Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy mogę zawiesić moją prywatną emeryturę?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, około pięć lat temu podjąłem decyzję o prywatnej emeryturze po otwarciu własnego przedsiębiorstwa elektrycznego. Jednocześnie nadal wpłacam również składki do obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego. Ostatnim razem, gdy dostarczyłem swój zeznanie podatkowe, moja miesięczna składka została podwyższona. Ze względu na obecne duże koszty i konieczność opłacenia zwiększonej składki, opłacanie ubezpieczenia w wysokości 300 euro dla prywatnej emerytury sprawia mi wielkie trudności. Czy mogę zawiesić to ubezpieczenie emerytalne, czy może nawet bardziej opłacalne byłoby je wypłacić? Kto może mi dać radę?

Napisany przez Gerd
Cześć Oczywiście, możesz zawiesić swoje prywatne ubezpieczenie emerytalne. Zrezygnowanie i wypłata wiążą się z stratami. Inne pytanie. Dlaczego płacisz składki na rentę? Sprawdź, czy możesz ewentualnie ubiegać się o zwolnienie z obowiązku ubezpieczenia emerytalnego. Od kiedy pracujesz jako rzemieślnik? Nie tylko jako firma, ale ogólnie.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, zgadzam się z Gerdem. Nawet najgorsza emerytura kapitałowa zawsze jest bardziej opłacalna niż składki do ubezpieczenia emerytalnego, od którego nikt precyzyjnie nie potrafi powiedzieć, jak będzie wyglądał za 20-30 lat. Składki, które dzisiaj wpłacasz do ubezpieczenia emerytalnego, nie są przeznaczone na twoją emeryturę, lecz na obecnych emerytów. Nawet przy rentach dla osób niezdolnych do pracy nie jesteś równorzędny z pracownikiem objętym ubezpieczeniem społecznym! Warto więc sprawdzić, czy, jak sugeruje Gerd, nadal obowiązuje ubezpieczenie emerytalne. Jeśli nie, nie ma sensu kontynuować jego opłacania. To moje osobiste zdanie, a nie ogólna deklaracja. Pozdrawiam Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata