Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy mniejsze umowy oszczędnościowe na remonty są bardziej sensowne niż duże?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, razem z moją żoną mamy zwykłą umowę oszczędnościową budowlaną, która wynosi 20000 euro. Pierwszą pożyczkę budowlaną możemy wziąć wtedy, gdy nasz wkład wynosi co najmniej 10000 euro. Obecnie wydaje mi się to dość duża kwota. To będzie kwota, na którą prawdopodobnie będziemy musieli poczekać dość długo. Dlatego doradził mi doradca klienta z kasy oszczędnościowej budowlanej, abym zawarł drugą, mniejszą umowę oszczędnościową budowlaną, która w końcu wpłynęłaby na wcześniejszą wypłatę z uwagi na jej kwotę. Czy to naprawdę ma sens, czy może lepiej byłoby wpłacić składkę na drugą umowę oszczędnościową budowlaną do pierwszej? Pozdrowienia Phillip

Re: Czy mniejsze umowy oszczędnościowe na remonty są bardziej sensowne niż duże?

Napisany przez Gutingia
Hej Phillip, można także w każdej chwili podzielić większą umowę na na przykład dwie mniejsze umowy, jeśli chcesz, aby przydział mniejszej kwoty nastąpił nieco wcześniej. Zaletą dla kasy oszczędnościowej jest to, że jeśli zawrzecie kolejną umowę, musicie ponownie zapłacić koszty związane z jej zawarciem. W zasadzie powinniście zastanowić się nad tym, co właściwie planujecie. Czy chcecie budować, jeśli tak, kiedy mniej więcej i w jakiej okolicy, itp.... Z jednej strony umowy oszczędnościowe są całkiem dobrym narzędziem do finansowania części kosztów budowy domu, zakupu mieszkania itp., ponieważ niskie odsetki są zapewnione na dłuższą metę,.... Z drugiej strony trzeba uważać, aby nie gromadzić zbyt wielu umów oszczędnościowych i kwot, ponieważ w fazie spłaty często trzeba uiścić bardzo wysoką ratę. To jest z jednej strony dobre, ponieważ spłaca się kredyt dość szybko, ale z drugiej strony, przy budowie czy zakupie nieruchomości często dochodzi się do granic finansowych i stara się utrzymać raty jak najniższe, a wtedy okazuje się, że raty kredytu bankowego (z 1% spłatą) mogą być znacznie niższe niż raty spłaty kredytu budowlanego (z 3% spłatą). Zalecałbym najpierw spróbować wpłacić 10 000 EUR we dwójkę, a jeśli nie wiecie, co zrobić z waszymi pieniędzmi, ewentualnie zawrzeć drugą umowę. Pozdrowienia Gutingia

Napisany przez C. Andreas
Phillip pisze: Cześć, razem z moją żoną mamy zwykłą umowę oszczędnościową hipoteczną na kwotę 20000 euro. Możemy skorzystać z pierwszej pożyczki hipotecznej, gdy zgromadzimy co najmniej 10000 euro. Obecnie wydaje mi się to dość duża kwota. Prawdopodobnie będziemy potrzebować na nią sporo czasu. Z tego powodu doradca klienta z kasy oszczędnościowo-kredytowej zasugerował mi zawarcie drugiej, mniejszej umowy oszczędnościowej hipotecznej, która ze względu na swoją kwotę mogłaby być wypłacona wcześniej. Czy to naprawdę ma sens, czy lepiej wpłacić składkę do drugiej umowy oszczędnościowej hipotecznej do pierwszej? Pozdrowienia Phillip
Cześć Phillip, opisana przez Ciebie sytuacja to klasyczny manewr i brzmi bardzo jak Schwäbisch Hall. 1.) Możesz podzielić 20000 na 2 x 10000 euro, bez dodatkowych kosztów. 2.) Wpłacasz swoje oszczędności do jednego z nich i kontynuujesz regularne wpłaty. 3.) Drugie 10000 zostawiasz na koncie z kwotą 1 euro, do momentu gdy będzie Ci potrzebne. 4.) Umowę oszczędnościowo-kredytową na 10000 euro z twoimi oszczędnościami przekładasz na standardową stawkę i ustawiasz dodatkową alokację w wysokości 40%. Oznacza to, że gdy osiągniesz 40% (4000 euro), otrzymasz swoje oszczędności plus odsetki i w razie potrzeby swoją pożyczkę (ale masz na to 4 lata). Standardową stawkę należy ustawić, ponieważ ma ona szybkie przydziały. W żadnym wypadku nie zawieraj nowej umowy, chyba że masz plany na przyszłość lub chcesz zyskać 4% odsetek od swoich oszczędności. W takim przypadku jednak nie składaj wniosku w Hall.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata