Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Oszczędzanie pieniędzy?

Napisany przez jack_01
Cześć, jestem tutaj całkowicie nowy i mam nadzieję, że zostanę tu serdecznie przyjęty. Mój problem polega na tym, że obecnie uczę się zawodu i będę potrzebował około 10000€ w przyszłym roku. Co byście mi polecili w kwestii oszczędzania? Umowa oszczędnościowa, konto oszczędnościowe i w jakim banku. Niestety, kompletnie nie mam pojęcia, gdzie i jak to zrobić. Oczywiście nie mogę od razu oszczędzać, być może będę musiał wziąć kredyt, ale chciałbym do tego czasu odłożyć pewną kwotę, aby móc wziąć kredyt bez ryzyka.

Napisany przez Sergio
Cześć! Rok to zbyt krótka długość inwestycji. Dlatego nie powinieneś wybierać ani umowy oszczędnościowej, ani żadnego innego produktu finansowego. W twoim przypadku jedynie liczy się, ile możesz zaoszczędzić. Możesz użyć zwykłego konta oszczędnościowego. Trochę lepsze, ale na tak krótki czas niemal bez znaczenia, są konta oszczędnościowe. Tam otrzymuje się trochę więcej niż na książeczce oszczędnościowej. Com.direct wydaje się być dobry. Jednak nie mogę dokładnie doradzić. Poza porównywaniem w Internecie nie mam dużego doświadczenia z kontami oszczędnościowymi. Znajomy z mojego otoczenia ma Com.direct i jest zadowolony. Jakiekolwiek inwestycje czy fundusze i inne opcje nie wchodzą w grę przy tak krótkim okresie inwestycji lub oszczędzania. PS. Oczywiście, jesteś tu serdecznie witany!

Napisany przez jack_01
Dziękuję najpierw za odpowiedź Tak, wiem, że to nie dużo, ale myślę, że jeśli chodzi o zdobycie kredytu, to zastanowię się nad com.direkt. A jeśli chodzi o oszczędzanie na przyszłość, powiedzmy przez około 10 lat lub coś w tym stylu, ponieważ chciałbym też kiedyś kupić Dom, czy w takim przypadku najlepiej założyć konto oszczędnościowo-budowlane czy może istnieją inne rozwiązania?

Napisany przez ProperSoul
Cześć i serdeczne powitanie także z mojej strony, Jeśli chcesz zaoszczędzić 10 000 w ciągu roku, oznacza to, że musisz oszczędzać 840 euro każdego miesiąca przez 12 miesięcy, aby nie musieć brać kredytu. To jednak raczej jest nierealistyczne. A jeśli jesteś jeszcze w trakcie nauki, szanse na otrzymanie kredytu moim zdaniem też nie są zbyt dobre, ponieważ nie masz stałej umowy pracy. To oznacza, że bank nie miałby pewności co do planowania. Ale oczywiście może się zdarzyć, że bank i tak udzieli Ci kredytu. Tak czy inaczej, życzę Ci dużo sukcesów. Na oszczędzanie na koncie obecnie proponowałbym konto oszczędnościowe, na przykład wspomniane konto comdirect Tagesgeld PLUS, które oferuje oprocentowanie do 2,1% rocznie przy kwocie inwestycji do 5 000 euro. Pozdrawiam ps

Napisany przez Ephedra
Również mam konto oszczędnościowe w comdirekt. Obecnie oferuje ono najlepsze stopy procentowe dla kwot poniżej 5000 euro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata