Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy składki na Riester-Rente można odliczyć od podatku jako wydatki specjalne?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, ponieważ kompletnie nie pamiętam, czy i jak wpisałem składki na polisę Riester w zeszłym roku w moim zeznaniu podatkowym, muszę teraz zapytać tutaj. Niestety nie zrobiłem sobie kopii mojego zeznania podatkowego. Słyszałem, że teraz w niektórych okolicznościach można lub nawet trzeba użyć nowego formularza. Czy to prawda i skąd mogę go uzyskać? Dotyczy to tylko Riester czy także innych składek na emeryturę? Pozdrowienia, Hoper

Re: Czy składki na Riester-Rente można odliczyć od podatku jako wydatki specjalne?

Napisany przez Gerd
Cześć Nowy formularz obowiązuje od roku podatkowego 2009. Możesz go pobrać z internetu lub bezpośrednio w urzędzie skarbowym. Ponieważ składki Riestera są odliczalne od podatku, co roku otrzymujesz od swojego ubezpieczyciela rozliczenie. W nim znajdziesz rozliczenie swoich składek i dopłat. Na górze znajduje się: do przekazania do urzędu skarbowego. Musisz to złożyć razem z załącznikiem dotyczącym emerytur w ramach deklaracji podatkowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata