Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy Riester i ubezpieczenie na życie/inwalidztwo WHEN BU/BR) są godne zaufania?

Napisany przez christian1337
Cześć Zaczynam od razu. Nazywam się Christian, mam 23 lata, jestem studentem i wkrótce zostanę konsultantem IT w Berlinie. Będę zarabiać około 3600 euro brutto, a od 6 miesiąca około 4000 euro. Wydaje mi się ważne, abyście o tym wiedzieli podczas tej dyskusji. Chciałbym teraz zająć się swoim zabezpieczeniem emerytalnym, a także ubezpieczeniem od niezdolności do pracy (ponieważ obawiałem się, że moje stare ubezpieczenie jest przestarzałe albo niewłaściwe) i również poukładać resztę moich ubezpieczeń. Dlatego poszedłem do maklera, którego firmy na razie nie chcę wymieniać, bo chcę uniknąć jakichkolwiek uprzedzeń, jeśli takie istnieją. Na razie czuję się bardzo dobrze i w pełni mu ufam. Jednak, ze względu na informacje z internetu, stałem się trochę sceptyczny względem takich spraw i chciałem zgromadzić konkretne informacje na temat moich rzeczy. Makler zaczął od optymalizacji ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków i OC (zapytałem, czy może zrobić jeszcze więcej, tak więc chciał się przyjrzeć wszystkiemu). Znalazł od razu coś tańszego i z lepszymi warunkami, co od razu mi się spodobało. Przedstawił mi to w sposób zrozumiały i dobrze wyjaśnił. Gdy powiedział, że praktycznie nic na tym nie zarabia (1 euro chyba tylko z ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków), pomyślałem, że nie mogę się czegoś takiego czepiać, a jego punkty zaufania wzrosły. Ale to nie jest moim głównym problemem. ubezpieczenie od niezdolności do pracy i Riester to długoterminowe sprawy i nie chciałbym zobaczyć, że po 20 latach przekonuję się, że to była kompletna pomyłka. Jeśli chodzi o ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Do tej pory miałem umowę w Allianz, bo mój tata tam znał kogoś, a reszta to chyba oczywiste. Moim zdaniem, według mojego maklera, zrobiono tam więcej błędów niż sukcesów. Standardowa polisa ubezpieczenia od niezdolności do pracy plus coś w rodzaju „oszczędności”, co zdaniem maklera nie ma sensu, a mnie także to przekonało, bo nie mogę nic na tym oszczędzać podatkowo, a pieniądze te mogłyby być lepiej zainwestowane oddzielnie. Powiedział, że istnieje ubezpieczenie od niezdolności do pracy z dodatkowym zabezpieczeniem emerytalnym, co wydawało mi się bardzo sensowne, bo mówił, że można odzyskać dużo podatków, bo jest to wspierane przez państwo i pierwotnie 70%, a po 15 latach nawet 100% od podatków, a jednocześnie się coś oszczędza. Ponadto w tych polisach jest zabezpieczenie emerytalne w razie skorzystania z polisy od niezdolności do pracy, co oznacza, że w przypadku, gdybym dostał ubezpieczenie od niezdolności do pracy, to ubezpieczyciel dla mnie nadal oszczędzał na emeryturę, bo ja bym tego praktycznie nie były w stanie zrobić. Mam nadzieję, że to dobrze wyjaśniłem? Zaproponował mi dwie opcje. Po pierwsze, w Allianz „BasisRente Startup Invest”. Z powodu mojego statusu studenta (co jakoś mię trochę zaniepokoiło, czy nie próbuje mnie tym trochę naciskać?) mógłbym zabrać to na rok, przez co przez pierwszy rok składka wyniosłaby tylko około 43 euro. A po roku byłaby to około 145 euro miesięcznie. Czy masz jakieś uwagi? Druga propozycja, którą mi bardziej polecał, była od Alten Leipziger. Powiedział, że to samo, ale trochę tańsze, a warunki umowy i trochę lepsze i trochę więcej świadczeń. Z powodu statusu studenta składka to 36 euro, a potem 121, co już jest znacznie mniej przy podobnym zakresie usług. Powiedział, że miał już ponad 5 spraw z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy i dotychczas żadna nie była kwestionowana, a każdy pod tymi dwoma ofertami, jeśli je mieli, otrzymał pełne świadczenia bez problemów, a w przypadku innych obiektów, zdaniem niego, nie było to takie łatwe i bezproblemowe. Czy to lepiej? Jakie uwagi? Naprawdę jestem tak niezapewniony. Jego argumenty były naprawdę dobre, nie jest głupi, studiuje i jest w swojej firmie jednym z najlepszych doradców bez kiedykolwiek zerwanym ubezpieczeniem od niezdolności do pracy od około 10 roku według jego własnych słów. A także ma certyfikat maklera od IHK. Już zwróciłem mu uwagę na opinie z internetu, a on naprawdę poświęcił mi czas i odpowiedział mi bardzo uczciwie. Jedno z jego stwierdzeń brzmiało, że zawsze znajdą się „czarne owce” i żal, że tak jest, a kiedyś to było tak, że KAŻDY mógł zostać doradcą finansowym, a on studiował po to... Mam wrażenie, że był naprawdę uczciwy ze mną... oczywiście może to być moja naiwność. Ale dlatego właśnie tu jestem. Teraz co do Riester, co dla mnie jest prawie jeszcze ważniejsze. Już trochę się informowałem i zdałem sobie sprawę, że gorszy niż słaby Riester to prawie nie jest, przez kwestie państwowe. Ale chciałbym mieć coś dobrego, więc o to tu chodzi. Opisał mi trzy modele, które są dostępne lub główne modele, raczej zapomniałem o notatkach. Pierwszy był standardowym modelem ze zwyżką liniową. Drugi to taki ze zabezpieczeniem przed fluktuacjami TUŻ przed rozpoczęciem korzystania z polisy. A ostatni, który mi polecił, to taki z gwarantowanym trybem dostawy, gdzie zawsze gwarantowany jest ostatni najwyższy poziom, przez co nigdy nie ma się do czynienia ze spadkami wartości. Brzmi dobrze, ale jedna rzecz się wydaje mi podejrzana... że to oferuje tylko jedno ubezpieczenie (chyba tak mi powiedział). To jest Nürnberger. Składka wynosi 175 euro (prawdopodobnie maksymalna, bo ograniczona przez państwo i nie można więcej), co wydawało się mi logiczne ze względu na korzyści państwowe co roku, a także można odliczyć je od podatku, tak jak w przypadku ubezpieczenia od niezdolności do pracy i dodatkowego zabezpieczenia emerytalnego. Stwierdził, że oba ubezpieczenia są bardzo dobre, gdyż młoda osoba jest nadal elastyczna, bo może bez strat bezpośrednio skorzystać z Riester, jeśli chce np. nieruchomość lub coś podobnego. Czy to prawda? Wszystko brzmiało dla mnie logicznie, ale jestem bardzo niedoświadczony w tych kwestiach i nie wiem... także już czytałem, że korzyści podatkowe w wieku emerytalnym ponownie podlegają opodatkowaniu, albo coś w tym rodzaju. Mam mu również uznać, że nie chciał mi wcisnąć niczego zbędnego i nielogicznego. Zapytałem go, bo przeczytałem, że takie osoby zazwyczaj proponują także polisy na życie, a on powiedział, że można o tym pomyśleć, kiedy jest się trochę starszym i zarabia się trochę więcej, ale młode osoby potrzebują elastycznych inwestycji, co uważam za bardzo sensowne. Ale oczywiście może mnie zwieść i po prostu pominąć negatywne aspekty... W dalszym ciągu powiedział mi, że kiedy zapytałem go o opinie z internetu, co z tego ma i że oczywiście dostaje koszty realizacji i prowizję, ale to samo dostaje jakiś inny cwaniak z ubezpieczalni... i on ma dostęp do znacznie większej ilości ofert (mówił chyba nawet o 90% produktów), więc ma lepszy wybór. I także, że nie ważne jest JAKIE ubezpieczenie sprzeda, bo zawsze dostaje taką samą prowizję, więc on faktycznie nie sprzedałby mi nic zbędnego i drogiego, bo to po prostu mu nie przynosi... jak to już kilka razy mówił. Uważam, że to są naprawdę sensowne argumenty, które konstruktywnie poprawiają wiele z krytycznych opinii, które pojawiają się w internecie na temat takich osób i firm. Ale jestem wciąż sceptyczny i dlatego potrzebuję opinii na temat tych ofert, czy dla mnie i ogólnie jest to dobra opcja. Potrzebuję WAS. Proszę pomóżcie mi. Czy ten facet mnie oszukuje, czy znalazłem diament, który naprawdę chce tylko mojego dobra. Dziękuję bardzo wszystkim, którzy poświecą trud (więc to już trochę tekstu ) na przeczytanie i pomógł mi. Christian

Re: Czy Riester i ubezpieczenie na życie/inwalidztwo WHEN BU/BR) są godne zaufania?

Napisany przez MaklerHH
Moin, moin, ponieważ jestem sam maklerem, powstrzymam się od obszernych komentarzy. Jednakże z Twojego pierwotnego postu można już zauważyć, że cała sprawa u Ciebie będzie nieco bardziej złożona (jeśli chodzi o potrzebę doradztwa i prowizje). Aby móc omówić te kwestie z jednym z moich klientów, potrzebowałbym około 2 spotkań po 3 godziny, dlatego przedstawiam tylko kilka koncepcji. - Gdy ktoś wspomina o poduszkach powietrznych w kontekście doradztwa finansowego, zawsze uciekam, ale to wynika z moich osobistych doświadczeń... - Ogólnie rzecz biorąc, nie jestem zwolennikiem produktów łączonych (podstawa i ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy), gdyż uważam, że budowa majątku i zabezpieczenie powinny być rozdzielone (szczególnie w potencjalnie trudnych sytuacjach ekonomicznych) - Częściowa możliwość odliczenia podatkowego zależy teraz od roku rozpoczęcia pobierania renty z ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy w porównaniu z dużym obciążeniem podatkowym w przypadku pobierania renty z tego ubezpieczenia. Indywidualne ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy jest opodatkowywane zgodnie ze stawką 3, na zasadzie proporcji zysków, co ma znacznie większy sens zwłaszcza w przypadku wysokich rent z ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy. - Wspomniane ubezpieczenia nie są złe dla osoby z wykształceniem akademickim, ale istnieją także inne rozwiązania. - Jeśli chodzi o Riester, niekoniecznie polecałbym rozwiązania ubezpieczeniowe, są tu również interesujące alternatywy. - Prowizje różnią się, ale nie o więcej niż 20% w najwyższym stopniu, a dla dobrego maklera nie powinno to być kryterium. - Dystrybutorzy bezpośredni mają inne koszty niż klasyczni ubezpieczyciele, ale czy naprawdę chcemy być sami bez pośrednika w przypadku ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy? Wystarczy spojrzeć na wskaźniki skarg... Na tę noc to wszystko... pozdrowienia z Hamburga!

Napisany przez ADMCI4
Cześć christian1337, moim zdaniem MaklerHH ma absolutną rację w swoim poście. Pracuję według tych samych zasad i w takim samym podejściu. Na podstawie tego, co napisałeś, mogę osobiście stwierdzić, że Twój makler w ogólnym rozrachunku pracuje w porządku. Odpowiedzialność cywilna ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków ubezpieczenie od niezdolności do pracy ubezpieczenie emerytalne (Riester) W przypadku ubezpieczenia od niezdolności do pracy zostały Ci zaproponowane dwie różne koncepcje do wyboru. Absolutnie w porządku, zostały Ci przedstawione dwie z najpopularniejszych możliwości na rynku. Osobiście również preferuję rozdzielenie ubezpieczenia od oszczędzania. W sprawie Riester mogę Ci doradzić, abyś poprosił swojego maklera o dodatkową ofertę dotyczącą planu oszczędzania w funduszach Riester jako alternatywnego rozwiązania w stosunku do rozwiązania ubezpieczeniowego Nürnberger. Ze względu na Twój dochód zbliżony do granicy obowiązkowego ubezpieczenia, temat prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego może w końcu stać się dla Ciebie interesujący. I jeszcze jedna osobista wskazówka: Nie daj się zwieść przez internetowe forum. Twój lokalny doradca miał większy wgląd w Twoją sytuację finansową, niż my tutaj na forum kiedykolwiek będziemy mieli. W razie wątpliwości zaufaj swojemu doradcy lokalnemu, zanim pozwolisz sobie tu na doradztwo. Czy mogłem Ci pomóc? Po prostu zapytaj... Pozdrowienia Alexander Irmscher

Wielkie dzięki dla was obojga. Cieszę się, że mój nieco dłuższy tekst was nie zniechęcił. Mam nadzieję, że moja podstawa intencji została wyraźnie przekazana i chciałem po prostu potwierdzić moje wątpliwości (poprzez ujawnienie ewentualnych błędnych porad) lub je rozdzielić poprzez wasze potwierdzenie. Takie sprawy są dla mnie bardzo ważne. Zastanawiam się w ogólności, skąd wiecie, bez podważania kompetencji, o jakie produkty konkretnie chodzi mi o każdą z firm? Czy zawsze chodzi tylko o jedno i po prostu się na to zna? Ten pomysł mi właśnie krąży po głowie. Oczywiście, bardzo bym się ucieszył z każdego kolejnego zdania. Teraz chciałbym coś powiedzieć lub zadać pytania odnośnie waszych odpowiedzi. @MaklerHH: Jestem świadom, że poważna konsultacja zajmuje czas. Chcę tylko mieć jasność, czy nie dostaję kompletnego śmiecia do zainwestowania i/lub nie jestem źle doradzany. Wydaje się, że z wyjątkiem małego zastrzeżenia dotyczącego podziału ubezpieczenia Berufsunfähigkeit (BU) i oszczędności, jak dotąd tak nie jest. Nawiasem mówiąc, byłem już trzy razy po około 2-3 godziny u swojego maklera i z wyjątkiem ostatniej rozmowy nigdy nie miałem wrażenia, że chce mi coś narzucić. A w ostatniej rozmowie powiedział tylko, że z uwagi na status studenta warto zabrać to i skorzystać z dofinansowania rządowego z Riester. Powiedział również, że można poczekać, ale to jest dobra okazja. Ale co takiego jest złego w Airbagu? Jak wyobrażasz sobie, jak w razie choroby zawodowej (BU) nadal oszczędzać na emeryturę? Zgodnie z jego wypowiedziami to mają załatwiać ubezpieczenia BU/BR, czy źle to pojęłam? Dlaczego oddzielać ubezpieczenie BU od oszczędności? Jego oferty brzmiały bardzo dobrze, a także dość bezpiecznie i opłacalnie. Oczywiście, istnieją inne, ale czy są one rzeczywiście dużo lepsze? Jeśli tak, to które? Mam nadany przyszły czwartek spotkanie, na którym chciałem podpisać polisę ubezpieczeniową BU/BR, jeśli wszystko będzie w porządku. Czy mógłbyś polecić mi jakieś rzeczy, które mógłbym mu przedstawić, żeby zobaczyć, czy nie da się jeszcze lepiej? Czy to nie idzie za daleko? Czy Riester to rozwiązanie ubezpieczeniowe? Myślałem, że Riester zawsze takie jest? Co jeszcze istnieje? Jakie są różnice? Dlaczego coś jest lepsze? Co do prowizji: zapewnił mi, że jego prowizje są takie same dla każdej grupy produktów (...BU | Riester | Ubezpieczenia na życie...). Czy ogólnie rzecz biorąc, maklerzy są znacznie bardziej godni polecenia, ponieważ lepiej reprezentują klienta w razie czego? To również mi się spodobało, gdyż o tym również wspomniał. Dziękuję Ci z góry za Twoje zaangażowanie. @IRMSCHER FINANZ: Miło słyszeć, że nie trafiłem na czarną owcę. Odrębnienie ubezpieczenia od oszczędzania, patrz powyżej w przypadku @MaklerHH. Jaka jest różnica między planem oszczędzania na funduszach Riester a Nürnberg? Czy możesz coś polecić, aby mógł z tym się skonfrontować? Dziękuję za radę, napiszę do niego, żeby przygotował się na następne spotkanie. Co do kwestii ubezpieczenia zdrowotnego. To także omówił i być może polecił mi plan z opcją. Uważam tę sprawę za dość atrakcyjną. Czy taka opcja ma sens? Przedstawił mi 3 dostawców, wśród których wskazał 2 faworytów i jednego zalecanego. W razie potrzeby mogę pokazać wam. No cóż, internetowe fora mogą być przydatne. W internecie są także specjaliści i testy, a jeśli coś stoi na przeszkodzie, to firma, z której pochodzi mój makler (którego nazwę podam później, ale dopiero po ustaleniu mojej opinii), jest mocno krytykowana i jej metody są krytykowane, a często nazywa się ją „strukturalnym zarządem”, wtedy to budzi strach... na to zresztą zwróciłem uwagę mojego maklera. Powiedział mi, że u niego hierarchie są bardzo płaskie, ponad nim są tylko 3 inne osoby, a to z przyczyn zarządczych. W innych firmach wygląda to o wiele gorzej. Jak już wspomniałem, jestem bardzo ostrożny. Jednym z powodów jest to, że według jego informacji mam obecnie dość przeciętne rzeczy... Riester od Debeka w standardowym modelu, liniowym z dość konwencjonalnymi rzeczami, co jest według niego najmniej korzystne... ubezpieczenie BU Allianz, które według niego jest dobre, ale fakt, że tam nadal coś się oszczędza, jest bezsensowny z punktu widzenia podatkowego i w jego metodzie wszystko jest o wiele bardziej efektywne i podatki można odliczyć. Dlatego jestem bardzo niepewny, bo jeśli za pięć lat spotkam kogoś, kto powie mi coś zupełnie innego, to nie będzie mi tak łatwo zmienić wszystko, jak teraz, kiedy jestem na początkowym etapie... Tak, naprawdę bardzo mi pomogłeś. Dziękuję za to. Zaczynam być coraz bardziej pewny. Problemem były zawsze te zewnętrzne opinie... Mam nadzieję, że wszystkie pytania będą teraz stopniowo odpowiadać i będę już całkowicie pewny. Tak mi się przynajmniej wydaje. Dziękuję jeszcze raz za wasze zaangażowanie i jak już wspomniałem, cieszę się z każdej kolejnej opinii. Pozdrowienia, Christian

Napisany przez Gerd
Cześć Christianie, O maklerach już wiele zostało powiedziane, na przykład o ściślejszym rozdzieleniu poszczególnych produktów, ale chciałbym dodać jeszcze kilka rzeczy. Czy twój makler zoptymalizował dla Ciebie ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków i odpowiedzialności cywilnej? Czy nie miałeś ich wcześniej, czy były do wypowiedzenia? Ubezpieczenie rentowe (BU): Jeśli zarabiasz 4000 € brutto, to jest to około 2400 € netto. Oczywiście sensowne jest zabezpieczenie netto. Jeśli pracujesz od 5 lat, to w przypadku szkody będziesz miał prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy. W Twoim przypadku wynosiłoby to około 1000 € miesięcznie. Teraz pytanie, co chcesz zabezpieczyć. 1400 € czy 2400 €. Najlepiej wybrać tutaj ubezpieczenie rentowe, w którym w ciągu pierwszych 5 lat płaci się tylko połowę składki przy pełnym świadczeniu. To oznacza 44 € miesięcznie przy miesięcznej rente w wysokości 2400 €. Po 5 latach, jeśli zechcesz, możesz obniżyć rentę do 1400 €. Pełna składka wynosiłaby wtedy 50 €. Jeśli jako student masz za sobą 2/3 czasu studiów, również będzie wypłata, gdybyś zdecydował się na ubezpieczenie rentowe i nadal studiował. Zwróć na to uwagę. Wiek emerytalny to 63 lata. Osoby otrzymujące rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy mogą przejść na emeryturę bez obniżek od 63 roku życia, dlatego dłuższe zabezpieczenie nie ma sensu. Przyjmując jednak na potrzeby tego obliczenia 67 lat, składki wyniosą odpowiednio 55 € i 65 €. Plan emerytalny (Eläkkeenhaltija) lub dobroczynność emerytalna (Rüruprente): Przy Twoim dochodzie brutto jest to sensowna opcja oszczędzania podatków. Przy miesięcznej składce w wysokości 100 € uzyskasz ze tego kontraktu i swojego podanego dochodu w 2011 roku oszczędność podatkową w wysokości 265 €. W 2025 roku, przy niezmienionym dochodzie, wzrośnie ona do 358 € rocznie. Nie uważam za bardzo sensowne łączenie ubezpieczenia rentowego w tym planie, nawet w celu zawieszenia składek w przypadku ubezpieczenia rentowego. Pamiętaj, że Rürup to renta. Nie jest dziedziczalna, nie przewiduje wypłaty kapitału. W przypadku śmierci po przejściu na emeryturę, pieniądze przepadają. Można jednak wprowadzić ochronę dla pozostawionych po sobie. Dotyczy to jednak tylko małżonków i dzieci uprawnionych do zasiłku rodzinnych. Riester: Czy preferujesz Riester jako ubezpieczenie czy plan oszczędnościowy w banku, to zależy od Twoich osobistych preferencji. Z perspektywy czasu, różnica w zyskach nie jest istotna. Różnice między dostawcami są znacznie większe. Nie pozwól się naciskać. Studenci nie są zobowiązani do Riester (nie otrzymują państwowej wsparcia) chyba że pracują na etacie objętym ubezpieczeniem społecznym. Jeśli jesteś przekonany do Riester, powinieneś zdecydować się przed ukończeniem 26. roku życia. Do tej pory dostaniesz dodatkowo jednorazowo 200 €. Twój składka obliczana jest na podstawie Twojego dochodu. 4000 € razy 12 miesięcy razy 4% minus 154 € dopłat przez 12 miesięcy daje równowartość 147,16 €. Składka w wysokości 175 € miesięcznie jest maksymalnie dofinansowaną składką. Musisz jednak odliczyć 154 € dopłat. Oszczędność podatkowa wynosi tutaj 205 € rocznie. Proszę nie wprowadzać dynamiki w Riester. Składka musi oczywiście zawsze odpowiadać dochodowi i może być zmieniona w dowolnym momencie. Wariant z funduszem gwarantowanym jest oferowany od kilku lat przez wiele firm ubezpieczeniowych, ale nie jest naprawdę przekonujący. Wariant zabezpieczenia przed przejęciem środków, moim zdaniem, jest tańszy. Stwierdzenie, że Riester jest elastyczne, jest mylące. Zainwestowane pieniądze można wypłacić dopiero od 60 roku życia. Jedna trzecia w kapitale i dwie trzecie jako renta, albo wszystko jako renta. Można użyć Riester do finansowania zakupu nieruchomości poprzez wykorzystanie go do spłaty kredytu końcowego. Ale to można zrobić też z każdym innym ubezpieczeniem emerytalnym. Można dyskutować o sensowności takiego podejścia. O.K. Nie chcę zawracać Ci głowy. Po prostu przedstawiłem Ci konkretne dane. Sprawozdania twojego maklera na temat jego wykształcenia w IHK są bez znaczenia. Na szczęście to wykształcenie jest obowiązkowe. Nie ma żadnych dowodów na liczne przypadki, z którymi sobie poradził bez problemów, ani na brak wypowiedzeń, dlatego też można to zlekceważyć. Warto jednak się zastanowić, gdy zaleca Nürnbergera w przypadku Riester. Można zgodzić się, że krytykuje Debekę, ponieważ nie jest jednym z jego partnerów, ale dlaczego nie poleca Allianz? Ich produkty w znacznej mierze są lepsze niż Nürnbergera. Nieodbicie również się nie przekłada dobrze na firmę i produkty, których nie może sprzedać. Jeśli twierdzi, że może pośredniczyć w sprzedaży 90% wszystkich produktów na rynku, uważam to za mocno przesadzone. Nie jest to mój zwyczaj pisać tyle. Jednak Twoje pytania i informacje były na tyle szczegółowe, że nie mogło być inaczej. Decyzję o seriozności Twojego maklera musi jednak podjąć samodzielnie.

Cześć Gerd, dzięki również za Twoje zaangażowanie. Tak, miałem już ubezpieczenie od wypadków i OC. Zauważył, że istnieją lepsze oferty za mniejsze pieniądze (szczególnie w przypadku ubezpieczenia od wypadków, gdzie oferta była znacznie niższa od tej w LVM). Podał mi kilka punktów, które brzmiały bardzo logicznie (nie podpisałem jeszcze niczego, bo nie ma pośpiechu). Twój tekst na temat ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy ma sens, ale trudno mi dostrzec w nim oceniające aspekty lub możliwe ulepszenia, albo może ich po prostu nie dostrzegam. Poruszę kwestię oddzielenia tego tematu od pozostałych z nim związanych. Z Twojego opisu systemu emerytalnego Rürup wynika, że ma to sens, ale jak wspomniałem, niekoniecznie łączyć to z ubezpieczeniem od utraty zdolności do pracy. Czyli to, co mi zaproponował, było w porządku?! Jeśli chodzi o riester, czy nie miałoby sensu wpłacić maksymalnej kwoty 175 euro? Co rozumiesz przez dynamikę w riester? Więc to nieprawda, że tylko jedna firma (Nürnberger) stosuje ten sposób gwarantowania rentowności?? Zapytam go o to. Dlaczego według Ciebie ten sposób nie jest właściwy? Co sprawia, że ta metoda jest lepsza tuż przed korzystaniem z zabezpieczenia? Ale ogólnie rzecz biorąc, to co mi zaproponował jest w porządku? Czy to absurd? Dodatkowo powiedział, że mogę skorzystać z pieniędzy z riester, jeśli chciałbym zainwestować w coś innego na emeryturę (np. nieruchomości itp.). Wydaje mi się sensowne pozostawić sobie taką opcję otwartą, co nie sądzisz?! Teraz co do Twojej krytyki wobec maklera ogólnie. Nigdy nie powiedział, że Debeka jest zła, bo nie może jej oferować. Wręcz przeciwnie. Był w stanie oferować, ale uznał, że to, co miałem, było absurdalne i przykładem zachłanności prowizyjnej. To jest najprostszy system riester, który nie przynosi dużej stopy zwrotu i nie ma gwarancji rentowności. To była jego główna krytyka. Proponował mi Nürnberger (a nie Allianz), ponieważ podczas każdego załamania rynku preferuję metodę gwarantowania rentowności (bo nie mam o tym pojęcia, ale brzmiało dla mnie bardzo logicznie i korzystnie, że w ten sposób unika się negatywnych wahań w przeciwieństwie do tego, co tylko na końcu zapewnia stabilność). Porozmawiam z nim na ten temat. Nawiasem mówiąc, mogę teraz ujawnić, skąd pochodzi ten makler. Jest z MLP. Myślę, że to wiele mówi. Jak wspomniałem, miałem naprawdę pozytywne wrażenie od niego, miał wykształcenie, co chyba nie jest obowiązkowe, i wydawał mi się bardzo dobrze poinformowany... Na razie byłbym zadowolony z dalszych opinii.

Przy okazji oferty są następujące: Riester: Nürnberger Fondsgebundene ZulagenRente Doppel-Invest (NFR2507S*M) kwota miesięczna 175 euro - ponieważ maksymalna kwota do osiągnięcia to 2100 euro ze względu na oszczędności podatkowe ubezpieczenie od niesprawności: Alte Leipziger Fondsgebundene Basisrentenversicherung mit Leistungen im Todesfall (FR70) z dodatkowym ubezpieczeniem od niesprawności zawodowej (BZ21) - gwarantowana miesięczna renta w przypadku niesprawności zawodowej 1500 euro przy gwarantowanym wzroście o 3% rocznie składki: ubezpieczenie rentowe: 53,87 euro ubezpieczenie od niesprawności zdolności do pracy: 67,70 euro =121,57 euro Ponadto proponowany jest produkt Allianz, jednak nie jest on moim faworytem z uwagi na wyższą składkę przy takiej samej ochronie

Napisany przez PI112
Cześć Christianie, tylko krótkie wskazówki dotyczące punktów napisanych przez Ciebie. Kontrybucja w wysokości 175€ nie ma sensu, ponieważ podatkowo dopuszczalna jest tylko maksymalna składka w wysokości 2.100€ pomniejszona o 154€ dofinansowania państwowego. Czyli dokładnie 162,17€. Czy Fondsrente czy nie, to moim zdaniem kwestia gustu przy Riester. Nie będę się wypowiadać na temat składek na ubezpieczenie od niezdolności do pracy, ponieważ nie są dostatecznie znane fakty (m.in. wiek zakończenia itp.) Pracownik MLP nie jest pośrednikiem. Jest pracownikiem firmy sprzedaży, która jasno określa, jakie produkty/partnerów produktów można oferować. Jeśli określił siebie jako pośrednika, radzę zachować ostrożność. Samo studiowanie nie mówi z gruntu niczego. Lekarz i teolog obaj się nauczyli, ale mimo to nie zgodziłbym się na operację od teologa ani nie poddałbym się zaufałbym lekarzowi. Pozdrowienia, Chris

Dziękuję za wskazówki Czy certyfikat brokera IHK nie jest uważany za równoważny i nie upoważnia do pracy jako makler?

Napisany przez Graufell
Cześć, Christian! Pracownik MLP nie jest pośrednikiem, ale zdolnym do działania napastnikiem w sprzedaży wielopoziomowej. Tutaj nie udziela się porad, tylko sprzedaje. Na koszt ubezpieczonego. W numerze 07/2009 czasopisma Öko-Test przeanalizowano m.in. ubezpieczenia emerytalne z ubezpieczeniami funduszowymi. Wyniki zwrotów nie są zbyt imponujące. Koszty, które musisz ponieść, sięgają tysięcy. Musisz je spłacić zanim zaczniesz zarabiać cokolwiek na zwrocie. To zajmuje lata. Jeśli chcesz odkładać na przyszłość, rozważ zainwestowanie w plan oszczędnościowy z dopłatą riester lub jeśli jesteś odważny, plan oszczędnościowy w fundusze bezpośrednio poprzez jedną z dużych firm inwestycyjnych. Deka, DWS, Union. Przy bezpośrednim planie oszczędnościowym w fundusze również występują koszty, podczas gdy przy planie oszczędnościowym bankowym nie. Pakiety łączone mają niewiele sensu. Należy surowo oddzielić budowę majątku od zabezpieczenia. I znajdź sobie rozsądnego, prawdziwego pośrednika, a nie jednego z agresywnych sprzedawców z wielopoziomowej sprzedaży. Tam chodzi tylko o sprzedaż drogich produktów z prowizjami.

Skąd mam wziąć takiego prawdziwego pośrednika?? Moim zdaniem, z tego co czytałem, każdy pośrednik pracujący w firmie jest związany z prowizją. Za usługi na zasadzie honorarium nie sądzę, żebym mógł sobie pozwolić. Wszystko inne zawsze będzie związane z prowizją, więc według twojej teorii nigdy nie będzie niezależne. Wszyscy zawsze mówią on nigdy nie jest niezależny i zawsze chodzi mu o prowizję. To oczywiste, kto przecież udziela porad za darmo? W końcu nie jesteśmy przy dobroczynności. Wszyscy zawsze narzekają, ale nikt nie podaje prawdziwych rozwiązań ani informacji, gdzie można znaleźć naprawdę niezależnych pośredników. Sprzedawcy muszą w końcu zarobić gdzieś swoje pieniądze. I wskaż mi jakąś firmę zajmującą się ubezpieczeniami itp., która pośredniczy bez dążenia do prowizji. Dla ubezpieczeń bezpośrednich sytuacja jest dokładnie taka sama jak w przypadku tych bardzo nienawidzonych struktur... z tą różnicą, że strukkies mają większą wiedzę na rynku i dużo więcej produktów, a nie tylko te narzucone przez firmę, na przykład Allianz itp. To, co chcę tym powiedzieć, to JAK znaleźć prawdziwego pośrednika?

Przy okazji. Czy ktoś mógłby coś powiedzieć na temat wpisu od Graufell? Trochę mnie to teraz zdezorientowało. Zwłaszcza odnośnie opinii na temat produktów, które mi polecono.

Napisany przez Graufell
christian1337 pisze: I skąd mam zdobyć takiego prawdziwego pośrednika??
Żółte Strony Twojego miasta?

Napisany przez Cybershot
Graufell pisze: Yellow Pages twojego miasta?
Na pewno nie zdecydowałbym się na konkretną ubezpieczenie.. bo z własnego doświadczenia wiem, że istnieją duże różnice.. Możesz zrobić to tak jak ja - jako leniwy człowiek, podać swoje dane i po prostu zasięgnij porady oraz przedstawionych propozycji, zanim podejmiesz konkretne decyzje..

Ale też żółte strony podają następujące informacje: A skąd mam teraz wiedzieć, jaki Twoim zdaniem jest prawdziwy pośrednik?

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, właściwie wszystko zostało powiedziane, dlatego nie miałem zamiaru się wypowiadać. Ale niektóre rzeczy są naprawdę niepokojące. Wszystko, co napisali MHH, Pan Irmscher, Gerd, PI112, mogę tylko poprzeć. To, co tutaj pisze Pan Graufell, jest absolutnie trafne! To naprawdę godne uwagi, z jakimi twierdzeniami pan z MLP próbuje oszukać klienta. Trzeba przyznać, że trudno jest odróżnić czarne owce od poważnych maklerów lub agentów ubezpieczeniowych dla potencjalnego klienta. Po pierwsze, trzeba zauważyć, że nie ma uniwersalnego rozwiązania. To zależy od twojego indywidualnego zachowania inwestycyjnego. Jeśli stawiasz na bezpieczeństwo, priorytetem jest elastyczność, myślisz krótko- lub długoterminowo itp. Od tych wszystkich rzeczy zależy rekomendacja produktu, nie wspominając o dostawcy. Dlatego tutaj, na tym forum, nie można uzyskać celowej porady, można jedynie uzyskać pomocne wskazówki. Zawsze powinienem być sceptyczny, gdy ktoś mówi mi, że wszystkie moje dotychczasowe rzeczy są bezwartościowe i wypowiada groźne półprawdy. Staje się śmieszne, gdy mówi się mi, że za podpisanie ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków dostaje się 1 euro prowizji. Powiedzieć w strukturze MLM, jak MLP, że są tylko 2-3 osoby ponad tobą, to absurdalne i durne! Jak sam piszesz, masz już różne ubezpieczenia. Nawet w tych umowach istnieje możliwość wprowadzenia zmian. Przy zmianie w ubezpieczeniu od stałego inwalidztwa (BU) ponownie muszą być uwzględnione zdrowie i wiek wstąpienia! ubezpieczenie od stałego inwalidztwa (BU) w Allianz jest generalnie bardzo dobre. Być może jedynym korzystnym rozwiązaniem byłaby tutaj zmiana umowy. Ja także nie jestem zwolennikiem dodatkowych elementów umowy ubezpieczenia na wypadek inwalidztwa. Zawsze polecałbym rozwiązanie w izolacji. Ach, jeszcze jedno słowo na temat Debeki, ponieważ została wymieniona nazwisko. Żaden przedstawiciel MLM MLP nie może sprzedawać produktów Debeki. Nie istnieje produkt Riester Debeki, gdzie nie ma gwarantowanej wartości kapitału lub renty. Już tutaj można zauważyć, jaki jest charakter tej osoby. (Zresztą Allianz i Debeka są tutaj wielokrotnymi zwycięzcami testów) Jeszcze jedno słowo na temat podstawowej emerytury. Nikt nie może z pewnością powiedzieć, jak duży będzie rzeczywisty korzyść podatkowy. Ponieważ nikt nie potrafi dziś powiedzieć, jaki będzie osobisty podatek dochodowy w wieku emerytalnym. Nikt też nie wie, w jaki sposób do tego czasu ustawodawca będzie rozważał opodatkowanie całej emerytury. Można by tu długo dyskutować... Również prywatna emerytura może być interesująca. Tutaj przynajmniej wiadomo, że tylko 18% zysku wpada w ręce fiskusa. Bez względu na to, na którą opcję się zdecydujesz, klasyczne, fundusze, plany oszczędzania, hybrydowe produkty. Moja rekomendacja - do każdej opcji istnieją odpowiednie testy w czasopismach branżowych. Finanztest, Focus-Money, euro Finanzen, że wymienię tylko kilka. Dowiedz się zanim podejmiesz decyzję! Przygotuj się wcześniej! Zobaczysz, że prawie zawsze te same firmy zajmują czołowe miejsca w danej kategorii produktu. Zazwyczaj są to firmy, które nie są zobowiązane do udziałowców i dlatego z reguły działają w sposób opłacalny. Wszystkie testy przez wiele lat nie mogą się mylić! Skonfrontuj swojego brokera z tymi produktami lub dostawcami. Jeśli jest to rzetelny makler, na pewno będzie w stanie zaoferować Ci produkt, który znajduje się przynajmniej w czołówce. Nie daj się nigdy zmusić do podjęcia pośpiechu! Jesteś jeszcze młody i masz wystarczająco dużo czasu, aby starannie się przygotować i dowiedzieć. Pozdrawiam z poważaniem Mike

Napisany przez Graufell
Znajdź właściwego pośrednika, wykluczając już firmę MLP metodą eliminacji. Ja osobiście sugeruję wyszukiwanie słowa kluczowego makler ubezpieczeniowy w książce telefonicznej. Nie wystarczy tylko makler. Właśnie sprawdziłem pod Stuttgart i znalazłem 20 wpisów. Zainwestuj więc trochę czasu, wybierz 2-3 pośredników i poproś o niezobowiązujące oferty dotyczące Twoich potrzeb ubezpieczeniowych. Od roku 2008 istnieje tzw. Produktinformationsblatt. Przeczytaj więcej tutaj: Produktinformationsblatt ? Wikipedia Każdy sprzedawca ubezpieczeń ma obowiązek ujawnienia kosztów swoich produktów. Dzięki temu nie będziesz zaskoczony, gdy po 3 latach okaże się, że Twój rachunek Riester jest nadal zadłużony na 2354,89 EUR. Może też zajrzyj tutaj i przeczytaj broszurę Riester-Rente mit Investmentfonds: BVI Bundesverband Investment und Asset Management e. V. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o MLP: ::..finanzparasiten.de..:: Poza tym, zajrzyj do kiosku i kup Finanztest z września 2010 r.: Riester-Rente: Welcher Vertrag für wen? Alle Produkte im Überblick W tym numerze znajdziesz także artykuł o ubezpieczeniach dla studentów. To forum może dostarczyć Ci pewne wskazówki i ostrzec przed nieuczciwymi praktykami. Musisz jednak sam znaleźć dodatkowe źródła informacji. Zwłaszcza w przypadku Riester-Rente nie podpisuj niczego pochopnie. Musisz dokładnie zrozumieć, na co się zgadzasz. Umowa na Riester to sprawa na całe życie. Nie da się z niej łatwo wycofać. Dostępne są następujące produkty Riester: - Plan oszczędnościowy w banku - ubezpieczenie emerytalne Riester - ubezpieczenie emerytalne z funduszami inwestycyjnymi - Riester-Fondssparen bezpośrednio z towarzystwem inwestycyjnym Musisz zdecydować, która forma najlepiej Ci odpowiada.

Dziękuję za szczerość. Początkowo znalazłem tutaj bardzo zachęcające i dodające mi pewności pierwsze wpisy, że produkty (z wyjątkiem ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy) są dobre, a także doradca w zakresie ubezpieczeń mnie dobrze doradza... No cóż, w każdym razie sprawiliście, że teraz wszystko odłożę na później, ponieważ obecnie sam nie mam czasu aby aktywnie się tym zająć (dlatego byłem w MLP)... ale ok, muszę się z tym teraz pogodzić, chociaż wszyscy mówią, że ubezpieczenie emerytalne i renta powinny być zrobione tak wcześnie, jak to możliwe, ze względu na złożone odsetki i ogólnie to, że później będzie się więcej... teraz muszę poczekać... Dziękuję mimo wszystko. Teraz przychodzi mi tylko do głowy reklama tutaj YouTube - Ergo Versicherung - Versichern heißt verstehen Werbespot

Napisany przez PI112
Cześć Christian, dobry pomysł, że chcesz się najpierw dokładnie zorientować. Chciałbym jednak podać jeszcze jedną wskazówkę. Nie zwlekałbym z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy zbyt długo. Oto informacja: Skontaktuj się ze swoim agentem Allianz, zgłoś mu swoją zmienioną profesję, aby już teraz ustalić podstawowe aspekty. A jeśli i tak już masz z nim kontakt, poproś o wyjaśnienie kwestii dotyczącej gwarancji do dalszego ubezpieczenia od niezdolności do pracy. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Gerd
Dlaczego muszę zgłosić swojej ubezpieczycielowi zmianę zawodu? W przypadku szkody ubezpieczony jest zawsze ostatnio wykonywany zawód, niezależnie od początkowo podanego zawodu.

Napisany przez degere
Ui - Twoje temat zrobił całkiem spore wrażenie... Chciałbym zaproponować Ci jeszcze jedną trasę. Najbardziej efektywną drogą jest często system emerytalny pracowniczy. Dzięki niemu możesz opłacać swoje zabezpieczenie emerytalne i ubezpieczenie od niezdolności do pracy z brutto za pośrednictwem pracodawcy - oznacza to praktycznie 100% dofinansowania - nie dorównuje temu żadna forma oszczędzania emerytalnego typu Riester czy Rürup. Dofinansowanie składa się z 100% zwolnienia podatkowego oraz 100% zwolnienia z ubezpieczeń społecznych (do 220 € miesięcznie). To jest królewska droga... zobacz także 100% wsparcia dla planu emerytalnego - degere - znajdziesz tam nawet przykładowe obliczenia...

Czy masz na myśli pracownicze plany oszczędnościowe oferowane przez firmę? Moja firma, o ile wiem, takich nie ma.

Napisany przez degere
Nie Christian - to nie ma z tym nic wspólnego. Przeczytaj stronę ze swoim linkiem. Chodzi tutaj o dodatkową ścieżkę dla zabezpieczenia emerytalnego, która istniała już długo przed programem Riester i innymi. Pracodawca występuje tutaj tylko jako ubezpieczony i opłaca składki. Kwota ta jest odejmowana od Twojej pensji brutto, a umowa jest przekazywana na Ciebie. Ten temat powinien zdecydowanie być omówiony podczas rzeczywiście dobrej konsultacji.

Wszystko poprawne! Tylko to, czy pracodawca opłaca składki, pozostaje do wyjaśnienia. Zazwyczaj jest to konwersja wynagrodzenia ze własnego wynagrodzenia brutto. Sprawiedliwie byłoby dodać, że opodatkowanie następuje dopiero po późniejszym okresie i są obowiązki składek na ubezpieczenia społeczne. W przeciwnym razie ustawa o emeryturach firmowych jest naprawdę świetną sprawą. Ale nie było to tematem pytania. Pozdrawiam Mike

Napisany przez degere
Mike Spezi pisze: Wszystko prawidłowo! Tylko to, czy pracodawca płaci składki, pozostało do ustalenia. Zazwyczaj jest to przekształcenie wynagrodzenia ze własnego brutto. Sprawiedliwie byłoby dodać, że opodatkowanie jest odroczone, a składki na ubezpieczenia społeczne muszą być opłacone. Ogólnie rzecz biorąc, ustawa o funduszach emerytalnych jest świetnym rozwiązaniem. Ale nie było to tematem postawionego pytania. Pozdrawiam Mike
To prawda - niektórzy pracodawcy płacą część świadczenia emerytalnego, ale mogą je odzyskać w przypadku wcześniejszego odejścia pracownika. W końcu pracodawca też oszczędza swoją składkę do ubezpieczenia społecznego (20%). Wybór wykorzystania ścieżki przez pracodawcę nie powinien więc stanowić przeszkody - poza tym pracodawca ma obowiązek ustawowy oferowania dobrowolnego systemu emerytalnego.

degere pisze: ........Pracodawca występuje tutaj jedynie jako ubezpieczony i odpowiada za opłacanie składek.......
@ degere Cóż chcesz właściwie przekazać? Trochę się tutaj nie porozumiewamy! To, że pracodawca jest zobowiązany do oferowania programu emerytalnego BAV, jest oczywiste. Dlatego istnieje ustawa o emeryturach firmowych. Tutaj chodziło jednak o Twoje stwierdzenia dotyczące opłacania składek. To stwierdzenie nie jest ani koherentne, ani powszechne. Skąd wiesz, że pracodawca opłaca składki? Faktem jest, że każdy pracodawca musi zapewnić program BAV. Jak się w nim zaangażuje, to zupełnie inna sprawa. Pracodawca może wybrać sposób realizacji, dostawcę i rodzaj programu BAV (kasa emerytalna, ubezpieczenie kapitałowe, ubezpieczenie rentowe w przypadku inwalidztwa, obietnice emerytalne itp.), niezależnie od tego, czy bierze udział w składce. Dostępne są więc następujące rozwiązania: 1. Finansowanie przez pracodawcę (zazwyczaj zamiast podwyżki wynagrodzenia lub porozumień zbiorowych), wówczas składkę również opłaca pracodawca 2. Finansowanie mieszanego przez pracodawcę / pracownika, wówczas pracodawca bierze udział w składce 3. Finansowanie przez pracownika, tutaj składkę opłaca wyłącznie pracownik poprzez zamianę wynagrodzenia do kwoty BMG (220 euro), a nie pracodawca. (Na ten przykład odniosłeś się w swojej wypowiedzi, a wtedy pracododawca nic nie płaci!) Ubezpieczonym zawsze jest pracodawca! Nawet stwierdzenie o zwrocie składek przy wcześniejszym opuszczeniu firmy nie jest powszechne. Prawdą jest, że wcześniej przy takich sposobach realizacji prawa do nich można było uzyskać po 10 lub 5 latach. Obecnie nie jest to konieczne. Można uzgodnić natychmiastowe prawo do nich, a także przeniesienie lub przeniesienie w przypadku zmiany pracodawcy. BAV jest naprawdę obszerną i złożoną kwestią. Niestety często popełnia się tutaj błędy spowodowane błędnym doradztwem, błędnymi dokumentami i również doradcy podatkowi są często zagubieni. Zwłaszcza w przypadku osób niebędących przedsiębiorcami (zatrudnionych we własnej firmie), które mają prawo do BAV (np. wspólnicy / dyrektorzy spółki z o.o.), tego rodzaju sytuacje zdarzają się dość często. z poważaniem mike

Napisany przez degere
Ja Mike, to wszystko jest poprawne - staram się tylko pisać w języku klienta, a nie dla kolegów. Napisałem: Pracodawca występuje tutaj tylko jako ubezpieczony i opłaca składki. Kwota zostanie odjęta od Twojego wynagrodzenia brutto, a umowa zostanie przekazana na Ciebie. Proszę więc zacytować w odpowiednim kontekście. Mogę również dodać, że klient może zaoszczędzić dodatkowo 150€ i tak dalej. Ważne jest jednak tylko wskazówka - to nie może zastąpić głębokiej konsultacji.

Napisany przez Akeem
Cześć Christian,

jeszcze trzy małe wskazówki dotyczące znalezienia sensownego doradcy finansowego.

1) Twój nowy pracodawca być może od dawna współpracuje z doradcą finansowym/maklerem. Po prostu zapytaj.

2) Czy zapytałeś w swoim otoczeniu o osobiste rekomendacje (które idealnie opierają się na czymś więcej niż to fajny koleś)?

3) Nie wykluczaj kategorycznie doradców honorowych. Rozważ zbadanie umów i policzenie kosztów zamknięcia umów (powinny być wykazane). Często doradcy honorowi oferują darmowe konsultacje wstępne. Możesz poprosić o wycenę i porównać oferty.

Pozdrowienia

Napisany przez crs
Całkowicie pomijając produkty/propozycje rozwiązań.

Uważam za oburzające doradzenie TO, aby znalazł sobie wolnego pośrednika i odwrócił się od osoby z MLP.

Oferowane przez osobę z MLP produkty nie są złe, wręcz przeciwnie. Wolny pośrednik prawdopodobnie skorzystałby z podobnych, jeśli nie tych samych.

Ale teraz, po trzech spotkaniach po około trzy godziny powiedzieć: Dzięki za poradę i swój czas, ale będę szukał innego doradcy, to po prostu nieludzkie.

TO czuje się dobrze, a doradca wykonał solidną robotę.

Nie do pojęcia.

Pozdrowienia,
niezależny partner niezwiązany z MLP

Edycja: Choć się nabrałem na nekroraub, to moje stanowisko pozostaje takie samo.

Napisany przez GKBMBR
@ crs
Czy na pewno nie jesteś przedstawicielem MLP?

Każdy klient ma prawo do pozyskania drugiej opinii, a tym bardziej, jeśli coś wydaje mu się dziwne.
Argument, że jest nie fair zmieniać maklera po 9 godzinach konsultacji, ma na celu tylko wzbudzenie w kliencie poczucia winy. W końcu chodzi o długoterminowe umowy, z których nie tak łatwo już wyjść bez znacznych strat.

Opłaty w MLP są tak wygórowane, że z zaplanowanego zysku nie zostaje nic. Proszę zajrzeć na stronę internetową Stowarzyszenia Konsumentów w Hamburgu i poszukać informacji na temat MLP, gdzie znajduje się wiele cennych przykładów. Na tej stronie można również znaleźć porady, na co zwrócić uwagę.

Lub zajrzeć na stronę wallstreet-online, gdzie dyskusja na forum Ostrzeżenie przed doradcami MLP niestety w 100% zgadza się z moimi własnymi doświadczeniami.

Warto na pewno, przed zawarciem umowy z MLP, założyć ochronę prawną u innego ubezpieczyciela, może się ona przydać później.

Co się tyczy ubezpieczenia samochodu: Prawdopodobnie przedstawiciel MLP zaproponował Janitos (dawniej MLP Sachversicherung)? Ceny wejściowe są atrakcyjne, ale znam przypadki, gdzie umowa z Janitos miała haczyk: Jest tam ochrona zniżek w przypadku wypadku, ale zniżka nie może być przeniesiona po zmianie ubezpieczyciela. I przy tych tanich taryfach jest serwis warsztatowy, co może oznaczać, że po wypadku nie wolno ruszyć autem ani centymetra. Więc należy dokładnie sprawdzić, co jest zawarte w taryfach.

Napisany przez Ravemaster84

Jeśli chodzi o ubezpieczenia samochodu: Prawdopodobnie MLPler zaproponował Janitos (dawniej MLP Sachversicherung)? Ceny wejściowe są atrakcyjne, ale u znajomych widziałem umowę z Janitos z haczykiem: jest w niej ratownik zniżek w przypadku wypadku, ale zniżki nie można przenieść przy zmianie ubezpieczyciela. A w przypadku tanich stawek jest serwis warsztatowy, co oznacza, że po wypadku samochód nie może być już przesunięty nawet o metr. Więc proszę dokładnie przyjrzeć się, co zawierają te stawki.

Chociaż ten post został ponownie wyciągnięty z głębi:

Haczyk z ratownikiem zniżek nie dotyczy tylko Janitos. Nie ma to zatem związku z MLP ani byłą MLP, ale z samym produktem (-modułem).

Tanie stawki muszą być tanie, dlatego dodaje się ograniczenie do warsztatu. Ludzie wolą zaoszczędzić 50,- rocznie na ubezpieczeniu samochodu i potem mają haczyki i pułapki w umowie. Na koniec zadziwiają ich tak absolutnie złe i nieludzkie warunki i zwracają się do ochrony konsumentów. To przykład, który można często rozszerzyć również na inne obszary (np. prąd, itp.).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata