Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Minimalna kwota oszczędności wymagana do otrzymania dopłat w ramach programu Riester.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, kiedy kilka lat temu zawarłem umowę na emeryturę Riester w moim banku oszczędnościowym, powiedziano mi, że muszę oszczędzać co najmniej 4% mojego rocznego dochodu brutto, aby móc skorzystać z dodatków dla siebie i moich dzieci. Wtedy również zorganizowałem stałe zlecenie. W ramach nowej oferty Wohn-Riester zapytałem gdzie indziej i dowiedziałem się, że od rzeczywistej minimalnej kwoty oszczędności można odjąć miesięczną część dodatków, aby otrzymać rzeczywistą minimalną kwotę oszczędności. Dlatego teraz muszę płacić tylko 6,42 euro zamiast 25 euro, aby nadal otrzymać pełny dodatek państwowy. Dlaczego bank oszczędnościowy nie powiedział mi prawdy? Dzięki za odpowiedź

Re: Minimalna kwota oszczędności wymagana do otrzymania dopłat w ramach programu Riester.

Napisany przez Mike Spezi
Horsti34 pisze: Dlaczego Sparkasse nie powiedziała mi prawdy? Dziękuję za odpowiedzi
Powinieneś zadać to pytanie bezpośrednio w swoim Sparkasse! To, co napisałeś, jest całkowicie słuszne. Wymagany wkład własny jest obliczany poprzez odjęcie zasiłków. Dlatego w tym przypadku prawidłowo jest, że jeśli Twoje informacje dotyczące obliczania składek są poprawne, otrzymasz pełną kwotę zasiłków przy zdecydowanie mniejszym wkładzie własnym. Czy zwiększona składka ma sens, nie można odpowiedzieć stąd. Płacąc dodatkową składkę, możesz uzyskać dodatkową korzyść podatkową. Ale, jak już wspomniano, wymaga to więcej informacji. W Twoim przypadku może być również dobrze zainwestować wyzwolone środki w inną dodatkową formę lokaty, na przykład w systemie emerytalnym pracowniczym, która również obejmuje wsparcie rządowe, takie jak obniżenie obciążenia podatkiem dochodowym i składkami na ubezpieczenia społeczne. Najlepiej będzie to dla Ciebie wyjaśnić osobiście u doradcy, któremu ufasz. Niekoniecznie musisz się zgłaszać do Sparkasse. Pozdrowienia mike

Napisany przez Gerd
To może również oznaczać, że podpisałeś tzw. umowę brutto. Oznacza to, że po wpłaceniu dopłat nie płacisz już żadnych składek, aż do wyczerpania dopłat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata