Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy zakup domu jest obecnie sensowny?

Napisany przez ADMCI4
Z jednej strony chciałbym zachować trochę pieniędzy, które zaoszczędziłem, przed ewentualną inflacją, a ponadto dobrze pasuje to do mojej obecnej sytuacji życiowej. Z drugiej strony zastanawiam się, czy zakup domu w obecnej sytuacji gospodarczej ma sens. W końcu nie wiadomo, jak będą się rozwijać stopy procentowe i co stanie się z naszymi miejscami pracy. Z niepokojem patrzę również na kryzys w Grecji. Mam więc ten problem, którego nie mogę jednak przekuć z powrotem na pieniądze, ponieważ byłoby to jeszcze mniej opłacalne.Co więc mam zrobić?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć LeMario, dalej płacić czynsz, dalej tracić wartość pieniądza, czekać na wzrost stóp procentowych i wzrost cen nieruchomości? Czy to może być rozwiązanie? Na co jeszcze warto czekać?

Napisany przez degusto11
Ta kwestia ma dwie strony

Z jednej strony: TAK

Pieniądze nie są już bezpieczne w dzisiejszych czasach. Aktywa rzeczowe aktualnie przeżywają prawdziwy boom, w przypadku inflacji stanowią bezpieczną ochronę kapitału. Nieruchomości są idealną inwestycją, ponieważ wynajmy są praktycznie gwarantowanym źródłem dochodu. Mieszkania i domy zawsze będą potrzebne.

Z drugiej strony NIE:

Ceny nieruchomości są obecnie bardzo wysokie. Nie dostajesz wszystkiego za swoje pieniądze.

- mimo to skłaniałbym się ku zakupowi. Lepiej ponieść pewne straty niż stracić wszystko

Napisany przez Dahut
Dochłaczą do tego historycznie niskie stopy procentowe dla kredytu.

Z drugiej strony, być może w najbliższym czasie ceny nieruchomości spadną, ponieważ prawdopodobnie wielu ludzi w ostatnich latach dało się skusić na budowanie lub kupowanie, mimo że nie będą w stanie regularnie spłacać rat. Wkrótce będzie więc wiele licytacji komorniczych i ceny spadną. Z drugiej strony, w dłuższej perspektywie ceny nieruchomości raczej wzrosną.

I zawsze ludzie będą musieli mieszkać.

Napisany przez AV-Planer
Cześć,

to pytanie nie można jednoznacznie odpowiedzieć. Obecnie stopy procentowe są bardzo niskie. Różnica w stosunku do czynszu jest zazwyczaj dość niewielka. Ceny nieruchomości rozwijają się dosyć zróżnicowanie, w centrum miast rosną obecnie dość znacznie, w strefach podmiejskich, w mniejszych miastach i na wsi raczej stabilizują się lub nawet spadają.

Więc w bardziej wiejskich okolicach można kupować tanio, ale z niewielką perspektywą wzrostu wartości.

Ceny w miastach często uważam za zbyt wysokie.

Nieruchomość do własnego użytku zawsze ma duży element emocjonalny. Blokujemy w ten sposób dużo płynności. Należy zalecić takie zorganizowanie finansowania, aby obecnie niskie stopy procentowe nie były inwestowane w droższą nieruchomość, a raczej w wyższy wskaźnik spłaty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata