Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Karta oszczędnościowa Postbank bezpośrednio dla dziecka

Napisany przez Ephedra
Cześć Wszystkim, powyższe konto oszczędnościowe obecnie oferuje stopę procentową w wysokości 1,8 %. Zastanawiałem się nad założeniem takiego konta dla mojego syna (3 lata). W formularzu wniosku są różne opcje do zaznaczenia: przedstawiciele ustawowi mają wspólną uprawnienie do dysponowania (nie dotyczy kont SparCard) Każdy przedstawiciel ustawowy jest uprawniony do samodzielnego dysponowania Osoba podpisująca ma wyłączne prawo do reprezentacji ustawowej. Dla mnie właściwą opcją byłaby trzecia, ponieważ mam wyłączne prawo do opieki. Jednakże istniało to orzeczenie, zgodnie z którym także ojciec może teraz dochodzić uprawnień do opieki. Załóżmy, że to uczyni, wtedy według wniosku opcja 1 nie jest możliwa. Czyli każdy rodzic może uzyskać dostęp do pieniędzy. Czy mógłby więc po prostu pójść i wypłacić wszystko, a następnie zachować to dla siebie? Czy dobrze to rozumiem? Czy można jakoś temu zapobiec, czy też muszę wybrać inny produkt? Mam nadzieję, że możecie mi udzielić dokładniejszych informacji. Pozdrawiam, Efedra

Napisany przez EuroPaule
Cześć, ogólnie rzecz biorąc, chciałbym założyć inwestycje dla dzieci na imiona rodziców, w tym przypadku więc na twoje. Główny powód: Jeśli inwestycja jest na dziecko, od jego 18. urodzin należy ona natychmiast do dziecka, a rodzice nie mają już na nią wpływu. Jednak niektóre dzieci w wieku 18 lat są właśnie w trudnym okresie i wydają pieniądze na rzeczy, dla których nie były przeznaczone, i których później żałowałyby. Jeśli wszystko jest w porządku, można oczywiście dać dziecku pieniądze w dniu jego 18. urodzin. To również rozwiązałoby twój problem z opieką prawną. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Ephedra
Dziękuję za Twoją odpowiedź. Niestety to nie jest dla mnie rozwiązanie, ponieważ chcę skorzystać z kwoty wolnej od podatku mojego syna. Ponadto mogę złożyć w jego imieniu na przykład zaświadczenie o braku obciążenia podatkowego.

Napisany przez EuroPaule
Jeśli unikanie opodatkowania jest priorytetem ...... Jak nowe prawo wpłynie na istniejące decyzje dotyczące opieki nad dzieckiem, może lepiej zostać omówione na forum prawniczym?

Napisany przez Ephedra
Wpływ prawa jest stosunkowo jasny. Ojciec może żądać wspólnej opieki i (w większości przypadków) zostanie mu to przyznane. Jeśli założy się konto dla dziecka, na którym wystarczy zgoda jednej osoby, ojciec może po prostu pójść i wypłacić pieniądze. Oczywiście wcześniej się o tym wszystkim wie i można wcześniej zamknąć konto. Chodzi mi nie tylko o oszczędzanie podatków. Pieniądze należą się mojemu synowi, dlatego chciałbym je zainwestować dla niego i skorzystać z tego, że ma również kwotę wolną od podatku. Jeśli zainwestuję je na moje nazwisko, być może będzie musiał zapłacić 30% podatku. To byłoby głupie.

Napisany przez degere
Cześć Ephedra, decyzja dotycząca Sparcarda na pewno jest dobrą decyzją dla twojego dziecka. Jeśli ojciec wystąpi o wspólną opiekę, nie oznacza to automatycznie pełnej kontroli nad kontem oszczędnościowym. Decyduje tu prawnie ustalona sytuacja w momencie otwarcia konta. Oczywiście, w razie wątpliwości, zawsze możesz wcześniej zamknąć konto. Ponadto ojciec nie ma o tym pojęcia... W każdym razie produkt jest bardzo dobry!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata