Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Granice wzrostu dla firm i dużych koncernów

Napisany przez Karat
Mimo ciągłego wzrostu obrotów i zysków, akcje przedsiębiorstw są często karane, gdy nie spełniają oczekiwań analityków. Czasami zastanawiam się, skąd ci analitycy biorą tę arogancję, że oceniają przedsiębiorstwa, do których w rzeczywistości nie mają głębszego wglądu. Moim zdaniem to czysta wróżbiarstwo. Ale wszystko reaguje zbyt emocjonalnie, gdy oszacowane liczby nie są osiągane. Arogancja Arogancja (łac. arrogantia) oznacza cechę osoby, która przecenia swoje osiągnięcia, znaczenie i ważność. Obejmuje również obraźliwe mówienie o innych. W niemieckim języku arogancja jest synonimem starszych pojęć zarozumiałości, pychy i wyniosłości. Granice wzrostu W tej kwestii mam następujące pytania: 1. Co się stanie, gdy przedsiębiorstwa nie będą mogły generować już wzrostu. Kiedyś rynek będzie nasycony, a na ten już nasycony rynek wchodzi coraz więcej dostawców (Chiny, Europa Wschodnia, pozostałe rynki wschodzące). Moja opinia Niektóre duże koncerny, które nie będą mogły wywołać nowego popytu na nowe produkty, zostaną wstrząśnięte, a ich akcje spadną na sam dół. Kto ma szczęście, zostanie przejęty! 2. Kiedy nadejdzie moment 100% nasycenia? Moja opinia Nie potrwa to już długo (5-10 lat), kilka ugruntowanych firm zniknie z rynku i zostanie zastąpionych przez głodne konkurentów. Imponującym przykładem są np. przemysł samochodowy i linie lotnicze. Jest na pewno wiele innych! 3. Kto będzie pierwszy dotknięty lub kto jest znacznie zagrożony? Moja opinia To pytanie byłoby najważniejsze dla nas, inwestorów, ale także trudne do odpowiedzenia. Prawdopodobnie firmy o słabej kondycji finansowej, które nie mogą sfinansować zmiany lub odnowienia. Przedsiębiorstwa, które zrewolucjonizowały produkty i technologie, a które nie poradziły sobie z tą zmianą (nanotechnologia, mikroelektronika, technologie energetyczne i napędowe, technologia medyczna, farmacja, chemia). To kilka przemyśleń na temat przyszłości. Jakie są wasze przewidywania co do dalszego rozwoju? Kto ma najlepsze szanse na przyszłość? Pozdrawiam

Napisany przez ADMCI4
Myślałem o tym również. Wiele dużych korporacji osiągnęło już nasycenie i osiąga większe zyski głównie dzięki niewielkiemu wzrostowi, przejęciom i programom odkupu akcji. Inflacja również przyczynia się do wyższych zysków, ponieważ produkty stają się droższe. Nie jestem zwolennikiem wysokiej technologii, ponieważ ryzyko jest po prostu zbyt duże. Skupię się głównie na surowcach i usługach użyteczności publicznej (Buffett już zaczął). Są one zawsze poszukiwane, a popyt na nie rośnie! Pozdrowienia z Zurychu

Napisany przez speedskater
predator pisze: Inflacja przyczynia się również do wyższych zysków, ponieważ produkty stają się droższe.
Nie zgadzam się z tym. Surowce stają się droższe! Zainwestowany kapitał traci na wartości. Jest to jedynie kompensowane poprzez droższe produkty, jeśli w ogóle. Odnośnie wypowiedzi Karat na temat arogancji. To jest w 100% trafne. Jednakże, wszelkie publikacje liczb stanowią możliwość dla dokonywania transakcji! Wieczorem wypadać, rano z powrotem i hopka, kilka procent zysku. Nawet jeśli nawet Novartis i inne czołowe firmy nie są w stanie sprostać oczekiwaniom analityków, to nikt nie jest w stanie! I opracowałem niezawodną strategię! :roll: A jak Wy to widzicie?

Napisany przez ADMCI4
W przypadku inflacji wszystko rośnie. Wydaje się, że firma zarabia więcej, ale mimo to nie jest to prawda, ponieważ wszystko staje się droższe. Inwestorzy jednak cieszą się, że firma osiągnęła lepszy zysk i kurs wzrasta. Surowce są teraz droższe z powodu popytu, ale to co innego.

Napisany przez Dany1
Cytat od predatora Inflacja przyczynia się również do wyższych zysków, ponieważ produkty stają się droższe. Nie sądzę. Surowce stają się droższe! Zainwestowany kapitał traci na wartości. To jest kompensowane jedynie poprzez droższe produkty, jeśli w ogóle. W odniesieniu do wpisu od Karat o arogancji. To się zgadza w 100%. Jednakże sprawia to, że w każdej publikacji danych powstają możliwości transakcji! Wieczorem wyjść, rankiem wrócić i zgarnąć kilka procent. Jeśli nawet Novartis i inne topowe firmy nie mogą spełnić oczekiwań analityków, nikt nie może! A ja opracowałem pewną strategię! :roll: A jak Wy na to patrzycie? pewne jest tylko śmierć, ale chyba nie ma wiecznej todsicher Strategie ;-) W tej chwili niestety dobre wyniki i dobre perspektywy są po prostu zauważane, ale nie są już nagradzane. Sprzedaż po dobrej wiadomości jest na topie. Gdy oczekiwania analityków nie są osiągane, to dopiero wtedy jest prawdziwy problem. Tak było w przypadku Logitecha lub bardzo wyraźnie Googlea. Więc teraz na pewno bezpieczniej jest wycofać się przed ogłoszeniem wyników, właśnie to zrobiłem w przypadku ZFS. Zysk jest pewny, nie mogę nic stracić. Niewykorzystane zyski nie są problemem, tylko straty mnie irytują.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata