- pt cze 25, 2010 12:23 pm
Cześć wszystkim,
jestem tutaj nowy i mam pytanie dotyczące bilansowania swapów walutowych lub swapów walutowych Goldman Sachs w przypadku Grecji.
Z tego, co zrozumiałem, Grecja otrzymała ukryty kredyt od Goldman Sachs dzięki korzystnemu kursowi wymiany. Grecy mieli kredyt w dolarach o wartości około 8,4 miliarda euro. Powinno to być odnotowane w bilansie Greków. Czyli 8,4 miliarda euro na koncie bankowym i zobowiązania w wysokości również 8,4 miliarda euro. Teraz Grecja otrzymała od Goldman Sachs kwotę około 9,4 miliarda euro na pokrycie długu w dolarach za pomocą wspomnianego swapu. Zobowiązanie powinno pozostać na poziomie 8,4 miliarda, a swap nie powinien być odnotowany w bilansie. Moje pytanie brzmi więc, jak zostało zaksięgowane dodatkowe 1 miliard euro w bilansie? Bo jakoś Grecy zdołali urozmaicić swoje relacje zadłużeniowe. Ja bym zaksięgował 1 miliard euro jako depozyt bankowy w XY. Jakie konto odpowiada temu na pasywach? A może popełniam błąd myślowy i relacje zadłużeniowe nie są obliczane poprzez bilans, więc te 1 miliarda nie pojawiają się w ogóle w bilansie?
Dziękuję za Wasze odpowiedzi.
Hannes