Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Szkoda odpowiedzialności cywilnej z następującym oględzinami.

Napisany przez Menzor
Cześć wszystkim, to mój pierwszy przypadek ubezpieczeniowego szkody. Chodzi o okno mieszkaniowe na poddaszu z roletą zewnętrzną. Zostało ono złapane przez burzę i obrócone o 180 stopni. W wyniku tego roleta zewnętrzna oderwała się i wylądowała na dachu. Samo okno nie ucierpiało, ramy również nie zostały uszkodzone. Właściciel mieszkania chciał skorzystać z usług rzeczoznawcy i od razu powiedział, że całe okno musiałoby być wymienione. Teraz przyjdzie do mnie przedstawiciel mojego ubezpieczenia, aby dokładniej przyjrzeć się szkodzie i zrobić zdjęcia. Wypadek miał miejsce podczas burzy. Jednak nie dostałem informacji na ten temat, ani właściciel mnie nie poinformował, że przy silniejszym wietrze okna powinny być zamknięte. Burza nadeszła szybko i równie szybko minęła. Wtedy siedziałem przy komputerze i skupiłem się na czymś innym, kiedy później podszedłem do okna, by je zamknąć, było już za późno :/ Dodam jeszcze, że żeby choć trochę przewietrzyć pomieszczenia, ponieważ pod dachem jest bardzo gorąco, miałem otwarte okna w salonie i kuchni. Moje pytania w tej sprawie to, co mnie czeka, na co mogę się przygotować, gdy rzeczoznawca z mojego ubezpieczenia przyjdzie? Czy jest to standard przy większych szkodach, czy nawet mogę zakładać, że z ostrożności nie będzie już zakładane, że ubezpieczenie i tak nie musi pokryć szkody?

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, właściwie nie widzę tutaj żadnych problemów. Po opisie szkody, którą podałeś, ubezpieczyciel powinien na pewno wypłacić odszkodowanie. Rozumiem, że Twój wynajmujący chciałby skorzystać z tej okazji i od razu wymienić okno. Kto by pomyślał inaczej! Pozdrowienia, Mike

Napisany przez Menzor
Dziękuję najpierw za szybką odpowiedź. Bardzo mnie cieszy, że pracuje Pan również w firmie ubezpieczeniowej. Dziękuję za poświęcenie czasu na rozwiązanie problemów także poza pracą. Zastanawiam się już nad tym spotkaniem. W szczególności nad tymi rzeczami, które mogą mi zaszkodzić. Nie chcę sugerować, że coś jest nie tak z moim ubezpieczeniem, ale rzeczoznawcy są po to, żeby sprawdzić, czy trzeba zapłacić, czy może istnieje sposób na uniknięcie płacenia. Czy mam założyć, że jeśli zostanie powołany rzeczoznawca, najpierw zostanie zbadana szkoda czy już zostanie ustalone, czy sprawa w ogóle jest zgodna z prawem. Mówiąc krótko, rutynowe badanie czy dowód umyślnego działania? Od jakiej kwoty szkody zazwyczaj wysyła się rzeczoznawców?

Napisany przez PI112
Cześć Menzor, nie ma jednej, ostatecznej zasady, kiedy można zlecić rzeczoznawcy. Dla Twojego uspokojenia, krótka definicja celu ubezpieczenia OC: ubezpieczenie OC jest odpowiedzialne za regulowanie uzasadnionych roszczeń oraz obronę przed roszczeniami nieuzasadnionymi. Może to nawet prowadzić do rozprawy sądowej. Oznacza to, że zgłaszając szkodę, zrobiłeś już wszystko właściwie. Jeśli jesteś winny, to ubezpieczenie wypłaci odszkodowanie, jeśli nie, ubezpieczenie również będzie Cię reprezentować przed sądem (tylko w najgorszym przypadku). Proszę opisz zdarzenie tak, jak się wydarzyło. Szybko znajdziesz się w obszarze oszustwa ubezpieczeniowego, co niesie ze sobą bardzo nieprzyjemne konsekwencje. (To nie jest oskarżenie, tylko wskazówka) Ogólnie rzecz biorąc, powinieneś traktować rzeczoznawcę bezstronnie, to również tylko ludzie, którzy nikomu nie chcą zaszkodzić. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Menzor
Być może zbyt wiele się zastanawiam ^^ No cóż, jak już wspomniałem, termin jest pojutrze, więc im o tym powiem. Nigdy nie wiedziałem, że będą mnie reprezentować nawet przed sądem, to naprawdę świetne!! No cóż, w piątek napiję się maleńko i jakoś to będzie xD

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata