Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Z jakim dochodem będę w stanie utrzymać się na emeryturze?

Napisany przez ADMCI4
Mój mąż i ja mamy ostatnio problem, obawiamy się, że przyszłe emerytury, które otrzyma, nie będą wystarczające. Chcielibyśmy dowiedzieć się, czy i ile powinniśmy dodatkowo oszczędzać, aby utrzymać nasz obecny standard życia? Pozdrowienia, Sabine

Napisany przez Jakob Cyll
Cześć Sabine, oczywiście nie można tego dokładnie określić, ponieważ zależy to od różnych czynników. (Rozwój demograficzny, inflacja) Ale istnieje zasada, którą możesz zastosować: Pomnóż swoje obecne wynagrodzenie brutto przez 0,36. Wynik pokaże, jakiej wysokości emeryturę można oczekiwać. Wszystko pomiędzy tą wartością a twoim obecnym wynagrodzeniem netto to różnica, którą trzeba zrekompensować. Jak już wspomniałem, to tylko zasada, bez gwarancji. Niestety nie ma dokładniejszej metody, ponieważ nikt nie potrafi przewidzieć przyszłości. To forum nie jest w stanie dostarczyć Ci wyczerpującej odpowiedzi na to, jak to zrobić najlepiej. Konieczne jest szczegółowe doradztwo uwzględniające waszą indywidualną sytuację.

Napisany przez Sergio
Kochana Sabino, dokładnie Twoja sprawa to moja codzienna praca. Nie jestem pracownikiem banku ani zwykłym doradcą finansowym. Zanim wyjaśnię Ci, jak naprawdę wygląda sprawa z emeryturą i zabezpieczeniem finansowym, muszę najpierw opowiedzieć Ci, co mnie do tego upoważnia. Kilka lat temu rozpocząłem pracę jako doradca majątkowy (Deutsche Vermögensberatung AG). Dopiero prawie dwa lata później zdałem sobie sprawę, że to, co robiłem, nie stanowiło prawdziwego rozwiązania dla klienta. Teraz wielu ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy nawet po 20 latach, ale myślę, że raczej powstrzymuje ich od tego ich przychód strukturalny. Moja świadomość wynikała z rozmowy z milionerem. Ten człowiek uświadomił mnie na temat rzeczywistych trendów finansowych i zainspirował mnie do dokonania badań. Po dokładnych badaniach stwierdziłem, że konwencjonalne produkty bankowe nie służą interesom klientów, ale służą do zbierania środków, które duże instytucje finansowe wykorzystują dla własnych korzyści. Jest o tym jeszcze wiele do powiedzenia, ale teraz by było za dużo. Podczas osobistej konsultacji wyjaśniam te zależności i pokazuję klientom, co naprawdę dzieje się w świecie finansów. Dziś jestem doradcą inwestycji alternatywnych. Po prostu oznacza to, że nie pracuję z produktami bankowymi, ale - aby być dokładnym - z tym, czym banki zarabiają na własne potrzeby. Teraz do Twojego pytania: Jakob Cyll ma rację: Jak dużo faktycznie potrzebujecie, aby utrzymać swój dotychczasowy standard życia, można obliczyć tylko indywidualnie. Jednak mogę powiedzieć na wstępie jedno: Sposób, w jaki sytuacja jest obliczana w banku oraz to, jak ja sam kiedyś obliczałem, nie działa. Inflacja jest celowo pomijana, a rzeczywiste trendy są ignorowane. Po prostu oszczędzając i odkładając na bok nie zagwarantujecie finansowego zabezpieczenia na emeryturze. To po prostu niemożliwe. Mogę to udowodnić. Jeśli chcecie się naprawdę dobrze przygotować, musicie zainwestować właściwie. Proszę, nie inwestujcie w obietnice. W prawdziwe inwestycje, które posiadają rzeczywistą wartość materialną, nie ma dokładnych obietnic dotyczących zwrotów, a także zapomnijcie o gwarancjach. Za to macie pewność, że inflacja nie wpłynie negatywnie na zwrot z inwestycji. Ponieważ wraz ze wzrostem inflacji - wzrasta również wartość inwestycji w równym stopniu i nie negatywnie wpływa na zwrot, a raczej nawet pozytywnie. Nie chcę teraz pisać więcej. Organizuję również prezentacje online. Więc jeśli chcecie się zorientować z wyprzedzeniem, możecie umówić się ze mną na spotkanie i wygodnie otrzymać potrzebne informacje, siedząc przy swoim komputerze. Ponadto osobista konsultacja jest konieczna i nie do uniknięcia. Czy to ze mną, czy z innym rzetelnym doradcą majątkowym, jest drugorzędne.

Napisany przez Gerd
O.K. Znowu jeden zamknięty fundusz sprzedany. Oczywiście prowizje do 25% sprawiają, że jest to bardziej dochodowe niż cokolwiek innego. Tutaj także obiecują tylko zwroty, bez żadnej gwarancji. W wielu przypadkach zainwestowane pieniądze całkowicie znikają. Nawet ten komunikat znajduje się w prospektach, ale gdzie znajdziesz kogoś, kto zwróci na to uwagę klientów.

Napisany przez Sergio
Gerd pisze: O.K. Kolejny fundusz inwestycyjny zamknięty sprzedany. Oczywiście, z prowizjami do 25%, bardziej opłacalny niż cokolwiek innego. Tutaj również oczekiwane są jedynie zwroty, bez żadnej gwarancji. W wielu przypadkach pieniądze zainwestowane znikają kompletnie. Nawet ta uwaga znajduje się w prospektach, ale kto rzeczywiście zwraca uwagę klientowi na to.
Cześć Gerd! Przypominam o tym i wyjaśniam ryzyko. Zresztą nie znam prowizji wynoszących 25% - moim zdaniem to byłoby nieuczciwe. Fundusze zamknięte są jak garnki. To tylko skorupa dla zawartości. W garnku można mieć zupę, ale także przeterminowane surowce. Chodzi więc tylko o to, jaka jest zawartość funduszu zamkniętego. Określenie "fundusze zamknięte" nic nie mówi. Ponadto fundusze zamknięte długo nie były jedyną rzeczą, jaką oferowałem moim klientom. W końcu najważniejsze jest to, co się kończy. Co wkładam, co wyciągam i kiedy. Jeśli twoja wiedza na temat alternatywnych inwestycji oparta jest na plotkach i czytaniu prospektów, proszę powstrzymaj się od takich uogólnień.

Napisany przez Gerd
Cześć Porównanie do garnka nie jest złe, tylko że na tym garnku pokrywa jest zamknięta, a ja mogę tylko patrzeć, co dzieje się z moimi pieniędzmi, nie mogąc reagować. Już widziałem wystarczająco dużo takich tandetnych produktów. Niestety. Filozofia na twojej stronie internetowej nie brzmi źle, tylko jest tysiące takich agencji w Niemczech, które wszystkie twierdzą, że są lepsze od innych. W końcu wszyscy gotują tylko na wodzie i muszą zarabiać pieniądze. Pytanie brzmi, ile zaufania można mieć do firmy złożonej z zaledwie 3 osób. Takie firmy przychodzą i odchodzą jak pory roku i zazwyczaj zostawiają zrujnowanych klientów. Dobrobyt dla mnie i moich dzieci, a gdzie zostaje klient? Warto się nad tym zastanowić.

Napisany przez Sergio
Cześć Gerd! Oczywiście, muszę na to odpowiedzieć. Nasza strona nie prezentuje firm, lecz raczej grupę niezależnych doradców. Jesteśmy niezależni od siebie nawzajem i żaden z pozostałych nie może mi mówić, co i jak mam robić. To, co nas łączy, to filozofia i kilka produktów inwestycyjnych. Dodatkowo istnieje wspólna strona internetowa, którą stworzyłem. To, co najczęściej ma miejsce, nie daje wskazówek co do tego, co może się zdarzyć w określonej sytuacji. To, że widziałeś wiele złych przykładów, nie daje Ci prawa do oceniania mnie. Jeśli inni niszczą swoich klientów i uciekają, nie oznacza to, że dotyczy to również mnie. Nigdy nie uciekałem i nie mam zamiaru tego robić. Jeśli zdarzyło mi się popełnić błąd, przyznaję się do niego. Numer telefonu komórkowego mam ten sam od ponad dziesięciu lat i pozwoliłem sobie zmienić dostawcę dopiero wtedy, gdy mogłem przenieść numer. Zanim następnym razem zaatakujesz czyjąś wiarygodność w prost, proszę zastanów się, że nie ma dwóch identycznych ludzi. To, co dotychczas przeżyłeś, nie ma żadnego związku ze mną i moją działalnością. Jeśli dodatkowo uważasz, że stare i duże przedsiębiorstwo jest lepsze tylko dlatego, że istnieje od dawna i jest znane, to nie musimy sięgać daleko w historię, żeby to obalić. Duży i stary amerykański bank zbankrutował, a klienci zostali bez pieniędzy, podczas gdy inne młode banki przetrwały kryzys finansowy bez większych uszkodzeń. Jeszcze jedno: Nie twierdzę, że jestem lepszy. Istnieje wielu dobrych doradców. I na pewno są tacy, którzy są lepsi ode mnie. Mimo to uważam się za dobrego doradcę i pracuję uczciwie. Nie robię nikomu na złość. Do Sabine: Przykro mi, Sabine, że powstała taka dyskusja, która nie ma nic wspólnego z Twoim początkowym pytaniem. Wystarczająco powiedziane. Do Gerd: Jeśli masz ochotę to omówić, spotkajmy się. Chętnie nauczyłbym się czegoś z Twojego doświadczenia i w zamian chciałbym się podzielić swoim.

Napisany przez Gerd
Cześć

Nie zaatakowałem cię osobiście. Jeśli tak to odebrałeś, przepraszam. Jednakże z twojej strony internetowej nie wynika, że jesteś jednoosobowym przedsiębiorstwem. Dla każdego czytelnika wydaje się, że mamy do czynienia z firmą. To na pewno było zamierzone. W informacjach o stronie również nie ma nic innego.
A propos, jeśli przeszedłeś solidne szkolenie po maturze, nie miałeś jeszcze zbyt wiele czasu na uciekanie. Jeśli ktoś korzysta z kabareciarza i znanego lekarza LV do własnej promocji, powinien zastanowić się nad sensownością swojego przedsiębiorstwa.
A propos, być umieszczonym na portalu www.edelmetallberater.net, nie jest żadnym wyróżnieniem. Każdy, kto zaakceptuje regulamin, może zostać tam umieszczony. Wykształcenie lub kwalifikacje nie są wymagane.

Napisany przez Sergio
Do Gerd: Bez wątpienia wpis w portalu nie stanowi żadnego wyróżnienia. Jednak osobiście zostałem skontaktowany, a pan Schmid chciał już wiedzieć, co oferuję i czy mam podstawowe zrozumienie inwestycji w aktywa materialne. Dla mnie oznacza to, że na stronie EDELMETALLBERATER.net - Tutaj znajdziesz profesjonalne doradztwo w Twojej okolicy nie każdy zostanie zaakceptowany po prostu przychodząc i prosząc o wpis. Wideo są umieszczone wyłącznie w celach informacyjnych. Także to wyjaśniam w tekście. Niezależnie od tego, kto to jest: Jeśli to, co mówią jest prawdą, to jest dobrze. Wideo, które umieściłem z YouTube, nie stanowią samoreklamy. O tym świadczy tekst, który umieściłem na górze strony. Zresztą, informacja że nie reprezentujemy żadnej firmy znajduje się na pierwszej stronie. Jeszcze raz: Taka dyskusja nie ma konstruktywnego charakteru dla pytania Sabine. Proszę napisz do mnie po prostu e-mail.

Napisany przez Mike Spezi
Przynajmniej wtedy odróżnia się się od zwykłego doradcy finansowego! Co za lawina słów na takie proste pytanie. Pozdrowienia mike

Napisany przez Jakob Cyll
Cześć Sergio, Chciałbym zobaczyć taką prezentację online. Czy muszę się gdzieś zarejestrować czy jak to działa? Proszę o informację. Przejrzałem również stronę internetową. Jednak w sekcji Nasz zespół brakuje informacji na temat kwalifikacji i stanowiska Doradców inwestycyjnych. W końcu dużo piszesz o swoich zdolnościach doradczych, ale nic nie wspominasz o swoim wykształceniu. Każdy może się nazwać doradcą inwestycyjnym. Mimo to zainteresowałeś moją uwagę. Proszę o więcej informacji. Odnośnie SabineT: ponieważ nie odpowiadasz, zakładam, że straciłaś zainteresowanie (jak niestety często tutaj na forum). Szkoda.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Jakobie, niestety zauważam, że odpowiedzi od osób zadających pytania często pozostają bez odpowiedzi. Naprawdę wielu członków forum bardzo się starają. Jeszcze słowo na temat Sergio, nie mając zamiaru go obrażać. Ja, panie Jakobie, tęsknię jeszcze bardziej. Z mojej wiedzy wynika, że Sergio ma 25 lat, przez pewien czas przeszedł przez trudną ścieżkę strukturyzowanego cierpienia, a następnie błyskawicznie awansował na niekonwencjonalnego doradcę finansowego. Byłoby wskazane okazać nieco większy szacunek dla zwykłego doradcy finansowego. Nawet jeśli nie chcę mu odmówić posiadania odpowiedniej jakości, pomimo jego młodego wieku, zastanawiam się, skąd bierze tę ogromną wiedzę i doświadczenie. Bez względu na potwierdzenie kwalifikacji zawodowych. Pozdrawiam Mike

Napisany przez Sergio
Hej! Do Mikea: Dziękuję za uczciwe upomnienie! Oczywiście nie chcę występować jako super talent. Po prostu widzę różnicę między zwykłymi a niezwykłymi doradcami finansowymi w tym, że większość (czyli zwykli doradcy) oferuje produkty finansowe do długoterminowego inwestowania, które, po uwzględnieniu inflacji i podatków, generują negatywny zwrot. W moim przekonaniu nie warto na to wydawać pieniędzy. Kiedy buduje się majątek, siła nabywcza osiągniętych zysków powinna zdecydowanie przewyższać utratę wartości spowodowaną inflacją. Niezwykli doradcy to ci, których doradztwo umożliwia realny wzrost majątku. Taka jest moja definicja. W tym świetle niezwykli doradcy wcale nie są tak rzadcy. Ale większość to nadal doradcy oferujący konwencjonalne produkty bankowe, związane z kredytami hipotecznymi oraz ubezpieczeniami. Do Jakoba Cylla: Wspomnianą prezentację online przeprowadzam osobiście - za pośrednictwem spotkań w Spreed Meetings (darmowe na Xing.com). Możemy łatwo ustalić dogodny termin. Otrzymają Państwo wtedy zaproszenie drogą mailową z linkiem dostępu. Nie będą potrzebować niczego oprócz przeglądarki internetowej i włączonych głośników. Można dyskutować za pomocą chatu. Posiadając mikrofon, można również rozmawiać bezpośrednio. Przy większej ilości uczestników chat jest wygodniejszy. Można także połączyć się telefonicznie w celu transmisji dźwięku. Odnośnie mojego wykształcenia: Jeśli oczekują Państwo ukończenia studiów, to muszę niestety zaskoczyć, ponieważ w chwili obecnej tego nie mam. Jest to jednak w moim planie. Odbyłem wiele różnorodnych seminariów, wiele się nauczyłem od osób, które osiągnęły swoją finansową wolność poprzez inwestycje, dużo samokształcenia - czyli książki fachowe, ebooki, wideolekcje, leksykony i wymiana doświadczeń z innymi. Do tego dochodzi moje doświadczenie z DVAG, szkolenia, którym tam się cieszyłem, oraz własne eksperymenty na różnych rynkach finansowych. Bardzo lubię prowadzić badania. Jest to moja pasja. Nie ma wiele więcej do powiedzenia o moim obecnym poziomie wykształcenia. Ważne jest, aby wiedza opierała się nie tylko na teoriach, ale także na dowodach w postaci wypłat zysków osobom, które mogą na nich teraz żyć. Mam nadzieję, że taka szczerość nie odbije się negatywnie. Tak po prostu jestem. Szczery.

Napisany przez nicky_1986
Uważam, że to niesamowite, jakie pewność siebie mają niektórzy ludzie, którzy otrzymują od swojego pracodawcy. W czasach kryzysu finansowego należałoby bardziej zatrzymać tych nieznanych pośredników bez żadnej wiedzy fachowej, a tym bardziej bez wykształcenia bankowego. Ten, kto sprzedaje zwykłemu Kowalskiemu zamknięty fundusz, powinien naprawdę wziąć na siebie więcej odpowiedzialności. Najbardziej mnie denerwuje to, że biedni, niewtajemniczeni konsumenci są oszukiwani przez takich ludzi. To naprawdę potrafi mnie wkurzyć.

Napisany przez Gerd
Cześć Nicky Nic przeciwko zamkniętym funduszom. Dla osób, które mają dość gry na pewno stanowią alternatywę. Wysokie ryzyko i jeśli działa, umiarkowany zwrot. Problem polega na tym, że te fundusze są sprzedawane zwykłym ludziom. Zazwyczaj jako jedyna forma inwestycji, często jeszcze na bazie oszczędności mieszkaniowych lub kredytu. Aby sprzedawać te rzeczy, nie trzeba mieć wykształcenia, żadnych kwalifikacji, a BaFin nie kontroluje takich transakcji. Eldorado dla szarlatanów.

Napisany przez ADMCI4
Do wszystkich ekspertów, którzy teraz polemizowali z Sergio, proszę przedstawcie swoje własne propozycje dotyczące budowy systemu emerytalnego. Zobaczymy, ile rzeczywistej wiedzy i doświadczenia jest za waszymi pomysłami. Zazwyczaj jednak słyszymy tylko gadanie bez pojęcia o systemie finansowym. Zobaczymy, co teraz przedstawią. Porada dla Sergio: Nie musisz bronić się przed opiniodawcami, którzy i tak nie są w stanie zaproponować rozwiązań.

Napisany przez Sergio
Dziękuję FinanzPirat! Jak to się mówi: Widzi się tylko to, w co się wierzy. Szkoda tylko, że napisałeś to jako gość i nie ma żadnego związku z Tobą.

Napisany przez Gerd
Cześć Finansowy Pirat, Zapytanie zostało obszernie odpowiedziane przez Jakuba. Nie można jednoznacznie określić, ile euro trzeba wydać, aby wypełnić lukę w emeryturze. Wymaga to szczegółowego doradztwa, które w forum nie jest możliwe. Każda osoba podająca kwotę X w odpowiedzi na to pytanie jest oszustem. Zadająca pytanie nawet nie podała swojego obecnego dochodu netto. Jak można więc sensownie oszacować wysokość koniecznych oszczędności? Ponadto nie było tu narzekań, ale wskazano na oczywiste nieprawidłowości. To, że Sergio zdobył swoją wiedzę samokształceniem, nie musi być wadą. Często samouki nie są gorsi od osób wykształconych. Po prostu trwa to znacznie dłużej. W wieku 23 lat stoi przed nim długa droga. Do Sergio: Jeśli się na czymś opierasz, musisz wiedzieć, że wiara nie jest wiedzą.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Gerd, w sumie chodzi o pytanie Sabine, a nie Sergio, który jednak powinien dostać szansę, aby zdobyć doświadczenie. Nie ma znaczenia, w jaki sposób Sergio zdobył swoją wiedzę, ważne jest, że jest przekonany o swoich działaniach, co wyraźnie widać na jego stronie internetowej. Co do Sabine, warto wspomnieć, że na rynku dostępne są wysokiej jakości oprogramowania, dzięki którym można w dowolnym momencie obliczyć swoje braki emerytalne oraz symulować różne sytuacje życiowe. W tym przypadku powinna się ona skonsultować z szeroko zakrojonym doradcą finansowym.

Napisany przez Cybershot
FinanzPirat pisze: Cześć Gerd, tak naprawdę chodzi tu o pytanie Sabine, a nie o Sergio, który również powinien mieć szansę na zdobycie doświadczenia. Istotne nie jest, w jaki sposób Sergio zdobył swoją wiedzę, ale to, że jest przekonany o swoich działaniach, co widać wyraźnie na jego stronie internetowej. Co do Sabine, na rynku istnieje doskonałe oprogramowanie, dzięki któremu zawsze można obliczyć swoją lukę emerytalną i symulować różne sytuacje życiowe. W tym przypadku powinna zgłosić się do wszechstronnego doradcy finansowego.
Masz rację, nie musisz nawet bezpośrednio polegać na jednej osobie w tym temacie.. Po prostu oblicz swoją lukę i zdecyduj samodzielnie, czy coś z tym zrobić czy nie! Myślę jednak, że prawdopodobnie będziesz musiał coś zrobić. Nawet samo to, że emerytura od 2040 roku będzie opodatkowana w 100%, nie jest korzystne dla nas..

Napisany przez ADMCI4
Mike Spezi pisze: Cześć Jakobie, niestety zauważam, że odpowiedzi od zadających pytania często się nie pojawiają. Tymczasem wielu członków forum naprawdę się stara.
Cześć, Ale można też stracić zainteresowanie, jeśli wątek wygląda tak jak tutaj. Birgit

Napisany przez Gerd
Cześć Birgit Mogę się z Tobą tylko częściowo zgodzić. Jakob odpowiedział na pytanie już następnego dnia. Wystarczyłoby więc proste dziękuję lub dalsze informacje w razie dalszego zainteresowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata