Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: blue chip bond 8

Napisany przez ADMCI4
Co sądzicie o tej inwestycji....wydaje mi się interesująca. Poniżej znajduje się adres URL do oryginalnego pliku PDF. Z nowym certyfikatem gwarantowanym Raiffeisen Centrobank możesz uzyskać gwarantowany kupon w wysokości 8,25% w skali rocznej w pierwszym roku. Wypłaty kuponów w kolejnych latach zależą od rozwoju 25 podstawowych akcji. Od drugiego roku przewidziano bazowy kupon w wysokości 8,25%, do którego będzie dodawanych 30% najgorszych wyników performansu akcji z koszyka Blue Chip. Rosnące ceny akcji zwiększają więc kupon, podczas gdy spadające notowania zmniejszają kupon. Negatywny kupon jest wykluczony. Jeśli skumulowany kupon przez kilka dat ustalonych przekroczy 11% (wliczając stały kupon w wysokości 8,25% w pierwszym roku), w każdym z kolejnych lat będzie wypłacany kupon w wysokości 8,25% w skali rocznej. Jeśli od drugiego roku na jednej z dat ustalonych jedna lub więcej akcji z koszyka notuje 50% lub więcej poniżej swojej wartości początkowej, ta akcja o najgorszym wyniku zostanie bezwarunkowo usunięta z koszyka akcji i w kolejnych latach nie będzie już uwzględniana. Twoja inwestycja jest w 100% gwarantowana kapitałowo, oznacza to, że w trakcie trwania może wystąpić wahanie kursów, ale na koniec okresu otrzymasz 100% wartości nominalnej. Zalety Blue Chip Bond 8 ❚ 8,25% w skali rocznej w pierwszym roku ❚ Możliwość corocznego kuponu w wysokości 8,25% p.a. począwszy od trzeciego roku ❚ 100% gwarantowana spłata kapitału w terminie ❚ Wyrzucenie z koszyka” akcji przy ujemnym rozwoju rynku akcji o 50% lub więcej po drugim roku ❚ brak opłaty zarządzania ❚ możliwość zakupu i sprzedaży w dowolnym momencie Przykład Rok 1: 8,25% w skali rocznej w pierwszym roku Rok 2: Akcja z najgorszym wynikiem: -20% 8,25% + 30% najgorszego wyniku (-6%) = 2,25% kupon (skumulowany kupon = 10,5%) Rok 3: Akcja z najgorszym wynikiem: -15% 8,25% + 30% najgorszego wyniku (-4,5%) = 3,75% kupon (skumulowany kupon = 14,25%) Rok 4-7: Cel 11% kuponu osiągnięty, dlatego w kolejnych latach 8,25% w skali rocznej kupon ustalany Zaprezentowane fakty Emitent Raiffeisen Centrobank Oferta Emitent długoterminowy Początek subskrypcji 13.02.2006 Dzielenie Nominał EUR 1.000, ISIN AT0000A00B18 Cena emisyjna 100% + 3% prowizji Czas trwania 13.03.2006 - 13.03.2013 Data ustalania 10.03.2006 Kupon 8,25% w skali rocznej w pierwszym roku, od drugiego roku 8,25% + 30% najgorszego wyniku performansu akcji. Od trzeciego roku: Przy kumulacji 11% kupon 8,25% w skali rocznej ustalony Dni ustalania roczne, każde 08.03. (2008 - 2013) i następny dzień handlowy Cena spłaty gwarantowana spłata w wysokości 100% nominału Notowanie giełdowe Wiedeń Informacje o kursie RCB01 / www.rcb.at Raiffeisen Centrobank BLUE CHIP BOND 8 Więcej informacji można uzyskać u doradcy w banku, w internecie na stronie www.rcb.at lub pod numerem infolinii Raiffeisen Centrobank +43(0)1 51520 - 484 Koszyk Blue Chip 8 Akcje: AT&T BHP BILLITON BIOGEN IDEC CONOCOPHILLIPS CREDIT AGRICOLE DIAGEO DT. TELEKOM E.ON ENEL FRANCE TELECOM GLAXOSMITHKLINE IBM LLOYDS TSB GROUP MERCK & CO NOKIA OYJ NTT ROCHE HOLDING RWE St. SCHERING SCHNEIDER ELECTRIC SPRINT NEXTEL SYMANTEC TOKYO ELECTRIC POWER TOYOTA MOTOR VERIZON COMM https://www.rcb.at/fileadmin/user_upl...hip_Bond_8.pdf

Napisany przez Karat
Na pierwszy rzut oka ten produkt wygląda całkiem dobrze. Ale potem pojawiają się te ALE. PODSUMOWANIE: Gdyby nie to ALE, kupiłbym ten produkt od razu. Ale niestety! Jeśli akcje się dobrze rozwijają lub poruszają się bokiem, produkt jest dobry. W przeciwnym razie, przez cały okres trwania może wystąpić bardzo niski zysk, a jeśli sprzedasz przed końcem, na pewno poniesiesz stratę. Moja rada: Umieść ten produkt na liście obserwowanych i śledź jego rozwój. Myślę, że w tym roku można go kupić znacznie poniżej 100%! Wyróżniłem kilka punktów. Pozytywne - Ochrona kapitału na datę zapadalności w 2013 roku - Niemożliwy ujemny kupon - Brak opłaty zarządzania - Wysoki kupon, jeśli wszystko idzie zgodnie z produktem Negatywne - Ryzyko euro w porównaniu z CHF (jednak niewielkie) - 3% opłata za emisję! - Kapitał może być związany z ryzykiem straty do daty zapadalności w 2013 roku. - Rating bonitacyjny Raiffeisen Centrobank (czy ta instytucja jest taka sama jak nasze banki Raiffeisen?) - Maksymalny kupon jest ograniczony do 8,25% (co jest dobre) - W przypadku słabego wyniku, może minąć dużo czasu, zanim skumulowany kupon odsetkowy osiągnie poziom 11%, który zagwarantowałby stały kupon o wartości 8,25% na kolejne lata. - Brak informacji na temat podatkowego traktowania dla osób mieszkających w Szwajcarii. - Może być nawet kilka lat bez wypłaty kuponu. - W koszyku akcji są kandydaci z potencjalną ujemną wydajnością (6 spółek telekomunikacyjnych). Mam nadzieję, że o wszystkim pomyślałem. Inne oceny są mile widziane. Karat

Napisany przez ADMCI4
euro ryzyko.. zawsze jest obecne.. ale pewnego dnia będę potrzebować euro 3% opłata transakcyjna...... jako dobry klient wynegocjowałem 2.5% możliwe związanie kapitału... tak zdolność kredytowa... Raiffeisen z Centrobanku należy do Raiffeisen Austria.. jednego z wiodących banków w Austrii kupon 8.25... oczywiście wiąże się z pewnym ryzykiem podatek... Szwajcarzy jako obcokrajowcy w zakresie walut są zwolnieni z podatku KESt (25%) spółki telekomunikacyjne.... dotychczas radziły sobie słabo... nie spodziewam się dużej szansy na -25% w drugim i kolejne 25% w trzecim.... zresztą kupować później... nie jestem jeszcze do końca pewien, ale tak jak rozumiem, ochrona kapitału dotyczy tylko zakupu w trakcie fazy subskrypcji.. właśnie zakupiłem aktywa o wartości 2% mojego portfela.....

Napisany przez Karat
Czy ochrona kapitału jest nadal ważna po fazie subskrypcji? Karat

Napisany przez ADMCI4
szybko zapytałem.... oto odpowiedź można także kupić papier w tym momencie z ochroną kapitału na rok, ale wtedy jest to zależne od kursu. czyli jeśli kurs wzrośnie do 105 do czasu zakończenia okresu trzeba kupić za 105, ale otrzyma się tylko kurs 100.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata