Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Realistyczne szanse na przyjęcie do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego.

Napisany przez ADMCI4
Chciałbym przejść z rodziną do prywatnej kasy chorych, ponieważ uważamy, że usługi tam oferowane są dla nas bardziej odpowiednie. Niestety, jakimś sposobem nigdy nie osiągam wymaganego minimalnego dochodu. Zawsze gdy myślę, że w przyszłym roku uda się, stawka zostaje ponownie podniesiona. Kiedy mam realną szansę na dołączenie do prywatnej kasy chorych?

Napisany przez Mike Spezi
Dopóki jesteś zatrudniony i zarabiasz poniżej wymaganej granicy składkowej, niestety nie masz szans. Musisz udowodnić to dochód na dzisiejszym poziomie 3 lata, aby zostać zwolnionym z ubezpieczenia. Aby to jak najmniej nie zdarzyło się, ustawodawca w niezawodny sposób regularnie podnosi tę granicę, jak sam już zauważyłeś. W tym forum już kilkakrotnie i szczegółowo odpowiedziałem na ten temat. Jeśli jesteś zainteresowany, po prostu się poruszaj. Pozdrowienia mike

Napisany przez Jakob Cyll
W tym kontekście: Granicę rocznego dochodu, który nie podlega opodatkowaniu, ustala Ministerstwo Rodziny. Lewicowe rządy (SPD, Lewica, Zieloni) mają tendencję do znacznego podwyższania tej granicy. Liberalne rządy (FDP, CDU) mają tendencję do minimalnego podwyższania granicy. Wynika to z dawnych sporów dotyczących tego, w jaki sposób powinna być kształtowana polityka zdrowotna (publiczna czy prywatna). Obecnie mamy taki liberalny rząd. Jednak ostatnie podwyżki (lewicowego rządu) były bardzo wysokie. Jeśli obecny rząd przetrwa jeszcze trochę, może być więc szansa. A może się Pan/i zdecyduje na samozatrudnienie, bądź zostanie urzędnikiem, wtedy miałby Pan/i od razu możliwość. A jeśli to Pana/Panią uspokoi: poprzez dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne można podnieść świadczenia publicznej kasy chorych do poziomu pacjenta prywatnego.

Napisany przez Klassisch2010
A może jesteś urzędnikiem, samozatrudniony lub artystą, wtedy jest to niezależne od dochodu!!! Trzymam kciuki za dalsze podwyżki wynagrodzenia!! W przeciwnym przypadku poleciłbym Ci po prostu wykupienie prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Dzięki temu możesz znacznie poprawić świadczenia oferowane przez swoją publiczną kasę chorych!! serdeczne pozdrowienia

Napisany przez Text1
Klassisch2010 pisze: Albo jesteś urzędnikiem, self-employed albo artystą, wtedy jest to niezależne od dochodu!!! Trzymam kciuki za dalsze podwyżki wynagrodzenia!! W przeciwnym razie poleciłbym Ci po prostu zawarcie prywatnego ubezpieczenia dodatkowego zdrowotnego. Dzięki temu możesz znacząco poprawić świadczenia swojego ubezpieczenia zdrowotnego!! Serdecznie pozdrawiam
Dokładnie tak też zrobiłem.. I mogę z czystym sumieniem polecić tego maklera ubezpieczeń zdrowotnych porównanie w tym duchu życzy wszystkim zdrowia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata