Cześć Topsellerze,
poniżej zamieszczam starszy post, w którym odpowiadam na Twoje pytania:
Moja odpowiedź dla pytającego wtedy:
Wymagania do przyjęcia do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego Sterntaler
..........po pierwsze, chciałbym pogratulować Ci Twojej wyobraźni. Niestety, nic Ci to nie pomoże! Chyba że przekonasz swojego pracodawcę, aby wypłacał Ci odpowiednio wyższe wynagrodzenie.
Jak już zostało napisane, musisz teraz udowodnić, że przez 3 lata zarabiasz powyżej granicy obowiązkowego ubezpieczenia/zarobków rocznych. (wcześniej wystarczył 1 rok) Jeśli nie spełniasz tego warunku, zgodnie z Kodeksem Socjalnym będziesz automatycznie ubezpieczony w GKV jako pracownik!
Aby to się utrzymało i aby wszyscy lepiej zarabiający nadal mogli być przymusowo ubezpieczeni, ustawodawca regularnie podnosi granicę obowiązkowego ubezpieczenia! Cieszy się Twoim dochodem jako ulubiony dziecko GKV!
Gdy granica w 2009 roku wynosiła jeszcze 48 600
euro, w 2010 roku przewidziano kolejne podwyżki do 49 950
euro, co daje 4 162,50
euro miesięcznie! Jeśli udało Ci się pokonać ubiegłoroczny próg, już teraz zadano, abyś tego nie osiągnął w kolejnym roku :smutna mina: i tym samym pozostał przymusowo ubezpieczony w GKV. Jak długo ten chory nonsens będzie utrzymywany, stoi pod znakiem zapytania! Niech żyje zasada solidarności! To naprawdę uspokajające uczucie, że płacąc niemal 600
euro miesięcznie składki GKV, możesz korzystać z tak samo złych świadczeń jak ten, który płaci 50
euro miesięcznie!
To, co pisze Lautrer, zasadniczo jest dobrym pomysłem. Jednak
ubezpieczenie anwarsztatu ma sens tylko wtedy, gdy mogę przewidzieć, że w najbliższej przyszłości zostanę zwolniony z obowiązku ubezpieczenia, lub byłem nim i znowu zostanę objęty obowiązkowym ubezpieczeniem, zachowując w ten sposób moje dane zdrowotne.
Ale ponieważ obecnie musisz nadal postępować solidarnie :uśmiech:, rzeczywiście zaleca się zawarcie dodatkowych/dodatkowych ubezpieczeń do istniejącego GKV. Na przykład
ubezpieczenie stomatologiczne i hospitalizacyjne. To musisz ocenić indywidualnie i ustalić swoje własne priorytety.
To, co pisze Tygrys, oczywiście znowu jest dużym nonsensem albo źle się wyraził! Właśnie gdy poważnie zachorujesz, prywatne
ubezpieczenie zdrowotne jest korzystne !! Nie zawsze powinno się kłaść nacisk wyłącznie na aspekt oszczędności.
Ostatnia sprawa: mała korekta z mojej strony dotycząca dodatkowego dochodu po spełnieniu 3 lat do granicy obowiązku ubezpieczeniowego. Jeśli jako pracownik/pracodawca jestem ubezpieczony prywatnie i w następnym roku moje dochody spadną poniżej granicy obowiązkowego ubezpieczenia, choć ponownie podlegam obowiązkowemu ubezpieczeniu w GKV, istnieje możliwość jednorazowego zwolnienia mnie z obowiązku ubezpieczenia, aby pozostać w PKV! Niemniej jednak powrót do GKV na przyszłość jest wykluczony. Wniosek o zwolnienie musi być złożony każdorazowo do 31 marca danego roku w GKV.
Osoby objęte obowiązkiem ubezpieczenia, niezależnie od dochodu, są zwolnione z obowiązku ubezpieczenia osoby prywatnie ubezpieczone w pełni zdrowotnie, które ukończyły 55 lat na początku danego roku. W takich przypadkach nie jest wymagany wniosek o zwolnienie.
Z poważaniem,
Mike