Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Oprocentowanie w nadchodzących miesiącach?

Napisany przez Crinkle Cut
huhu,

chcę zainwestować większą kwotę. Obecnie mam 1,5% oprocentowanie na rachunku oszczędnościowym. Myślałam o lokacie na 3 lata w SWK Banku, gdzie oprocentowanie wynosi 3,10% rocznie.

Jednak pytanie brzmi, co się dzieje na rynku odsetek? Nie chcę, żeby następnego tygodnia EBC podniosło stopy procentowe, a banki zaczęły zalewać mnie ofertami, a ja utknę z taką biedną stopą procentową.

Początkowo pomyślałam, że nie będę inwestować poniżej 5%, ale no cóż, wciąż przyzwyczajona do 5,75%, jakie oferowała Credit Europe dwa lata temu.

Czy macie może lepsze pomysły na relatywnie bezpieczne osiągnięcie zysku w okolicach 4-6%?

Dziękuję

Pozdrowienia

Napisany przez EuroPaule
Crinkle Cut pisze: huhu, Albo macie lepsze sposoby na relatywnie bezpieczny dochód rzędu 4-6%?
Selber Huhu! Obecnie bezpieczny dochód wynosi poniżej 2%. Również polecam Ci ten artykuł: Zusammenhang von Rendite und Risiko | finanzdeutsch Kierunek stóp procentowych na krótką metę nie jest przewidywalny. Tylko jedno: Jeśli zysk wzrasta, wzrasta również inflacja. W rezultacie netto zostaje mniej. Prawa rynku kapitałowego są nieubłagane... Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ProperSoul
Cześć, EuroPaule powiedział coś bardzo trafnego: To już nie zostanie otrzymane w czystej formie. Mimo to istnieją konta oszczędnościowe, które oferują obecnie 2% rocznego oprocentowania. Jednym z takich kont jest konto Banku Szkocji. Sądzę, że obecnie najlepiej jest trzymać oszczędności na koncie oszczędnościowym i zobaczyć, co dalej. Ale to tylko moja opinia. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata