Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Przegląd IBAN / BIC zagranicznych banków.

Napisany przez ADMCI4
W swoich ostatnich wakacjach wiosennych w Hiszpanii podpisałem ratyfikację. Od maja muszę dokonywać przelewu na hiszpańskie konto w wysokości 34 euro każdego miesiąca. W zasadzie nie stanowi to problemu, ale gdy chciałem dokonać pierwszego przelewu, zauważyłem, że przy przelewie online muszę podać IBAN i BIC. Tych danych jednak nie mam. Czy istnieje gdzieś lista zawierająca IBAN i BIC zagranicznych banków? Chciałbym zadzwonić do banku, ale nie znam zbyt dobrze hiszpańskiego...

Napisany przez Sergio
Cześć! IBAN i BIC/SWIFT są konieczne przy wszystkich przelewach za granicę. Dodatkowo należy doliczyć również dodatkowe opłaty. Więc musisz doliczyć opłaty do odsetek od zakupu ratalnego. No cóż, jeśli przedmiot zakupu tego wymaga, to nie ma znaczenia. Większość banków udostępnia swoje BIC/SWIFT także na swojej stronie internetowej. W przeciwnym razie dystrybucja kodów jest ściśle uregulowana i powinna być dostępna w sieci. Wystarczy na przykład wpisać nazwę i lokalizację banku w Google, a do tego BIC lub SWIFT, aby na pewno znaleźć kod. Jest on jednolity jak numer BLZ dla każdego banku. Natomiast IBAN składa się z kodu specyficznego dla banku i numeru konta. Jest zatem specyficzny dla każdego indywidualnego konta. Jeżeli jednak znasz inny IBAN z konta tego banku oraz numer konta swojego kontrahenta, możesz je połączyć. Na przykład, oto IBAN mojego banku (Oczywiście, moje konto nie jest 88888888)): DE0846700240888888800. Liczba cyfr jest jednolita, wynosi 22. Jeśli ktoś ma numer konta: 4389987, otrzymałby następujący wynik: DE08476700240438998700. Dla numeru konta takiego jak 438789702, wynik byłby: DE08476700240438789702. Podobnie będzie możliwe w przypadku hiszpańskiego banku. Znalazłem również kalkulator IBAN: Kalkulator IBAN oblicza IBAN, ustala IBAN, określa IBAN Więc mam nadzieję, że ten wpis będzie pomocny.

Napisany przez 2Escorpio
Jaein, przelew IBAN / BIC nie może być obciążany wyższymi opłatami niż przelew krajowy... oznacza to, że jeśli przelew krajowy jest bezpłatny, to również przekazanie środków poprzez IBAN / BIC powinno być darmowe. Można również przelać środki bezpośrednio na numer konta i kod banku w zagranicznej instytucji... aczkolwiek jest to dość kosztowne.

Napisany przez Sergio
Dziękuję, jeszcze nie do końca zrozumiałem nowe przepisy SEPA. Dobrze wiedzieć, że płatności w Europie będą teraz tak wygodne jak wewnątrz Niemiec. Muszę to zapamiętać...

Napisany przez 2Escorpio
Sergio pisze: Dziękuję, jeszcze nie do końca rozumiem nowe przepisy dotyczące SEPA. Dobrze jednak wiedzieć. Wygląda na to, że płatności w Europie będą teraz równie wygodne jak wewnątrz Niemiec. Muszę to zapamiętać...
To chyba jest sedno całej sprawy *gg*

Napisany przez Fitnesstopia
W takim przypadku użyłbym kalkulatora IBAN z certyfikatem SSL, ponieważ dane są wówczas zupełnie bezpieczne i dyskretne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata