Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Jakie są różnice w opłatach dodatkowych w kasach chorych?

Napisany przez ADMCI4
Cześć drogie Forum, dotychczas nie musiałem zapłacić dodatkowej składki w moim ubezpieczeniu zdrowotnym, ponieważ jeszcze nie została ona nałożona w wyniku fuzji. Jeśli jednak zdecyduje się na to, co jest do przewidzenia, z jaką kwotą musiałbym się liczyć? Jestem ubezpieczony obowiązkowo, a nadal ubezpieczone są przeze mnie trzy dzieci. Czy dodatkowe składki w wszystkich ubezpieczeniach zdrowotnych są takie same, czy zmiana byłaby ewentualnie opłacalna? Obecnie jestem ubezpieczony w Pronova BKK. Pozdrowienia, Laola

Napisany przez Gerd
Cześć Od dzisiaj trzeba zaczynać myśleć na nowo na ten temat. Niech żyje Fundusz Zdrowia z rówymi składkami dla wszystkich. Od przyszłego roku każda kasa chorych może żądać dodatkowych składek w dowolnej wysokości bez uzasadnienia. W związku z tym jesteśmy prawie na tym samym poziomie, na jakim byliśmy przed Funduszem Zdrowia. Różnica polega na tym, że wtedy kasy chorych musiały uzasadnić podwyżkę składki, a składkę musiały płacić w połowie zarówno pracownik, jak i pracodawca. Teraz składka pracodawcy została zamrożona na poziomie 7,3%, wszystko inne musi pokryć pracownik. Z tym znowu rodzi się pytanie o zmianę ubezpieczyciela zdrowotnego.

Napisany przez Jakob Cyll
By odpowiedzieć na pytanie: Tak, w przeciwieństwie do normalnych składek, kasy chorych pobierają różne dodatkowe składki. Tak, niektóre już to robią, ale większość jeszcze nie. Niektóre nawet promują ofensywnie, że nie planują wprowadzenia dodatkowych składek w najbliższym czasie. Dlatego w przyszłości będzie wyglądało na to, że kasy chorych będą pobierać różne dodatkowe składki. Przejście do ubezpieczenia zdrowotnego bez dodatkowej składki jest zatem opłacalne. Jeśli w przyszłości ta kasa chorych pobiera dodatkową składkę, wynika z tego ponowne prawo do wypowiedzenia umowy. Można więc śmiało zmienić, ale nie ma gwarancji, że nowa kasa chorych będzie długoterminowo bez dodatkowych składek. Konkluzja: Kto jest gotowy do ciągłego przełączania się, gdy dochodzi do dodatkowych składek lub ich podwyżek, może zaoszczędzić pieniądze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata