Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Plan oszczędnościowy dla dziecka

Napisany przez Tiefkuehlpizza
Cześć wszystkim, dla mojego malucha (6 tygodni) chcę znaleźć formę inwestycji, w której różne strony (obie babki, rodzice, ...) mogą wpłacać pieniądze według uznania Całość ma trwać 15 lat, umożliwiać elastyczne kwoty wpłat i być dostępna wcześniej, jeśli zajdzie potrzeba. Wszystko to bez ryzyka. Obecnie podoba mi się plan oszczędnościowy Sparda. Zmienne oprocentowanie 0,95% rocznie i bonus od rocznej wpłaconej kwoty. Z odsetkami skumulowanymi wychodzi mi przy rachunku modelowym 25 EUR/ miesiąc na kwotę 5272,72 euro po 15 latach. => Czy istnieje coś lepszego? (Na przykład oszczędzanie na prawo jazdy ADAC nie wchodzi w grę, ponieważ pieniądze są dostępne dopiero na koniec okresu oszczędzania). Dziękuję, że dzielicie się ze mną swoimi doświadczeniami/wiedzą. Pizza PS: Jak długo istnieją takie plany oszczędnościowe z bonusami na roczną wpłaconą sumę? Jeszcze raz dziękuję Pizza

Napisany przez EuroPaule
Tiefkuehlpizza pisze: Jak długo istnieją plany oszczędnościowe z premiami za roczną wpłatę?
Cześć, miałem z nimi do czynienia po raz pierwszy dwadzieścia lat temu. Wtedy byłem nowicjuszem w świecie finansów. Te plany oszczędnościowe raczej nie... . Te rzeczy wyglądają lepiej, niż są. Nie ma efektu składania się odsetek od premii. Plan oszczędnościowy z wyższym rocznym oprocentowaniem bez premii jest często bardziej opłacalny. Naprawdę ważne stają się odsetki dopiero, gdy zgromadzi się pewien kapitał. Wtedy podstawa jest wyższa. Może więc dzisiaj nie warto się tym zbytnio przejmować. Ważniejsze jest samo oszczędzanie. Polecam, aby konto na pewno było na nazwisko rodziców. Zwiększa to elastyczność i może ochronić pieniądze przed wydaniem na trochę dziwne rzeczy za osiemnaście lat...... . (Gdy dziecko skończy 18 lat, rodzice nie mają już dostępu do pieniędzy, jeśli konto jest na nazwisko dziecka.) Pozdrowienia, Paule

Napisany przez degere
Cześć! Uważam, że rozwiązanie ubezpieczeniowe jest dobre (np. Skandia Teddy). Tutaj inwestuje się określoną comiesięczną kwotę (którą można zmieniać) w różnorodne Fundusze inwestycyjne. Umowa zasadniczo nie ma ustalonego okresu trwania i obejmuje kilka korzyści podatkowych. Gdzie można oszczędzać już od 50€ lub 100€ w kilka funduszy inwestycyjnych, zachowując przy tym elastyczność? Wypłaty są również możliwe w dowolnym momencie.

Napisany przez Mike Spezi
Ze wszystkich możliwych wariantów, Skandia Teddy Fondspolice jest najgorsza. Duże opłaty początkowe, wysokie koszty zarządzania, wyczerpanie środków przy zwolnieniu z opłat, itp. Obecnie mam 2 takie polisy. Zawarte w 2004 roku. Okres trwania 68 lat. Płatność składek przez 49 lat. Dziecko będzie miało 73 lata! Brawo! Średni wzrost funduszy w ciągu ostatnich 5 lat wynosi -25%. Biedne dziecko. Pozdrawiam mike

Napisany przez degere
Mike Spezi pisze: Spośród wszystkich możliwych wariantów, Skandia Teddy Fondspolice jest najgorsza. Koszty zamknięcia ogromne, wysokie koszty zarządzania, wyczerpywanie salda przy wstrzymaniu płatności składki, itp. Aktualnie mam przed sobą 2 takie polisy. Założone w 2004 roku. Okres trwania 68 lat. 49 lat płacenia składek. Dziecko będzie miało wtedy 73 lata! Wspaniale! Rozwój funduszy w ciągu ostatnich 5 lat, średnio dla poszczególnych lokat - 25%. To biedne dziecko. Pozdrowienia Mike
Czy to konieczne? Jeśli wybrano jedynie jeden spośród ponad 30 funduszy, to może się zdarzyć, że jest to 25%, w innym razie można to zaniedbać przy długim okresie trwania. Okres do wieku emerytalnego ma swoje uzasadnienie: Zazwyczaj podatek kapitałowy zostaje odjęty (oczywiście po uwzględnieniu kwoty wolnej od podatku, która jednak przy długich okresach trwania jest szybko przekraczana). Jeśli zostawimy niewielką kwotę, podatek nie zostanie odjęty, zostanie odroczony i opodatkowany dopiero w wieku emerytalnym. Ponadto biedne dziecko może kontynuować umowę oszczędnościową w trakcie nauki lub później. Moje dziecko ma dwa lata - i jest na plusie!! Pomimo Twoich scenariuszy..

Napisany przez Mike Spezi
Dziękuję za fachowe wyjaśnienie! Nie mówiłem także o funduszu, ale o 5 zawartych w nim wariantach funduszy, od SEG 2019 przez Pacific aż do Growth euro A, TP itp. Ich łączny wynik to około -25%. Umowy te na pewno nie są elastyczne, albo wiążą się z poważnymi stratami albo niekorzyściami.

Napisany przez degere
Mike Spezi pisze: Dziękuję za fachowe wyjaśnienie! Nie mówiłem również o funduszu, ale o 5 wariantach funduszy w nim zawartych, od SEG 2019 przez pacific do Growth euro A, TP itp. Całkowity rozwój tych funduszy wynosi około -25%. Umowy nie są elastyczne, a jeśli tak, to z dużymi stratami i wadami.
Istnieje ponad 30 dostępnych funduszy inwestycyjnych - jeśli ktoś chce, może wybrać ponad 10 funduszy na ratę oszczędnościową od 30 € miesięcznie. Co do elastyczności: mam klienta, który już zmniejszył składkę, dokonał dodatkowej wpłaty i dokonał wypłaty - i to wszystko bez dodatkowych kosztów. Uważam, że jest to dla mojego syna najlepsze rozwiązanie, związane z prowadzeniem książeczki oszczędnościowej.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, niezależnie od pytania o koszty związane z kosztem ubezpieczenia, taki plan oszczędnościowy w fundusze ma problem opieki. Jak dobrze jest wyjaśnione tutaj z mojego punktu widzenia: Czy efekt kosztów średnich nadal obowiązuje? | finanzdeutsch plany oszczędnościowe w fundusze nie są czymś, co można po prostu zostawić. Klient zazwyczaj nie poradzi sobie z tym ani nie myśli o ubezpieczeniu. A pośrednik nie ma motywacji ze strony prowizji. Wielu specjalistom ubezpieczeniowym po prostu brakuje wiedzy fachowej (niestety wielu samozwańczym specjalistom w funduszach również). Poleciłbym rodzicom założenie planu oszczędnościowego w fundusze tylko wtedy, gdy czują się Państwo w stanie sobie z tym poradzić... . Pozdrowienia, Paule

Napisany przez degere
EuroPaule pisze: Cześć, pomijając kwestię kosztów związanych z ubezpieczeniem, taki program oszczędzania w funduszach inwestycyjnych ma problem opieki. Jak tutaj moim zdaniem dobrze wyjaśniono: Czy efekt kosztów średnich jeszcze obowiązuje? | finanzdeutsch Plany oszczędnościowe w funduszach inwestycyjnych nie są czymś, co można po prostu zostawić samemu sobie. Klient zazwyczaj jest tym przytłoczony i nawet nie myśli o ubezpieczeniu. Pośrednik nie ma żadnej zachęty po stronie prowizji. Wielu specjalistów od ubezpieczeń brakuje po prostu wiedzy fachowej (niestety wielu samozwańczym specjalistom od funduszy również ). Zaleciłbym rodzicom, aby zdecydowali się na plan oszczędzania w funduszach inwestycyjnych tylko wtedy, gdy sami czują się na siłach, aby sobie z tym poradzić... . Pozdrowienia, Paule
Tutaj mogę tylko przyznać Paule rację. Załóżmy, że klient jest długoterminowo i uczciwie obsługiwany - i to bez myślenia o prowizji, ponieważ ta przychodzi automatycznie w przypadku zadowolenia klienta. Oczywiście należy regularnie sprawdzać skład portfela funduszy raz w roku.

Napisany przez EuroPaule
degere pisze: Zakładam zawsze, że klient jest obsługiwany długoterminowo i uczciwie - bez myślenia o prowizji, ponieważ ta przychodzi automatycznie, jeśli klient jest zadowolony.
Cześć, ... a ty chodzisz w niedzielę z dziećmi do lasu i szukasz chatki z piernika...? Przepraszam, ale ta idealistyczna wizja w żaden sposób nie odpowiada rzeczywistości moim doświadczeniem. Klient nie może oczekiwać usługi, za którą nie płaci. Zwłaszcza w przypadku długoterminowej umowy ubezpieczeniowej, sprzedaż na początku wynagradzana jest jednorazową prowizją od zakończonej transakcji. Brak jest podstawy biznesowej dla bieżącego zarządzania umową. Dlatego tak mało się to zdarza. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez degere
pisze: Hallo, ... und, gehst Du Sonntags auch mit Deinen Kindern in den Wald und suchst das Knusperhäuschen...? Sorry, aber diese Idealvorstellung entspricht aus meiner Erfahrung heraus in keinster Weise der Realität. Man kann als Kunde keine Leistung erwarten, die nicht vergütet wird. Und gerade bei einem Versicherungsvertrag mit langer Laufzeit, wird der Verkauf am Anfang über eine einmalige Abschlussprovision vergütet. Für die laufende Betreuung des Vertrages gibt es keine geschäftliche Basis. Deswegen findet sie auch so gut wie nicht statt. Gruß Paule
Hallo Paula, da kann ich Dir zu 100% zustimmen: das gibt es fast nicht am gesamten Markt. Ich hoffe, daß Du eine der wenigen Ausnahmen bist.

Napisany przez EuroPaule
degere pisze: Cześć Paulo,
Cześć degere, niestety muszę cię podwójnie rozczarować. Nie mogę zwiększyć kwoty kobiet w tej przepełnionej testosteronem branży... ...ani poprawić reputacji, ponieważ nie pracuję jako pośrednik, doradca, sprzedawca ani w żadnej innej roli. Pozdrowienia od Paule z e na końcu.

Napisany przez degere
EuroPaule pisze: Cześć degere, niestety muszę cię podwójnie rozczarować. Nie mogę zwiększyć udziału kobiet w tej zdominowanej przez testosteron branży... ... ani poprawić reputacji, ponieważ nie pracuję jako pośrednik, doradca, sprzedawca ani w żadnym innym zawodzie. Pozdrowienia od Paule z e na końcu.
Przepraszam, Paule, to był błąd... Ale dobrze, że nie jesteś pośrednikiem - tym bardziej cenię twoją opinię tutaj. Więc uczynmy świat nieco lepszym miejscem... Pozdrowienia, Jan

Napisany przez C. Andreas
Tiefkuehlpizza pisze: Cześć wszystkim, szukam dla mojego malucha (6 tygodni) formy inwestycji, w której różne strony (oba dziadkowie, rodzice, ...) mogą wpłacać pieniądze, jeśli chcą. Całość ma trwać 15 lat, umożliwiać elastyczne wpłaty i w razie potrzeby być dostępną nawet wcześniej. Bez ryzyka. Obecnie podoba mi się plan oszczędnościowy Sparda. Dynamiczne oprocentowanie 0,95%/r oraz bonus od rocznej wpłaconej sumy. Z odsetkami od odsetek, w modelowym przypadku 25 EUR/miesiąc, kończę na 5272,72 euro po 15 latach. => Istnieje coś lepszego? (Na przykład oszczędzanie na prawo jazdy ADAC nie wchodzi w grę, ponieważ pieniądze są dostępne dopiero po zakończeniu okresu oszczędzania). Dziękuję, że dzielicie się swoimi doświadczeniami/wiedzą ze mną. Pizza PS: Jak długo istnieją takie plany oszczędnościowe z bonusami od rocznej wpłaconej sumy? Jeszcze raz dziękuję Pizza
Cześć, więc ja, kto mnie zna ten już wie odpowiedź, poleciłbym kontrakt oszczędnościowo-kredytowy, a dokładniej ten bez odstąpienia od kredytu. 4% stopa zwrotu przez 15 lat, bezpiecznie i konserwatywnie, to jest w porządku.

Napisany przez Micha
Cześć 0,95% Oprocentowanie? Nie jest to najlepsze rozwiązanie. Ja idę pod prąd i polecam fundusze. Oczywiście wybór powinien być przemyślany. Jeśli nie chcesz w żaden sposób mieć do czynienia z funduszami, w pełni zgadzam się z Andrzejem. Pozdrowienia

Napisany przez EuroPaule
Micha pisze: Idę pod prąd i zalecam inwestowanie w fundusze. Oczywiście wybór powinien być przemyślany.
Cześć, Przepraszam, ale fundusze nie są klasą aktywów. Są to jedynie instrumenty służące do inwestowania w określone rynki za małe kwoty. Byłoby miło, gdybyś wyjaśnił, jaką konkretną formę inwestycji sugerujesz. Akcje, nieruchomości, obligacje? Formy mieszane? Określone strategie? Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Micha
Chodzi o podejście inwestycyjne do pizzy. Raczej skłaniam się ku funduszom akcyjnym o europejskim nastawieniu. Co oznacza, że się skłaniam... No sam widzisz, że zrobiłem. Póki co idzie całkiem nieźle. Ale jeszcze poczekajmy kilka lat. :-) To także dla naszego dziecka. Fundusze akcyjne z chińskim nastawieniem z pewnością zapewnią więcej emocji.

Napisany przez Graufell
Fundusze akcji w Europie idą dobrze? Wylosowałem losowo dwa fundusze: Fidelity European Growth - od początku roku minus 1,09% - na przestrzeni czterech lat minus 18,36% i na przestrzeni 10 lat przynajmniej 19,15% zysku. DWS Top 50 Europa w bieżącym roku plus 0,07%, od 10 lat minus 21,45%. Jakim funduszem dysponujesz? TK-Pizza chce inwestować bez ryzyka. W takim przypadku odpowiednim wyborem byłby plan oszczędnościowy bankowy. Lub wspomniane oszczędzanie budowlane przynoszące 4%. Jeśli zachodzi potrzeba wcześniejszego dostępu do środków, może to jednak okazać się trudne lub wręcz niemożliwe. W takim razie być może odpowiednim rozwiązaniem byłby fundusz gwarancyjny, który stopniowo zabezpiecza kapitał. Jeśli nie masz jednak zbyt dużego pojęcia o funduszach, lepiej z tego zrezygnować. Sprawdź tutaj. Być może znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie: Inwestowanie dla dzieci - Przynosi zyski - Informacja - Stiftung Warentest - test.de

Napisany przez Micha
Od pół roku mam ponad 4,5% zysku. Niestety, nie mam 4% netto zysku, ponieważ musiałem wprowadzić zabezpieczenia. A zabezpieczenia wiadomo, że kosztują ... Mógłbym nie wprowadzać zabezpieczeń, ale jak to jest z żonami: w końcu trzeba się poddać. Poza tym mam również inwestycję jednorazową generującą do 4% odsetek.

Napisany przez Tiefkuehlpizza
Cześć wszystkim, krótka informacja zwrotna - wszystko jest dla mnie zbyt skomplikowane. Założyłem osobne konto dla mojego małego w ING DiBa (banku direct) i udostępniłem chętnym darczyńcom dane konta. Obecnie dynamiczna stopa procentowa wynosi 1,3%, bez konieczności nadmiernego się tym zajmować. Dziękuję i pozdrawiam Pizza

Napisany przez marketmaker2
konto oszczędnościowe (np. wybrane przez Ciebie Extra-konto od IngDiba) moim zdaniem nie jest w twojej sytuacji najgorszym wyborem. Jak już wspomniał EuroPaule (z e), główną rolę odgrywa tutaj sam proces oszczędzania, ponieważ stopa procentowa przy niewielkiej kapitale jest w zasadzie pomijalna. Pozdrawiam, marketmaker2

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata