- wt lip 06, 2010 12:54 pm
Cześć wszystkim,
moja partnerka życiowa i ja chcemy zbudować Dom. Działkę już wybraliśmy i zarezerwowaliśmy dla nas.
Dzięki pieniądzom, które otrzymaliśmy od obu rodzin oraz własnym oszczędnościom moglibyśmy kupić działkę wyłącznie z własnych środków, bez konieczności brania kredytu.
Czy taki sposób postępowania ma sens? Miałbym działkę jako zabezpieczenie, co mogłoby mieć pozytywny wpływ na oprocentowanie kredytu na Dom.
Dodatkowo zainteresowałem się kredytami KFW. Wygląda na to, że wchodzi w grę dwa rodzaje, 124 i 153, jeśli się nie mylę. Różnica między nimi oraz to, czy można je połączyć, nie jest mi jeszcze w pełni jasne.
Ponieważ ma to być Dom prefabrykowany, wartości efektywności powinny być łatwo osiągalne. Jeśli na przykład wydam pieniądze na wentylację mieszkań, ale dzięki temu dostanę dopłatę ze względu na osiągnięcie standardu 55, to może być to opłacalne w dłuższej perspektywie.
Oprócz kredytów Kfw dostępne są również dotacje na np. instalacje fotowoltaiczne lub wentylację mieszkań. Czy można z nich skorzystać dodatkowo do kredytów?