Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Odbiór odwołania - Luksemburskie ubezpieczenie

Napisany przez John_
Cześć, niestety również należę (mam 25 lat i mieszkam w Stuttgarcie) do tych naiwnych osób, które wykupiły ubezpieczenie emerytalne związane z funduszami inwestycyjnymi i myślały, że ich pieniądze są dobrze ulokowane, podczas gdy istnieją znacznie lepsze sposoby pomnażania kapitału niż poprzez ubezpieczenia. Data zawarcia umowy: rok 2005, ubezpieczenie emerytalne związane z funduszami inwestycyjnymi z ochroną na wypadek śmierci (1800 €) Wpłacono: Od 2005 roku około 45 €/miesiąc do 01.06.2010 roku Towarzystwo ubezpieczeniowe: V*o*r*s*o*r*g*e L*u*x*e*m*b*u*r*g Ochrona na wypadek śmierci: 1800 € Kapitał pokrycia: 932,35 € Uzdrowienie potrąceń: 681,81 € _______________ Wartość wykupu: smutna prawda - 250 € Interesuje mnie, czy wszystko jest w porządku, w końcu wpłaciłem 2700 €, a teraz otrzymuję śmieszne 250 €.

Napisany przez Gerd
Cześć ubezpieczenie emerytalne związane z funduszami jest alternatywą dla innych form lokowania pieniędzy. Tutaj kluczowa jest po prostu długość umowy. W przypadku starej umowy w pierwszych 3 latach pobierano większość opłat, dlatego też wniesiona kwota jest mniejsza niż wpłacona. W przypadku planów oszczędnościowych z funduszami opłaty są zazwyczaj pobierane przez cały okres trwania umowy, dlatego nie jest tak widoczne, że wniesiona kwota jest mniejsza niż wpłacona. Ponadto plan oszczędnościowy z funduszami podlega pełnemu opodatkowaniu. W przypadku ubezpieczenia emerytalnego od 60 roku życia opodatkowane jest tylko 50% zysków kapitałowych. Dlaczego nazywa się to ubezpieczeniem emerytalnym? Nie jest to plan oszczędnościowy krótkoterminowy ani średnioterminowy. Zawsze kiedy zabraknie pieniędzy, po prostu obniż składkę albo zawieś jej opłacanie. Nie mam pojęcia, czy opłaty za zerwanie umowy w takiej wysokości są uzasadnione. W razie wątpliwości konieczna jest pomoc prawnika. Vorsorge Luxemburg należy do ERGO tak jak DAS, Hamburg-Mannheimer i Victoria.

Napisany przez Graufell
Cześć, John! Wcale nie jesteś głupcem, tylko dlatego, że chciałeś zbudować prywatne zabezpieczenie emerytalne. Natarczywy sprzedawca ubezpieczeń wprowadził cię w błąd i obiecał ci nadzieję na atrakcyjne bogactwo, prezentując prognozy odległe od rzeczywistości. Ponadto podejrzewam, że zataił to z wątpliwej uczciwości branży (koszty produktu, opłaty za rezygnację, wartość wykupu). To powszechne w tym szlachetnym fachu, przez co wielu oszczędzających straciło dużo pieniędzy. Większość ludzi wpada w tę pułapkę. Ustawodawca położył kres temu procederowi. Od 2008 roku obowiązuje przepis, zgodnie z którym przed podpisaniem dokumentu inwestorowi musi zostać wydany arkusz informacyjny o produkcie. Tam muszą być szczegółowo opisane wszystkie koszty związane z produktem ubezpieczeniowym. Więc albo zawieś swoją umowę (i miej nadzieję, że twój fundusz zyska na wartości), albo zapłać lekcję i zrezygnuj. Tylko dla zainteresowanych: Jaki fundusz miałeś? Jeśli nadal chcesz coś zrobić na swoją starość, możesz podpisać plan oszczędnościowy bankowy z dopłatami rządowymi. Możesz to zrobić w następujący sposób: Plan oszczędnościowy bankowy z dopłatami rządowymi - Bezpieczny, elastyczny i niedrogi Jesteś jeszcze młody i chcesz osiągnąć nieco większy zysk? Może więc alternatywą jest plan emerytalny rządowy poprzez bezpośredni plan oszczędzania w fundusze (bez ubezpieczenia). Deka (Sparkasse) i DWS (Deutsche Bank) oferują odpowiednie (płatne) produkty. Oto pierwsze informacje: DWS RiesterRente Premium z dopłatami rządowymi Albo sprawdź sam. Słowo klucz dla wyszukiwarki: Deka bądź DWS. Albo sprawdź tutaj: BVI Bundesverband Investment und Asset Management e. V. Tam pod hasłem Zabezpieczenie emerytalne. W każdym razie musisz poświęcić trochę czasu na zdobycie informacji, aby był świadomy wobec sprzedawców produktów zabezpieczenia emerytalnego. W jednym masz rację: Istnieją lepsze sposoby na pomnażanie swoich pieniędzy niż przez ubezpieczenia.

Napisany przez John_
Dziękuję za Twoje wskazówki, potrącenie za anulowanie jest nielegalne zgodnie z orzeczeniem Federalnego Trybunału Sprawiedliwości, dlatego jeśli ta kwota nie zostanie dobrowolnie uregulowana, wnoszę pozew. ubezpieczenie na życie: Brak potrącenia za anulowanie - ubezpieczenie na życie - FOCUS Online Potrącenie za anulowanie podczas rezygnacji i zawieszenia składek ubezpieczenia na życie Wartość wykupu ubezpieczenia emerytalnego prywatnego - Prawo ubezpieczeniowe, prawo prywatnego ubezpieczeń frag-einen-anwalt.de Znalazłem lepszy sposób na pomnażanie moich pieniędzy. Nie chcę mieć już nic wspólnego z emeryturą/ubezpieczeniami. To raczej coś dla leniwych, którzy nie potrafią porządnie się zainformować. Dziękuję jednak za Twoje wskazówki.

Napisany przez ADMCI4
Anulowanie potrącenie nie jest normalne. Jako były pośrednik muszę niestety stwierdzić, że współpraca z Vorsorge LUX była błędną decyzją biznesową. Wszystkie koszty ubezpieczenia zostały potrącone przez firmę przed ustaleniem wartości depozytu. Potrącenie anulujące większe niż 50 EUR to czysta samowola. Warto dodać, że struktura umowy została zatwierdzona przez niemiecką BaFin.

Napisany przez ADMCI4
Niestety, w 2004 roku zawarłem takie same ubezpieczenie.
Wpłacono 22000€ - Wartość wykupu 10500€.
Przy zmianie umowy pobierane są wysokie opłaty - niezależnie od zmniejszenia składki, zwolnienia z opłat lub wypowiedzenia.
Ponoć jest to niezgodne z niemieckim prawem. Ale ponieważ siedziba firmy jest w Luksemburgu, nie obowiązuje niemieckie prawo, a luksemburski fundusz emerytalny może robić, co chce.

Czy to jest właściwe?

Napisany przez ADMCI4
Mam ten sam problem..
Czy nie ma żadnej alternatywy
lub czy firma nie może być pozwała do sądu??
Lub jaki przepis obowiązuje w Luksemburgu?

Dzięki.

Napisany przez ADMCI4
Proszę sprawdź post Johna! Odpowiednie prawo brzmi:
Sąd Apelacyjny w Kolonii Nr sprawy 20 U 80/08

Pozdrowienia Skipp

Napisany przez claudia2410
Cześć,
Mam ten sam problem z pobieraniem opłat za anulowanie w związku z funduszem emerytalnym z ubezpieczeniem na życie i ochroną w razie śmierci oferowanym przez Vorsorge Luxemburg. Jeśli dobrze rozumiem, opłata za anulowanie w ubezpieczeniach na życie jest nielegalna, zgodnie z wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Kolonii, numer sprawy 20 U 80/08. Niestety jestem dosyć laikiem w dziedzinie finansów, więc wybaczcie mi, jeśli zadaję prawdopodobnie głupie pytanie: Czy ubezpieczenie emerytalne z ochroną na wypadek śmierci jest tym samym co ubezpieczenie na życie, czy też obowiązuje tutaj zakaz pobierania opłat za anulowanie?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata