Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Dżungla wielu różnych umów Riester

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór. Gdy kilka lat temu podpisywałem umowę na Riester, nie zdawałem sobie w ogóle sprawy, że istnieje wiele różnych możliwości inwestowania w Riester. Podpisałem umowę na Riester z funduszami poprzez moją banku. Wszystko, co się z tym wiąże, nie było i nadal nie jest mi do końca jasne. Jednakże zauważyłem teraz, że istnieją zupełnie inne możliwości i chciałbym wiedzieć, czy istnieją duże różnice pod względem skuteczności czy też ostatecznie wszystko sprowadza się do tego samego. Co jest najlepszą opcją? Pozdrowienia, Ulf

Napisany przez C. Andreas
Ulf pisze: Dzień dobry. Kiedy kilka lat temu podpisywałem umowę na Riester, nie miałem pojęcia, że istnieje tak wiele różnych możliwości inwestowania w Riester. Załatwiłem za pośrednictwem mojego banku umowę na Riester związany z funduszami. Co to dokładnie oznacza, nadal nie jest mi w pełni jasne. Jednakże dowiedziałem się od tego czasu, że istnieją zupełnie inne możliwości i chciałbym wiedzieć, czy istnieją duże różnice pod względem efektywności, czy może ostatecznie wszystko sprowadza się do tego samego. Co jest najlepsze? Pozdrowienia, Ulf
Cześć Ulf, Co jest najlepsze? To tak, jakbyś pytał, co jest najlepsze do jedzenia? W przypadku Riester istnieje kilka możliwości: 1.) Riester bankowy 2.) Plan oszczędzania w funduszach 3.) Pracownicze programy emerytalne 4.) Oszczędzanie na cele mieszkaniowe (Riester na cele mieszkaniowe) 5.) Klasyczne ubezpieczenie 6.) ubezpieczenie z funduszami W przypadku ubezpieczenia z funduszami masz możliwość indywidualnego złożenia swojego portfela. Na przykład możesz dodać surowce lub złoto. Jednak zależy to od twojego ubezpieczenia. Koszty są zdecydowanie najwyższe w przypadku ubezpieczenia, ale jeśli jesteś przekonany do swojej strategii i się sprawdza, to koszty nie mają już tak wielkiego znaczenia. Który Riester jest teraz dla Ciebie najlepszy, zależy od Twojej sytuacji życiowej i wieku. Indywidualne obliczenia można wykonać na: Porównywarki finansowe różnych ubezpieczeń i rent na moim porównaniu oszczędzania w budownictwie mieszkaniowym

Napisany przez Esi
Cześć Ulf, jeśli dobrze rozumiem, masz wątpliwości co do wyboru Riesterrente. Jak wygląda stopa zwrotu, którą osiągniesz po odjęciu kosztów? (uwzględniając kilka czynników bezpieczeństwa) Ważną rolę odgrywa twoje wiek, doświadczenie w inwestycjach, poziom gotowości do ryzyka oraz czas, jaki pozostał do przejścia na emeryturę ;-) Wypłaty końcowe różnią się w zależności od okresu trwania, dlatego różnica w stopie zwrotu 0,... % może oznaczać kilka tysięcy euro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata