Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Przekształcenie umowy oszczędnościowej na umowę Wohn-Riester

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Kilka dni temu otrzymałem list od opiekuna mojego kasy oszczędności mieszkaniowej. Zachęca w nim do zawarcia umowy dotyczącej systemu Wohn-Riester. Jeśli dobrze zrozumiałem, mogę przekształcić moją już istniejącą umowę oszczędzania mieszkaniowego na umowę Wohn-Riester. Mam już jednak umowę Riester, którą podpisałem w moim banku. Mogę sobie wyobrazić, że zmienię tę umowę na umowę Wohn-Riester i połączę ją z umową oszczędzania mieszkaniowego. Tylko nie wiem, czy w ogóle jest to możliwe. Brzmi to dość skomplikowanie i chaotycznie.... Kto może mi powiedzieć coś konkretnego?

Re: Przekształcenie umowy oszczędnościowej na umowę Wohn-Riester

Napisany przez C. Andreas
HerrHouse pisze: Cześć. Kilka dni temu dostałem list od opiekuna mojego kasy oszczędności budowlanych. W nim zachęca on do zawarcia umowy o kredyt mieszkaniowy typu Riester. Jeśli dobrze to zrozumiałem, mogę przekształcić moją obecną umowę oszczędnościową na budowę w taką umowę o kredyt mieszkaniowy typu Riester. Jednak mam już umowę typu Riester, którą zawarłem w moim banku. Rozważam możliwość przekształcenia tej umowy w umowę o kredyt mieszkaniowy typu Riester i połączenia jej z umową oszczędnościową na budowę. Nie jestem jednak pewien, czy w ogóle jest to możliwe. Brzmi to dość skomplikowanie i zamieszanie.... Kto może mi powiedzieć coś konkretnego?
Cześć, Przepraszam, to tylko list reklamowy. Istniejąca umowa oszczędnościowa na budowę nigdy nie może zostać przekształcona w umowę kredytu mieszkaniowego typu Riester. Jeśli istnieje bardzo duża szansa, że w przyszłości chcesz nabyć własność, to ewentualne nowe rozpoczęcie byłoby zdecydowanie sensowne. Budujesz kapitał własny, który później spłacasz w fazie kredytowej. Ponadto możesz odliczyć składki podatkowe. Wada polega na tym, że musisz na razie zawiesić swojego Riester w swoim banku. Czy to się opłaca, można ocenić tylko podczas spotkania. Ale: Proszę nie wybierać kredytu mieszkaniowego typu Riester w LBS, na rynku są znacznie lepsze oferty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata