Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: 800 tysięcy euro bezpiecznie zainwestowane! Jak i gdzie???

Napisany przez 50 Cent
Kochana społeczności, Pod koniec roku (2010) dostanę...... jak na razie wygląda na to, że spory prezent :-). :smile: Do tej pory niestety nie wiem, co z nim zrobić (nie zamierzam go oddać.... żeby nikt nie miał złudzeń). Dziś skłaniałbym się do tego, żeby całą sumę ulokować w banku (?? tylko w którym) i miesięcznie pobierać z niej rodzaj renty. Informacja. Mam już wynajęte mieszkanie! Mam też już własność, w której mieszkam! Zajmuję się trochę akcjami i funduszami. Mam także ubezpieczenie na życie i emerytalne. Czy ktoś miałby pomysł, co zrobić w mojej sytuacji z tą sumą?

Napisany przez Brayn
50 Cent pisze: Droga społeczności, Pod koniec roku (2010) dostanę ...... na co wygląda pewną dużą sumę w prezencie :-).:smile: Jak dotąd nie wiem niestety, co z tym zrobić (nie będę tego rozdawać... aby nikt nie miał nadziei). Obecnie skłaniam się ku temu, aby ulokować całą kwotę w banku (?? ale w którym) i otrzymywać z tego miesięczną jakąś formę emerytury. Informacja. Mam już wynajęty apartament! Mieszkanie, w którym mieszkam, też należy do mnie! W akcje i fundusze inwestuję także trochę. Posiadam również ubezpieczenia na życie i rentowe. Czy ktoś miałby wskazówkę, co zrobiłby w mojej sytuacji.
Cześć 50 Cent Przy tak dużej sumie proste jest: Istnieje niemiecki bank, który oferuje to, czego szukasz. Najlepiej, jeśli nie będziesz mieć do czynienia z pośrednikiem, ale bezpośrednio z bankiem. Polecam Ci tylko tę drogę, inne nie są zalecane dla tak dużych sum Co z tym zrobisz, to wyłącznie Twoja decyzja!! Pozdrowienia Brayn

Napisany przez EuroPaule
50 Cent pisze: Dzisiaj skłaniałbym się ku temu, aby zainwestować całą sumę w banku (?? tylko w którym) i miesięcznie otrzymywać z tego rodzaj renty. Jak informacja. Mam już wynajęty apartament! Mam już także własność, w której mieszkam! Trochę również inwestuję w akcje i fundusze. Mam także ubezpieczenie na życie i rentowe. Czy ktoś ma jakiś pomysł, co zrobić w mojej sytuacji z tym?
Cześć, Moim zdaniem, udzieliłeś sobie już odpowiedzi. Do tej pory rozłożyłeś swoje pieniądze na różne obszary. Można długo dyskutować na temat JAK, ale ogólnie uważam, że to właściwe podejście. Wtedy można także, jeśli ktoś szuka czegoś z mocnym uderzeniem, zrobić coś takiego, jak zachwala tutaj użytkownik Brayn (szczegółowe informacje i interesująca dyskusja pod Bezpieczeństwo i Zwrot inwestycji). Jeśli kwota jest rzędu jak w tytule Twojego posta, to zdecydowanie dobrze rozłożyć ją na różne banki, ze względu na ochronę depozytów. Poza tym obecnie na wiele mniejszych kwot zarabia się więcej, niż na jednej dużej kwocie. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez 50 Cent
@ Europaule: Dziękuję, ale jak Twoim zdaniem powinienem podzielić? Czy nie rozmawiamy o tylko 50 000 euro w zakresie gwarancji depozytów?? Być może skala jest o 1 lub 2 euro wyższa :-). Myślałem, że za większą kwotę dostanę więcej procent, ale wygląda na to, że się myliłem. Dzięki Paule

Napisany przez EuroPaule
50 Cent pisze: @ Europaule: Danke aber wie sollte ich dann deiner Meinung nach aufteilen?
Hallo Przepraszam, ale udzielanie sensownych porad inwestycyjnych jest trudne. W forum na pewno nie jest to możliwe. Jeśli w ogóle. Sugestia: Zdefiniuj swoje cele. Czas inwestycji. Oczekiwany zwrot z inwestycji i gotowość do ryzyka. Następnie opracuj własny pomysł rozwiązania i przedstaw go do dyskusji tutaj. Cytat od 50 Centa Czy mówimy o zabezpieczeniu depozytów w kwocie tylko 50 tys. euro?? Być może skala ta wynosi 1,- lub 2,- euro wyżej:-). Szczerze mówiąc: Ten cały temat zabezpieczenia depozytów jest dla mnie zbyt suchy. Nie mam ochoty poświęcać mu szczegółowej uwagi. Gdy sytuacja się pogorszy, to najprawdopodobniej ostatecznym strażnikiem będzie podatnik. Ale nie polegałbym tylko na tym. Sensowne jest również zdywersyfikowanie ryzyka, aby zminimalizować zależności. Cytat od 50 Centa Myślałem, że za dużą kwotę dostanę więcej %, ale widzę, że mogę się mylić. Dzięki, Paule W normalnych czasach byłoby tak. Jednak nadal jesteśmy w kryzysie finansowym, więc nie mamy normalności. W tej chwili wiele banków stara się pozyskać nowych klientów, subwencjonując oprocentowanie z budżetu marketingowego. Jednak ma to sens tylko do pewnej kwoty. Powyżej tej kwoty obowiązuje standardowa stopa procentowa rynkowa. A ta na chwilę obecną jest bardzo niska. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez 50 Cent
@EuroPaule: Moim celem jest, jak już wspomniałem, miesięczne emerytury. -Rentowność co najmniej 3%+ -niewielkie ryzyko -inwestycje krótko- i średnioterminowe (okres ?? 3 lata). Dziękuję

Napisany przez Brayn
EuroPaule pisze: Cześć, Sądzę, że już sam udzieliłeś odpowiedzi. Do tej pory rozłożyłeś swoje pieniądze na różne obszary. Można długo dyskutować na temat JAK, ale ogólnie uważam, że jest to właściwe postępowanie. Wtedy można też, jeśli szuka się czegoś z pewnym kopa, zrobić coś w stylu tego, co reklamuje użytkownik Brayn tutaj (więcej informacji i interesująca dyskusja w dziale Bezpieczeństwo & Stopa Zwrotu). Jeśli kwota jest w przedziale jak w tytule Twojego posta, zdecydowanie warto rozłożyć ją na różne banki ze względu na ochronę depozytów. Ponadto aktualnie można otrzymać więcej pieniędzy na wiele mniejszych kwot, niż na jedną dużą. Pozdrowienia, Paule
Cześć EuroPaule, Bardzo interesujące i pełne informacji forum, także się zgadzam. Szkoda, że nie możemy się wszyscy spotkać. Na pewno byłoby zabawnie! Pozdrawiam, Brayn

Napisany przez EuroPaule
50 Cent pisze: @EuroPaule: Moje cele to, jak już wspomniano, miesięczna emerytura. -Stopa zwrotu co najmniej 3%+ -mała skłonność do ryzyka -krótko- i średnioterminowa inwestycja (okres ?? 3 lata).
Cześć, obecnie taka inwestycja po prostu nie istnieje. Poziom odsetek dla bezpiecznej inwestycji (niemieckie obligacje skarbowe) o okresie wykupu siedmiu lat obecnie wynosi poniżej 2%. Krótszy okres i wyższa stopa zwrotu oznaczają, że musiałbyś podjąć znacznie większe ryzyko. To jest podstawowa zasada inwestowania kapitału. Jest to jak grawitacja, zawsze i wszędzie obowiązuje. Gdyby taka inwestycja istniała, prawdopodobnie nie cieszyłbyś się z tego zbyt wiele. Wówczas wskaźnik inflacji byłby również wyższy, a na końcu nie pozostałoby zbyt wiele. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez labertasche
Cześć 50 Cent, co powiesz na wydanie...? Wybierz się na wakacje

Napisany przez MaklerHH
Ja osobiście uważam, że fundusz inwestycyjny jest bardzo dobry, ale jeśli ktoś zdecydowanie chce bezpiecznego zwrotu z inwestycji, to z pewnością można znaleźć wiele opcji w sektorze lokat terminowych. W ostatnim czasie firmy ubezpieczeniowe również oferują interesujące produkty inwestycyjne. Jeśli jest się gotowym zainwestować na 3 lub 4 lata, można osiągnąć stosunkowo bezpieczne oprocentowanie na poziomie 3% do 4%. Jednakże przy tak krótkoterminowych produktach problemem jest miesięczna wypłata renty, która nie jest zoptymalizowana, być może można by coś z tym zrobić poprzez model z 2 kontami. Równie interesujące jest pytanie, co zrobić z pieniędzmi po tych 3 latach lub ile się zdecyduje je trzymać. Jednak jest to tematem, który bardziej nadaje się do indywidualnego doradztwa inwestycyjnego. Pozdrowienia z Hamburga

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata