Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Renta Riester czy ubezpieczenie na życie jako zabezpieczenie starości

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim. Mam 31 lat i chciałbym zacząć oszczędzać trochę na później. Ponieważ nie mam pojęcia, jak będą rozwijać się moje rentowe uprawnienia do czasu, gdy faktycznie osiągnę wiek emerytalny, chcę być pewny siebie i zainwestować w dodatkową emeryturę. W chwili obecnej mam do wyboru Fundusz Emerytalny Riester lub ubezpieczenie na życie. Mogę oszczędzić na obie te rzeczy około 50 euro miesięcznie. Chciałbym dowiedzieć się tutaj, która inwestycja jest dla mnie bardziej opłacalna, jeśli chcę otrzymać to dodatkowo do mojej normalnej emerytury. Dzięki, Thilo

Napisany przez ADMCI4
Cześć, jestem specjalistą w dziedzinie emerytur od 12 lat w obszarze Heilbronn - Stuttgart - Monachium i mogę ci tylko jedno doradzić: zaoszczędź swoje 50 € na emeryturę pracowniczą, następnie dopiero na emeryturę Riester, a na końcu prywatną polisę emerytalną, tak abyś mógł skorzystać z dofinansowania od państwa ;-) Pozdrowienia Bernd

Napisany przez ADMCI4
Thilo pisze: Cześć wszystkim. Mam 31 lat i chciałbym zacząć oszczędzać trochę na przyszłość. Ponieważ nie mam pojęcia, jak będą rozwijać się moje prawa emerytalne do czasu faktycznego osiągnięcia wieku emerytalnego, chciałbym być po stronie bezpieczeństwa i zainwestować w rodzaj dodatkowej emerytury. Aktualnie mam do wyboru rentę Riester lub ubezpieczenie na życie. Mogę oszczędzać około 50 euro miesięcznie na jedno i drugie. Chciałbym dowiedzieć się tutaj na forum, która forma inwestycji będzie dla mnie bardziej opłacalna, jeśli chcę otrzymać ją dodatkowo do mojej normalnej emerytury. Dzięki, Thilo
Dzień dobry Thilo, Przede wszystkim chciałbym powiedzieć, że super, że zauważyłeś, jak ważne jest podjęcie prywatnych środków ostrożnościowych. Jednak nie polecałbym Ci renty Riester. Renta Riester może w czasach ograniczonych środków finansowych obciążyć jednostkę bardziej niż się spodziewała. Zawarcie prywatnej renty Riester jest szczególnie przeznaczone dla pracowników i gospodarstw domowych z mniejszym portfelem; jednak osoby znajdujące się w trudnej sytuacji finansowej powinny liczyć się z drastycznymi ujemnościami w przypadku umów dotyczących renty Riester. Wczesne, przymusowe zerwanie kwalifikowanej umowy renty Riester wydaje się być punktem krytycznym. Instytut Finansów odkrył, że sytuacje kryzysowe w trakcie okresu wpłacania do renty Riester mogą oznaczać finansowy SUPER-GAU. Ponieważ w przypadku wyczerpania swojego oszczędzonego kapitału z powodu potrzeby, osoba ta zostaje potraktowana podwójnie. Dostawcy (ubezpieczyciele, banki lub inne instytucje finansowe) nie gwarantują zwrotu już wpłaconych składek na zabezpieczenie emerytalne. Dodatkowa analiza przepisów dotyczących renty Riester ujawnia kolejne braki. Ponieważ pierwotnie uprawnione osoby tracą roczne dotacje państwowe w wysokości do 154 euro na pracownika i 185 euro na dziecko podczas długich okresów opieki nad dziećmi lub długotrwałego bezrobocia. Kündigung jest wtedy praktycznie niemożliwe, chyba że... patrz wyżej. Krytykowany jest również brak równego traktowania partnerów niebędących małżonkami w przypadku dotacji na rzecz renty Riester. Dotychczasowa ochrona dla pozostawionych w ramach związku partnerskiego została przewidziana jedynie dla dzieci mieszkających w tym samym gospodarstwie domowym oraz małżonków. Partnerzy określani potocznie jako towarzysze życia zostają pominięci. Jak już wspomniano powyżej, tu jeszcze raz dla przypomnienia: Państwo żąda zwrotu wszystkich udzielonych dotacji, wraz z odroczonym opodatkowaniem w postaci odsetek, w przypadku wcześniejszego wycofania się. Firma, w której oszczędzasz na swoją rentę Riester, może nawet żądać wyższych opłat w przypadku zerwania umowy niż w przypadku zwykłej rezygnacji. Moją osobistą radą jest pójście do zaufanej firmy, wpłacenie 50 euro na starość i odbiór zwrotu. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, możesz napisać do mnie e-mail lub PM. Pozdrowienia Matze

Napisany przez Matzee
Thilo pisze: Tag zusammen. Jestem lat 31 i chciałbym już teraz trochę oszczędzać na później. Ponieważ nie mam pojęcia, jak będą rozwijać się moje prawo do emerytury, aż do faktycznego osiągnięcia wieku emerytalnego, chciałbym być bezpieczny i zainwestować w dodatkową emeryturę. W tym momencie moim wyborem są renta Riester lub ubezpieczenie na życie. Mogę zaoszczędzić na oba około 50 euro miesięcznie. Chciałbym dowiedzieć się tutaj na forum, która inwestycja będzie dla mnie bardziej opłacalna, jeśli chciałbym otrzymać ją dodatkowo do mojej normalnej emerytury. Dzięki, Thilo
Dzień dobry Thilo Osobiście nie zaleciłbym Ci teraz Riester, a także nie jestem w stanie teraz spojrzeć na Twoją sytuację finansową. Zawarcie prywatnej renty Riester jest szczególnie przeznaczone dla pracowników i gospodarstw domowych z mniejszym portfelem; niemniej jednak, osoby o słabszej sytuacji społecznej muszą się spodziewać drastycznych strat właśnie w przypadku umów rentowych Riester. Gdzie tkwi problem? Kluczowy punkt wydaje się być przedwczesne, przymusowe zerwanie kwalifikowanej umowy rentowej Riester. Instytut Finansów odkrył, że sytuacje kryzysowe w trakcie opłacania składek na rentę Riester mogą wiązać się z finansowym kataklizmem. Ponieważ wypadków przedwczesnego zerwania umowy nie uregulowano dotąd ustawowo. Kto musi w nagłych przypadkach sięgnąć po swoje oszczędzone środki, będzie karany podwójnie. Jeśli masz więcej pytań, skontaktuj się ze mną prywatnie! Pozdrowienia, Matze

Napisany przez Gerd
Ojej. Kolejna osoba, która nie ma pojęcia. Dlaczego miałbym wypowiedzieć umowę Riester przed czasem? A co oznacza "Supergau" (katastrofa nuklearna)? Jeśli już piszesz takie rzeczy, powinieneś podać również autora. www.dewion.de. Jeśli nie mam pieniędzy na oszczędzanie, umowa zostaje zrzeknięta z opłat. Koniec. Gdy znowu będą pieniądze, będę dalej oszczędzać. Podobnie jak w przypadku każdej innej umowy, ponoszę stratę w przypadku wypowiedzenia przed czasem. Gdzie jest różnica między przerwaniem umowy a wypowiedzeniem? Riester jest ponadto bezpieczny w kontekście zasiłku Hartz IV, w przeciwieństwie do większości innych umów. Ten, kto rozmawia o Riester, powinien najpierw rzetelnie zgłębić temat, a nie tylko przekazywać przeczytane informacje. Osoba zadająca pytanie chce coś zrobić dla emerytury, a w tym celu Riester jest idealny. Cześć Thilo. Dobrze jest podzielić składki. Nie wiem, czy 50 € na Riester wystarczą przy Twoich dochodach. Zasada ogólna: roczna pensja brutto razy 4% minus dopłaty (dla Ciebie 154 €) podzielone przez 12, i otrzymujesz składkę miesięczną. Jeśli chcesz zainwestować dodatkowe 50 € na emeryturę, proszę nie wchodzić w ubezpieczenie na życie. Suma ubezpieczenia od śmierci dostępna tam kosztuje pieniądze i Tobie nic nie daje. Jeśli chodzi o ubezpieczenie, to raczej ubezpieczenie emerytalne.

Napisany przez Gerd
Jeszcze raz ja. Badanie Instytutu Usług Finansowych e.V. pochodzi z roku 2003. Od tego czasu nastąpiły zmiany w przepisach dotyczących Riester. Tyle na temat.

Napisany przez Jakob Cyll
Cześć Thilo, cześć wszystkim innym, zgadzam się z Gerardem we wszystkich kwestiach. Przede wszystkim ważne jest, aby mówić tylko o tym, o czym się ma pojęcie. Jeśli chodzi o ubezpieczenie na życie: ubezpieczenie na życie MOŻE być rozsądnym wyborem, jeśli chcesz świadczenia w przypadku zgonu. Jeśli chcesz tylko świadczenie emerytalne, mówimy tutaj o ubezpieczeniu emerytalnym, którego potrzebujesz, a nie ubezpieczenia na życie. W porównaniu z Riester-Rente istnieje kilka zalet i wad dla ubezpieczenia emerytalnego. Zalety ubezpieczenia emerytalnego: - Elastyczność: ubezpieczenie emerytalne można zastawić, zabezpieczyć i sprzedać. Tego wszystkiego nie możesz zrobić w przypadku Riester-Rente. - Opodatkowanie składki w okresie emerytalnym. Rentę z ubezpieczenia emerytalnego opodatkowuje się znacznie mniej niż rentę z Riester-Rente. (Szczegóły można uzyskać tylko podczas szczegółowej konsultacji) Zalety Riester-Rente: - Dotacje państwowe (154/185/300) - których nie ma w ubezpieczeniu emerytalnym - Korzyści podatkowe w okresie oszczędzania - których nie ma w ubezpieczeniu emerytalnym - Zabezpieczenie przed Harz IV żaden wierzyciel (łącznie z państwem) nie ma dostępu do pieniędzy podczas okresu oszczędzania. Odnośnie do przedwczesnej rezygnacji: Ubezpieczenia emerytalne, na życie, Riester-Rente, emerytury pracownicze, wszystkie mają wspólną cechę, że w przypadku przedwczesnej rezygnacji należy liczyć się z istotnymi stratami. Wtedy wypłacana jest tylko tzw. wartość wykupu. W przypadku inwestycji z dotacjami, oczywiście należy zwrócić również dotacje. Nie widzę tu również żadnej korzyści dla żadnej formy inwestycji. Podsumowanie: Moim zdaniem ponownie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszelkie formy oszczędzania na emeryturę mają swoje zalety i wady. Uważam zarówno Riester, jak i ubezpieczenie emerytalne za dobre sposoby oszczędzania. Który z nich jest dla Ciebie odpowiedni, poradziłbym skonsultować z maklerem z Twojej okolicy.

Napisany przez pmk
Cześć Thilo, jeśli szukasz długoterminowej lokaty z dobrą stopą zwrotu, polecam zakup używanej polisy na życie kapitałowej, która ma już przynajmniej połowę swojego okresu obowiązywania za sobą. Spróbuj znaleźć prywatnego kupca (np. na klv-check.de) i przeanalizuj rzeczywistą wartość tej polisy, np. za pomocą mojego oprogramowania KLV-Check (jestem producentem, aby uniknąć nieporozumień). Zalecam unikanie profesjonalnego rynku wtórnego, ponieważ ci dostawcy z natury próbują w dużej mierze zawłaszczyć wartość. Ponadto na tym rynku działa wielu nierzetelnych graczy. Jednak sprzedaż wiąże się z pewnymi sztuczkami prawno-podatkowymi, na przykład ubezpieczyciel nie musi zgodzić się na zmianę ubezpieczonego, ale nie może również zapobiec cesji świadczenia (takie informacje pojawiły się w finanztest). Należy również wyjaśnić warunki ewentualnego świadczenia z tytułu śmierci. Dla dokładnej procedury zdecydowanie powinieneś skorzystać z pomocy prawnika lub notariusza. Koszty związane z tym możesz uwzględnić podczas kalkulacji w KLV-Check. Będą one brane pod uwagę wraz z ceną zakupu przy prognozowaniu zwrotu. Pozdrowienia, Peter

Napisany przez MarcM
Jeśli chodzi o ubezpieczenie na życie/ubezpieczenie na życie z zabezpieczeniem, polecam artykuł na temat porównania ubezpieczeń na życie - ubezpieczenie na życie z zabezpieczeniem na portalu doradczym - może to również być pomocne. Pozdrowienia, MarcM

Napisany przez Mike Spezi
Witaj, mogę się tylko zgodzić z Gerdem i Jakobem. Bez bliższych informacji od pytającego, nie możemy w ogóle wydać opinii na ten temat. Wybór produktów jest ogromny, a zalety i wady są różne dla każdego produktu. W ogóle uważam, że ogólne stwierdzenia, takie jak tutaj, są błędne i nie prowadzą do celu. Fałszywe informacje są jeszcze gorsze i lepiej je zatrzymać dla siebie, jeśli wiedza własna nie pozwala na lepszą jakość. Pozdrowienia Mike

Napisany przez Sergio
Cześć Thilo! Zadajesz bardzo ograniczone pytanie na forum z wieloma ekspertami. Czy rzeczywiście musisz wybierać między ubezpieczeniem na życie a planem emerytalnym Riester? Można porozmawiać o zaletach i wadach obu opcji, a twój cel związany z odpowiednim zabezpieczeniem na starość nadal nie zostałby osiągnięty. Chcę po prostu skłonić cię do refleksji: Jak wiesz, że coś naprawdę działa, jeśli obiecane rezultaty pojawiają się dopiero wtedy, gdy jest już za późno, czyli gdy już jesteś na emeryturze i nie możesz już nic zmienić? To, że renomowane firmy prowadzą ten biznes, nie oznacza, że te produkty finansowe rozwiążą twój problem. Spróbuj poszukać materiałów na temat ubezpieczeń na życie i planu emerytalnego Riester na YouTube (zrobiłem małą selekcję na naszej stronie w sekcji Media: LSTeam - Leistung Sicherheit Timing). Jeśli masz pytania, śmiało się skontaktuj.

Napisany przez Nino84
Cześć Thilo, Ogólnie rzecz biorąc, nigdy nie można powiedzieć, która forma oszczędzania na emeryturę jest najlepsza. Należy zawsze indywidualnie dostosowywać ją do życzeń klienta. Co z tego, że dana inwestycja ma dobrą stopę zwrotu, jeśli połowa zysków zostaje pochłonięta przez ukryte opłaty. Jako doradca finansowy dla kilku prawników ds. ochrony konsumentów, z pewnością mogę podzielić się z Tobą kilkoma wskazówkami. Pozdrowienia Nino

Napisany przez Zelandonia
Cześć Obydwie opcje zabezpieczenia emerytalnego mają swoje zalety, ale polecam Państwu fundusz emerytalny Riester, ponieważ korzysta on z wsparcia państwa i gwarantuje dodatkowe dotacje. Dzięki temu mają Państwo w rezultacie więcej oszczędności, ponieważ pały dodatkowe środki od państwa, niż w przypadku płacenia składek na ubezpieczenie na życie.

Napisany przez Gerd
Sprawdziłeś już datę? Byłoby sensowne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata