Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy ochrona depozytów jest obowiązkowa dla wszystkich banków?

Napisany przez ADMCI4
W obliczu ogólnego poczucia niepewności i obecnej sytuacji gospodarczej mam poważne obawy, czy powierzyć moje oszczędności instytucji finansowej. Czy to na zwykłym koncie oszczędnościowym, które prawie nie przynosi żadnych odsetek, ani na koncie oszczędnościowym terminowym, gdzie sytuacja wygląda trochę lepiej. Co się stanie z moimi pieniędzmi, jeśli instytucja finansowa zostanie niewypłacalna? Czy mogę powierzyć swoje pieniądze każdemu bankowi, zakładając, że na pewno bierze on udział w systemie gwarancji depozytów? A może lepiej jest najpierw się o to zapytać w danym przypadku? Jens-Leon

Re: Czy ochrona depozytów jest obowiązkowa dla wszystkich banków?

Napisany przez Doso
Niemieckie banki muszą być członkami funduszu gwarancyjnego, który jednak tylko zabezpiecza odpowiednie środki do 50 000 euro. Większość niemieckich banków nadal pozostaje członkiem innego funduszu zabezpieczeń. Banki zagraniczne często również organizują się w funduszach gwarancyjnych - jednakże maksymalne zabezpieczenie w takich przypadkach jest bardzo zróżnicowane. Jak można było zobaczyć na przykładzie prawie bankructwa Islandii, fundusze gwarancyjne nie gwarantują 100% bezpieczeństwa. Jednak nawet jeśli to nie jest 100% pewne, ulokowanie pieniędzy w (rozsądnym) banku zawsze jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż trzymanie ich np. pod materacem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata