Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Dochód z najmu u osób dobrowolnie ubezpieczonych w systemie GKV.

Napisany przez FreddyM
Kochana społeczności, moi teściowie mają następujący problem, a ja nie mam pojęcia: Teść (SV); Wiek: 67 lat, emeryt od dwóch lat, wcześniej samozatrudniony i obecnie dobrowolnie ubezpieczony w GKV. Dochody: 5160 euro emerytura z ZUS 23000 euro dochody z najmu (suma wszystkich czynszów zimnych) Inne dochody brak. GKV teraz podniósł stawkę składki z 130 euro na 430 euro, uwzględniając przy obliczeniach całe brutto dochody z najmu. Jestem zdania, że należałoby najpierw odliczyć koszty reklamy i inne koszty potrzebne do uzyskania tych dochodów z najmu (takie jak odsetki od kredytu lub koszty konserwacji...). Jednakże kasa chorych się temu sprzeciwia. Kto miałby radę, jak to należy zrobić prawidłowo? Serdeczne pozdrowienia Andreas

Napisany przez Gerd
Osoby dobrowolnie ubezpieczone muszą płacić składki ubezpieczenia zdrowotnego od dochodów z najmu. Ponieważ składki zawsze są naliczane od wynagrodzenia brutto, moim zdaniem nie ma możliwości ich obniżenia. Niemniej jednak osoby dobrowolnie ubezpieczone w GKV otrzymują emeryci jako dotację do składki połowę ogólnego składki GKV. Musi ona zostać złożona u organu emerytalnego. Dotyczy to jednak tylko ustawowej emerytury. Za inne dochody należy zapłacić pełną stawkę składki.

Napisany przez FreddyM
Cześć Gerd, Dzięki za szybką odpowiedź. Jesteś pewien, że on otrzymuje połowę składki ZUS od płatnika renty z powrotem? Do tej pory przypuszczałem, że jest to tylko 30-50 euro (myślę, że 7% renty to standardowa stawka?). Czy coś tu się pomylam?

Napisany przez Gerd
Cześć Przepraszam, że wyraziłem się niejasno. Z obecnych 14,9% musi on pokryć 7% + 0,9% samodzielnie. 7% zostanie mu zwrócone.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata