Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Określenie wysokości kredytu na założenie firmy.

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Od pewnego czasu zastanawiam się nad możliwością rozpoczęcia własnej działalności. Moim pierwotnym zawodem jest stolarz, ale od lat nie pracuję już w tej branży. Mimo to bardzo kusi mnie pomysł założenia własnego biznesu w tej dziedzinie. Ponieważ obecny pracodawca ma obecnie problemy finansowe, teraz byłby odpowiedni moment. Zanim jednak zwrócę się do banku, chciałbym wiedzieć mniej więcej, z jakim kapitałem lub jaką kwotą kredytu muszę się liczyc przy zakładaniu firmy stolarskiej. Kto może mi pomóc? Pozdrowienia, Meisterhobel

Re: Określenie wysokości kredytu na założenie firmy.

Napisany przez zauberelke1
Cześć, Jeśli chcesz rozpocząć własną działalność, powinieneś być w stanie oszacować potrzebny kapitał. Po prostu stwórz biznesplan, bo będziesz go i tak potrzebować w banku, W nim zawrzyj przewidywane przychody i wydatki na kolejne 5 lat. Jeśli nie potrafisz tego zrobić, skonsultuj się z ekspertem, np. doradcą podatkowym. Koszty mogą wynieść między 5 a 10 000 euro. W przeciwnym razie zrób to samodzielnie i oblicz potrzebny kapitał, wypisując wszystkie potrzebne zakupy, sprawdzając ceny, to samo z wynajmem, opłatami, kosztami kapitału, utrzymaniem etc. I oczywiście nie zapominając o stratach przy otwarciu. Sprawdź też dostępność dotacji. Istnieje wielu specjalistów, którzy mogliby to zrobić za Ciebie, ale zwykle mają wysokie stawki. Więc lepiej zrobić to samemu lub skorzystać z pomocy doradcy podatkowego. Jeśli jednak nawet sam nie możesz wyliczyć potrzeb, zastanów się nad rezygnacją. Zwłaszcza że banki nie będą hojne, jeśli nie masz wystarczającego kapitału własnego. Zauberelke

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata