Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Kupno domu i koszty dodatkowe

Napisany przez ADMCI4
Cześć Forum Finansowe, Nasz znajomy odziedziczył lata temu starą posiadłość z ogromnym ogrodem, którą teraz sprzedaje. Ja i mój mąż jesteśmy zainteresowani tą posiadłością. Mamy właśnie zbierane odpowiednią sumę pieniędzy. Z jakimi kosztami dodatkowymi powinniśmy się liczyć? Dziękuję za trud. Pozdrowienia, Silke

Napisany przez Sergio
Cześć Silke! W przypadku obliczania kosztów dodatkowych nie podałaś żadnych informacji. Istotną informacją jest rzeczywista cena zakupu. Jedna z reguł mówi, że powinno się zarezerwować około 10% ceny zakupu na koszty dodatkowe. Dokładną kwotę można jednak obliczyć tylko mając więcej informacji.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Silke, nalicza się 3,5% podatek od nabycia nieruchomości od ceny zakupu oraz około 0,8% za notarialne sporządzenie aktu! Zazwyczaj dochodzi jeszcze około 0,7% za ustanowienie hipoteki, ale w ich przypadku odpada to, jeśli płacą cenę zakupu gotówką!

Napisany przez ADMCI4
Cześć Silke, krewny mojego męża kupił kilka lat temu stary Dom wiejski w wiosce. Wiem, że musiał załatwić wiele spraw. Musiał nawet wymienić wszystkie instalacje, co dodatkowo podniosło koszty. Niestety, nie wynajął wcześniej rzeczoznawcy, który poinformowałby go o dodatkowych kosztach. Dlatego przez wiele lat musiał ciągle pokrywać koszty remontów. Chociaż przy zwykłym zakupie nieruchomości należy liczyć się z około 15% całkowitej kwoty, to przy starym domu myślę, że trzeba mieć dodatkową sumę, aby poradzić sobie z dodatkowymi kosztami. Pozdrowienia, Karl

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata