będzie dalej. Można chyba powiedzieć 2 rzeczy: 1. Już teraz świadczenie emerytalne z ZUS nie wystarcza do utrzymania standardu życia. 2. Im młodszy jesteś, tym większa potrzeba prywatnego zabezpieczenia na starość. Szczerze mówiąc, problem polega nie tylko na tym ile, ale także na tym co trzeba zrobić. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Gerd
Cześć Decyzja w sprawie emerytury jest mało pomocna, ponieważ opiera się na przewidywanych płatnościach w przyszłości. Co by było gdyby... Zaczyna przypominać wróżenie z fusów. Dodatkowo podana jest tylko renta brutto. Z tego trzeba odliczyć składki na ubezpieczenie zdrowotne, opiekę długoterminową i podatek. Dla laika ciężko jest uzyskać wiarygodne informacje. Można przyjąć, że osoba mająca obecnie 40 lat otrzyma przy przejściu na emeryturę w wieku 67 lat około 35-32% swojej ostatniej pensji brutto jako rentę. Im wyższy dochód, tym niższy procent. W tym przypadku jednak mowa jest o rentach netto. Pytanie, co można zrobić, można odpowiedzieć tylko indywidualnie. Możliwości z dofinansowaniem państwowym to m.in. Riester, Rürup i BAV.

Napisany przez MWPAg
"

Witam ekspertów!

W zasadzie chciałbym móc polegać na informacjach o emeryturze, które otrzymuję raz w roku. Niestety jednak często słyszy się, że podane tam informacje mogą nie odpowiadać rzeczywistości i z tego powodu trzeba w odpowiednim stopniu oszczędzać prywatnie.

Czy istnieją doradcy lub programy, dzięki którym można względnie realistycznie obliczyć, jakiej emerytury można się spodziewać w przyszłości? Bo tylko w oparciu o te dane będę wiedział, jak duża będzie luka i ile pieniędzy muszę zainwestować w prywatne [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne. Może ktoś tutaj na forum ma wiedzę na ten temat i może mi pomóc...

Witaj Phoenix,

Szczerze mówiąc, nie sądzę, że mogę udzielić Ci prawidłowej odpowiedzi.

Codziennie mamy do czynienia z nowymi, różnymi lub przeformułowanymi myślami rządu.

Jeśli już dzisiaj dostrzegasz tę lukę, jak można Ci tutaj pomóc, powiedzmy sobie szczerze?

Jedynie budowanie majątku, które możesz realizować samodzielnie, polega na tym, co możesz odłożyć z Twojego rzeczywistego dochodu.

Osobiście, i to nie jest ogólna opinia, zainwestowałem w aktywa rzeczowe.

To, co codziennie słyszymy przez media, przypomina już dyktaturę.

Jaka waluta istnieje od 2000 lat? Jakie surowce są potrzebne, gdzie powstaną nowe rynki w przyszłości, i jak realny jest stopień nasycenia wszystkich rynków?

Nawet Twoje własne przekonanie może się nie sprawdzić, niezależnie od tego, jak je promujesz werbalnie czy jak się do nich ustosunkowujesz.

Cokolwiek robisz, zadbaj o gruntowne zapoznanie się.

Czy to teorie spiskowe czy nie, jeśli nie planujesz zabezpieczenia, to na końcu nie będziesz miał nic, jeśli wszystkie teorie spiskowe okazują się bezpodstawne

Dlatego, dywersyfikuj.

Moja rekomendacja:

Dla tych, którzy mają rodzinę z dziećmi... zabezpiecz zasiłki (kto nie ma rodziny w wieku 50 lat, ten strasznie straci czas).

Jeśli pracodawca finansuje II filar emerytalny...koniecznie skorzystaj.

W przeciwnym razie skonsultuj się z doradcą od ubezpieczeń emerytalnych...

Zmień [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne, są znacznie tańsze ubezpieczenia zdrowotne... lub BKK...

Pozostały miesięczny potencjał oszczędności,
o ile w ogóle można o nim mówić, rozdziel na różne instrumenty inwestycyjne.

Wiemy, że znów jest kilku cwaniaków o innej opinii. Potrzebujemy ich, inaczej nie mielibyśmy dyskusji.
"

Napisany przez Mike Spezi
MWPAg;32239 pisze:Cześć Phoenix, Zmiana ubezpieczenia zdrowotnego na znacznie tańsze ubezpieczenie zdrowotne w ramach systemu ubezpieczeń... albo BKK.... Więc co do diabła ma nam powiedzieć to zdanie??? Zwłaszcza w kontekście informacji o emeryturze?

Napisany przez Jakob Cyll
Hej Phoenix, generalnie powinieneś trzymać się wskazówek Gerda. Więc reguła kciuka brzmi: Wynagrodzenie brutto x 0,32 = Oczekiwanie na emeryturę Możemy się spierać o to, czy 0,32 czy 0,36. Ale dostajesz ogólny pogląd. Oczywiście można obliczyć dotychczasowe świadczenia na podstawie informacji z Niemieckiego Urzędu Emerytalnego i zazwyczaj przy użyciu programu komputerowego przewidzieć przyszłe świadczenia. Ale każde spojrzenie w przyszłość to spekulacja. Ponieważ wysokość twojej przyszłej emerytury zależy od następujących czynników: - Twoje przyszłe dochody i związane z nimi wpłaty do Niemieckiego Ubezpieczenia Emerytalnego. Trudno jest przewidzieć wahania dochodów, być może zostaniesz awansowany, może zaczniesz prowadzić własną działalność gospodarczą lub stracisz pracę. - Decyzje polityczne. Czy emerytura będzie corocznie dostosowywana czy nie? czy zmieni się wiek emerytalny? - Zamiany demograficzne. Rodzi się coraz mniej płatników składek. Czy ten trend zostanie złagodzony przez migrację? - Warunki zewnętrzne. Jak wysoka będzie inflacja w przyszłości? Czy będziemy mieli do czynienia z deflacją? Jak będą się rozwijać ceny żywności i mieszkań? Jak duży będzie udział płatników składek w przyszłości? Wszystkie te czynniki, a na pewno pominąłem wiele innych, mają bezpośredni wpływ na twoją przyszłą emeryturę. Ktoś, kto przewiduje twoją emeryturę z ustawy, staje na bardzo cienkim lodzie, ponieważ krótko mówiąc, jest to absolutnie niemożliwe do przewidzenia. Mój wniosek: Trzymaj się reguły kciuka Gerda, a otrzymasz przybliżony obraz. Następnie skonsultuj się z niezależnym specjalistą, jak można zniwelować różnicę między tą wartością a twoim obecnym dochodem. ------ Dzisiaj nie mogę sobie odmówić komentarza na kilka wypowiedzi. Mike zdecydowanie zareagował słusznie na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne czy BKK. Jednak moim ulubieńcem jest: To, co nam codziennie przekazywane jest przez prasę, graniczy z dyktaturą. - MWPAg 2010 Również często cytowanym klasykiem jest: Codziennie jesteśmy bombardowani nowymi, innymi lub przekształconymi myślami rządu. - MWPAg 2010 Albo powszechne prawo: Nawet twoje własne przekonanie może być mylne, bez względu na to, jak verbalnie je wspierasz lub przyznajesz. - MWPAg 2010 Myślę, że to mówi samo za siebie.

Napisany przez PI112
MWPAg;32239 pisze: Kto ma rodzinę z dziećmi.... Zapewnij sobie dodatki (ten, kto nie ma rodziny po 50-tce, jest kompletnie bezużyteczny). quote] Cześć, szczególnie biorąc pod uwagę Ustawę o Najniższych Emeryturach (§93 ust. 3 UStG), Riester może mieć sens dla osób powyżej 50 roku życia. Tutaj wypłaty do około 4.800€ dla mężczyzn, a 5.200€ dla kobiet są możliwe. Innymi słowy, w pewnych przypadkach mogę oszczędzać tu także krótkoterminowo, osiągając dwucyfrową stopę zwrotu. Jak zwykle, konieczne jest jednak indywidualne podejście. Pozdrowienia, Chris W innych przypadkach obowiązuje pewna osoba Ewangelię: Błogosławieni ubodzy w duchu... (lub ewentualnie ci z dysleksją)

Napisany przez Gerd
Cześć

MWPAg już wygłosił swoje poglądy w innym miejscu na tym forum. Warto przeczytać. Miłej lektury.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata