Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Sika Wacker

Napisany przez 2cybercrash
Dywersyfikacja z Sika? Po ożywionym wzroście wartość zatrzymała się w okolicach 1200. Trudno oszacować, czy to odpowiedni moment na wejście, dlatego sugerowana jest połowa pozycji.

Kupiłem dzisiaj kilka sztuk Sików, był to długo otwarty pragnienie po tym, jak zostały mi wcześniej wyjęte spod nosa. Nie było łatwo powstrzymać się od kupienia tych odważnych perełek po tak wysokich cenach.

Nowe liczby są zadowalające, kurs 1440 CHF, można przechowywać i przechowywać w szufladzie, obecnie wskaźnik PE jest bardzo zdrowy, wynoszący około 16. Kurs w kierunku 1500/1600 nie jest wykluczony, trend jest niezmienny.

Dzisiaj ożywi się po raz pierwszy od ciężkiego spadku o ponad 15% podczas ataku na Maja-Baisse w zeszłym roku. Wolałem przywrócić płynność, osiągając niemal 6% marży netto z tego bardzo solidnego instrumentu finansowego. Spodziewam się trudnego okresu letniego z ograniczoną dynamiką kursów.

Napisany przez ADMCI4
cybercrash pisze: ...praktyczna letnia faza z ograniczonymi kursami.
hmm, praktyczne. Nie brzmi zachęcająco... Mimo to, udało mi się zebrać kilka po 1316.

Również Sika w końcu podaje wyniki za półrocze, które wcale nie są złe. Zysk netto wynosi 100 mln, co stanowi znaczący wzrost, prognozy są jednak ostrożne. Prognoza roczna na poziomie 190 mln powinna być osiągalna lub nawet przewyższona? Kurs miał wcześniej drobne wstrząsy, ale był skutecznie handlowalny. Czy wystarczy impetu na dalszy wzrost? Wskaźnik P/E powinien oscylować wokół 18.

Wert był zawsze bardzo poszukiwany dzięki przyjaznym komentarzom medialnym, osiągając kursy powyżej 1800. Dzisiaj dokonano przejęcia, jednak cena nie została podana. W każdym razie można nabyć pewne papiery po 1750, co wydaje mi się dobrym zakupem na przyszłość.

Wcześniej wykonałem szybką transakcję zakupu akcji Zehnder w Sika, jak to zostało podane kilka dni temu. Sika opublikowała dzisiaj roczne sprawozdanie z perspektywą, całkiem odważne. Kurs próbuje przekroczyć poziom 2000 CHF. Zwykle krótkoterminowo handlowałem tą wartością, ale lepiej byłoby po prostu ją pozostawić. Czy sytuacja będzie nadal taka sama? 07:02 Sika zwiększa przychody w 2006 o 33,5% (+16,8% organicznie) Nazwa Ostatnia Zmiana SIKA I 1965,00 40,00 (2,08%) Baar (AWP) - Sika AG osiągnęła w roku obrotowym 2006 przychody netto w wysokości 3,9 (r/r 2,9) miliarda CHF, co oznacza wzrost o 33,5%. Wzrost organiczny wyniósł 16,8%, efekt akwizycji 15,0%, podaje Grupa w oświadczeniu w czwartek. Wpływ kursów walut wyniósł +1,7%. Dzięki temu dostawca branży budowlanej przekroczył oczekiwania rynku. Średnie szacunki analityków pytanych przez AWP wynosiły 3,832 miliarda CHF, z różnicą od 3,805 do 3,857 miliarda. Sika odnotowała dwucyfrowy wzrost przychodów we wszystkich regionach. Największy wzrost przychodów miał miejsce w Europie Wschodniej, Ameryce Łacińskiej, Azji Południowo-Wschodniej oraz w Australii/Nowej Zelandii. Wzrost organiczny w obszarze budownictwa był dodatnio wpływany przez ogólnie dobrą koniunkturę budowlaną oraz łagodne, sprzyjające budownictwu warunki pogodowe w czwartym kwartale w Europie. Z uwagi na bardzo korzystne warunki w minionym roku, w 2007 trudno będzie się spodziewać podobnych wskaźników wzrostu. Sika utrzymuje jednak swoje średnioterminowe cele wzrostu wewnętrznego w granicach od 8 do 10%. Sika opublikuje szczegółowe podsumowanie roku obrotowego 2006 9 marca 2007 r. ra/mk

Napisany przez beat
Niektóre wartości budowlane ostatnimi czasy radziły sobie bardzo dobrze i stały się ulubieńcami. Odpowiadające im wskaźniki PEG mogą być uzasadnione wzrostem zysków. Jednakże, jeśli wrócą do normalnego wzrostu, wskaźnik PEG będzie dosyć wysoki. Można to wyraźnie zobaczyć na gwałtownie rosnącym wskaźniku PEG. Tak długo jak rynek nadal kwitnie, można/musisz iść razem z nim. Jednakże, w pewnym momencie trzeba się wycofać, w przeciwnym wypadku zostaniesz zrzuceni. Czy boom budowlany potrwa wiecznie?W przypadku Sika, branża motoryzacyjna nadal musi być brana pod uwagę.W krótkiej perspektywie nadal można inwestować wszędzie. W długoterminowej perspektywie, obecnie jestem zdecydowanie zdecydowany tylko na HOLN i AFG. Nadal trochę waham się co do GEBN.Na przykład, Schulthess jest zdecydowanie za wysoko jak na mój gust.

Ostrożny komentarz jest w pełni uzasadniony, beat. Wartość PE w przypadku wartości budowlanych musi być śledzona uważnie. Schulthess zanotował PE powyżej 30, z przychylną prognozą, ale ważna działalność w zakresie pomp ciepła została obecnie osłabiona przez spadek cen ropy, przynajmniej krótkoterminowo. Schulthess ma u mnie pełen grafik. Zehnder i AFG notują obecnie bardzo zdrowy PE nieco powyżej 10, ale sytuacja zleceniowa musi pozostać przyjazna. Sika ma nieco wyższy PE około 20, z godną uwagi prognozą i dostępem do wszystkich istotnych rynków. Wykresy działań są dość dobre, trend nie został jeszcze przerwany, należy go monitorować. Należy również zwrócić uwagę na poziomy indeksów, takich jak SMI 9000+. Zalecam obserwowanie wartości i raczej nie pozostawianie ich po prostu bezczynnie.

Napisany przez ADMCI4
Chciałbym ponownie zwrócić uwagę forumowiczów na SIKA. SIKA odnotowała wzrost o 14% w ciągu tygodnia, mimo że nie było zbyt wielu informacji o tej spółce. Obroty były bardzo obiecujące. Od lata 06 lub wiosny 03 (widoczne tylko w logarytmicznej prezentacji wykresu) spółka znajduje się w trendzie wzrostowym. Obecny wzrost może oznaczać przebicie górną granicę tego trendu. Czy nowe wszechczasówki są dobrym czy złym znakiem? Nie wiem. Wskaźniki wskazują na sprzedaż, ale obroty wskazują, że coś się dzieje. Byłbym jednak bardzo zaskoczony, gdyby SIKA padła ofiarą przejęcia, ponieważ nie jest zbyt tanio wyceniana. Pozdrowienia 7

Napisany przez beat
Dzisiaj przyniosły bardzo dobre liczby. https://www.sika.com/investors/invest...ual-report.htm Słabym punktem jest perspektywa. Organiczny wzrost sprzedaży powinien ponownie wynieść 8 - 10%. Po stronie kosztowej ceny surowców mogą być obciążające. Dlatego Sika prognozuje, że w bieżącym roku marże będą maleć, a zyski będą się proporcjonalnie rozwijać w stosunku do przychodów. Według powszechnych metod wyceny kurs akcji musiałby więc dostosować się do nowej sytuacji, czyli akcja jest zbyt droga. (Wzrost zysków o 10% = KGV 10) Chyba że pojawią się jeszcze zyskowne przejęcia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata