Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupić działkę i sfinansować Dom czy połączyć?

Napisany przez KingRollo
Cześć wszystkim, moja partnerka życiowa i ja chcemy zbudować Dom. Działkę już wybraliśmy i zarezerwowaliśmy dla nas. Dzięki pieniądzom, które otrzymaliśmy od obu rodzin oraz własnym oszczędnościom moglibyśmy kupić działkę wyłącznie z własnych środków, bez konieczności brania kredytu. Czy taki sposób postępowania ma sens? Miałbym działkę jako zabezpieczenie, co mogłoby mieć pozytywny wpływ na oprocentowanie kredytu na Dom. Dodatkowo zainteresowałem się kredytami KFW. Wygląda na to, że wchodzi w grę dwa rodzaje, 124 i 153, jeśli się nie mylę. Różnica między nimi oraz to, czy można je połączyć, nie jest mi jeszcze w pełni jasne. Ponieważ ma to być Dom prefabrykowany, wartości efektywności powinny być łatwo osiągalne. Jeśli na przykład wydam pieniądze na wentylację mieszkań, ale dzięki temu dostanę dopłatę ze względu na osiągnięcie standardu 55, to może być to opłacalne w dłuższej perspektywie. Oprócz kredytów Kfw dostępne są również dotacje na np. instalacje fotowoltaiczne lub wentylację mieszkań. Czy można z nich skorzystać dodatkowo do kredytów?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć KingRollo, twoje pytanie zostało już omówione w niedawno opublikowanym wątku dotyczącym kupna działki, ale jak sfinansować plantację jagód leśnych (mam na myśli trzecią stronę przeglądu). Ten użytkownik miał okazję poznać nas osobiście i otrzymał szczegółowe odpowiedzi na wszystkie pytania oraz w międzyczasie zrealizował swoje plany finansowe poprzez nas. Przeczytaj post i jeśli masz pytania, skontaktuj się z nami lub prześlij prywatną wiadomość do użytkownika Waldbeere.

Napisany przez KingRollo
Przeczytałem wątek dotyczący Waldbeere. Mam jednak kilka pytań. Z wypowiedzi Waldbeere wynika, że chodzi o finansowanie działki i domu. Ja z kolei mógłbym kupić działkę bez finansowania. Jeśli chodzi o środki KfW, musiałbym zabezpieczyć finansowanie obu, aby móc wykorzystać pełne 30%, jest mi to jasne. Czy teraz wchodzą w grę te dwa programy KfW, o których wspomniałem? Czy można je połączyć? Czy mogę łączyć je z poszczególnymi dotacjami na określone inwestycje?

Napisany przez NaTwoim13
Witaj KinRollo, nie, Waldbeere mogło także zapłacić za nieruchomość gotówką, dokładnie tak samo jak ty. Można połączyć oba programy KfW, Waldbeere miało oprocentowanie 3,55% nominalne przez 15 lat dla KfW 124 i 2,85% nominalne przez ostatni tydzień dla KfW 153. Oba programy KfW były subwencjonowane o 0,5% i tańsze niż oferowane przez KfW. Dodatkowo był kredyt pierwszego rzędu na 3,9% nominalnie na 15 lat!!! Jeśli kupuję działkę, to chcę też budować. Jeśli są powody, dla których nie można jeszcze budować, to trzeba kupić działkę za własne środki i wszystkie inne rzeczy odłożyć na później! Nie widzę z tego wynikającego żadnego dodatkowego pytania! Faktem jest, że dzięki kontaktowi ze mną Waldbeere otrzymało 0,1% lepsze warunki, ponieważ doszło do podwyżki stóp procentowych! Dodatkowo zabezpieczyło sobie subwencję w wysokości 0,5%, ponieważ obecnie nie ma już takiej możliwości, teraz wynosi ona tylko 0,3%. Mimo wszystko, ta także kiedyś zniknie! Otrzymanie odpowiedniej porady na czas przyniosło realne oszczędności, z pewnością było to zbieg okoliczności, ale jakie jeszcze zbiegi okoliczności chcesz czekać, kiedy mógłbyś budować? Na zbieg okoliczności w koniunkturze i związany z tym wzrost stóp procentowych czy na zbieg okoliczności w postaci wzrostu cen w branży budowlanej? Dla mnie obecny moment jest korzystny, nikt nie jest w stanie przewidzieć, co się wydarzy, ale na pewno w średnim terminie nie będzie tak korzystnie, przynajmniej mam taką nadzieję dla naszej gospodarki, a tym samym dla mojego portfela!

Napisany przez waldbeere
Cześć KinRollo, ponieważ cytowany post jest wątkiem ode mnie, chciałbym dodać swoje trzy grosze. Po pierwsze, nie jestem specjalistą od finansowania budowy. Mogę im tylko doradzić, aby skorzystali z pomocy profesjonalisty do tego projektu. W naszym przypadku pytanie brzmiało, czy najpierw kupić działkę, a potem sfinansować nieruchomość. Pieniądze na zakup działki + dodatkowe koszty były dostępne. Moim zdaniem bardziej opłaca się sfinansować całą działkę i Dom razem, ponieważ tylko w ten sposób mogą maksymalnie skorzystać z dofinansowania KFW. Dlatego nie kupowałbym działki z wyprzedzeniem, ale włączyłbym ją do finansowania. Jakie oferty KFW, na jak długi okres i co jeszcze należy do finansowania, lepiej omówić osobiście z doradcą kredytowym. Jest zbyt wiele rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę. Wybrałem Pana Buhmanna i nie żałuję tego kroku. W każdym razie zdecydowałbym się na niezależnego doradcę, a nie na bank. Mam nadzieję, że to pomogło. Pozdrowienia Waldbeere

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata