Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Późna nieruchomość to także zabezpieczenie na starość.

Napisany przez ADMCI4
Kochani eksperci! Moja żona i ja mamy teraz po czterdziestce i przez ostatnie dziesięciolecia płaciliśmy czynsz. Prowadzimy wynajem domu od dziesięciu lat, który przez cały ten czas nie był wystawiony na sprzedaż. Teraz jednak właściciel, który również się zestarzał, chce oddać Dom, i oczywiście zastanawiamy się, czy go kupić. Chcielibyśmy to zrobić, ale przecież nie jesteśmy już w pełni młodzi. Nieruchomości zawsze są postrzegane jako dobre zabezpieczenie na starość, ale czy tak jest, jeśli kupuje się Dom dopiero tak późno? W końcu nie jesteśmy bez długów na emeryturze!

Napisany przez PI112
Cześć, podobnie jak we wszystkich formach zabezpieczenia na starość, w przypadku nieruchomości istnieje wiele odcieni pomiędzy dobrym i złym. Sam piszesz, że w późniejszym wieku nie będziesz wolny od długów. Zadaje się tutaj pytanie o miesięczne obciążenie wynajmem lub ratą kredytową. Oczywiście trzeba także doliczyć koszty konserwacji. W przypadku starszego domu, koszty te są istotne (ogrzewanie itp.). Ponadto trzeba zwrócić uwagę na to, jak przystosowany do wieku jest obiekt. Może okazać się konieczne przeprowadzenie się do mieszkania/domu bez schodów itp. Praca w ogrodzie i normalna konserwacja wymagają wysiłku i siły. Ja osobiście zastanawiałbym się nad następującymi kwestiami: - Obciążenie wynajmem/kredytem; - Utrata odsetek z zainwestowanego kapitału własnego (nikt nie może zagwarantować wzrostu cen nieruchomości); - Wymagane rezerwy (które muszą najpierw zostać oszczędzone); - Elastyczność sytuacji mieszkaniowej; - Bieżące koszty. Osobiście zdecydowałem się nie inwestować w własność mieszkania/domu. Chcę zachować elastyczność w kwestii mojego mieszkania/domu. Jeśli kiedyś mi się nie spodoba, po prostu się przeprowadzę. Jeśli coś będzie nie tak, mogę zareagować wobec wynajmującego. Konserwacja nie interesuje mnie z perspektywy finansowej. Jednak jak zawsze, bardzo zależy to od indywidualnych preferencji. Jak już wspomniałem, nie ma tu czarno-białego podejścia, każdy musi sam zdecydować, którą opcję lubi. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Gerd
Cześć Jeśli zastanawiasz się nad kupnem domu, to już zapadła decyzja na korzyść własności mieszkaniowej. Przy normalnym finansowaniu, przy dzisiejszych obowiązujących stopach procentowych, mówimy o okresie około 35 lat. Jednak do emerytury pozostało tylko 20 lat. Finansowanie powinno być zakończone w momencie osiągnięcia wieku emerytalnego. Istotne są tutaj wysokość kapitału własnego i wysokość miesięcznej raty. Należy także pamiętać, że Twoja miesięczna rata praktycznie pozostanie taka sama przez cały okres kredytu. Natomiast Twoje czynsz będzie z pewnością rosnąć. Oczywiście nie należy lekceważyć kosztów dodatkowych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata