Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: UniProfiAnlage 20XX

Napisany przez seroska
Cześć wszystkim, Czy istnieje tutaj już raport lub ocena dotycząca UniProfiAnlage VR-Bank? Kupiłem ten produkt 2 lata temu i chciałbym się upewnić, co o niej myśleć, czy powinienem ją zatrzymać czy może sprzedać? Wszedłem po cenie 90,20€ i zainwestowałem ponad 4000€. Poniższy link sprawił, że jestem sceptyczny, przecież opłaty są dość wysokie. Union Investment - Fondsportrait Übersicht UniProfiAnlage (2019) Nawet w moim rozliczeniu jest napisane, że zrezygnowałem z materiałów sprzedażowych. Jak mam zinterpretować coś takiego? Przecież sugeruje to, że ktoś chce uniemożliwić mi przeczytanie ważnych informacji. Pozdrowienia (mój pierwszy post)

Napisany przez FDL_Stefan
Cześć Seroska, zawsze zależy to od zachowania inwestycyjnego, celu inwestycji i pozostałego portfela. Bez tych informacji nie jest łatwo udzielić porady. Ale tutaj trochę food for thought: Ten fundusz inwestuje w 90% obligacjeWalutowo w ponad 97% w EuroOpłaty są moim zdaniem akceptowalne w wysokości 1,33% w skali rokuWydajność kursu w 2010 roku jest dobra, również w porównaniu z podobnymi funduszami Moim zdaniem fundusz jest jednak trochę jednostronny (obligacje, euro). Istnieją także alternatywne fundusze, które oferują gwarancję kapitału (na określoną datę). Inwestycja jest dzielona na kwotę, która przez okres funkcjonowania funduszu zabezpiecza inwestycję kapitałową, oraz kwotę, która jest inwestowana w fundusze zrównoważone. Tutaj inwestor może wybrać różne możliwości w zależności od swojego stylu inwestowania. W moim gronie klientów ta kombinacja bezpieczeństwa i szans cieszy się dużym uznaniem.

Napisany przez seroska
Jaki zawód wykonujesz? Przypuszczam, że jesteś doradcą finansowym i inwestycyjnym? Nie jestem pewien co do moich inwestycji kapitałowych i umów ubezpieczenia. Czy inwestycja w UniProfin jest właściwa i dobra?

Cześć Seroska, Tak, jestem niezależnym, samodzielnym doradcą finansowym. Czy ten fundusz ma sens dla Ciebie, zależy od tego, jakie inne inwestycje posiadasz i jak jest ogólnie skonstruowane Twoje portfolio. Jeśli masz wątpliwości, czy Twoje zabezpieczenie emerytalne i inwestycje kapitałowe są sensowne i odpowiednie dla Twojej sytuacji, powinieneś skorzystać z porady. Zalecam skorzystanie z usług niezależnego doradcy. Czyli nie z Twojego banku ani agenta ubezpieczeniowego...

Napisany przez seroska
Cóż, będę musiał skorzystać z fachowej i niezależnej porady jednego z Państwa kolegów,... czy raczej konkurentów^^. Życzę Państwu świetnej zabawy na forum, jak właśnie zauważyłem, są Państwo tutaj nowi, także nowy tutaj. Skąd pochodzicie?

Napisany przez EuroPaule
Cześć, mogę się tylko w bardzo ograniczonym stopniu zgodzić z neutralnym do pozytywnym zdaniem użytkownika FDL-Stefan. Wynika to już z rodzaju funduszu Funduszu gwarancyjnego. Przeszłość pokazała, że fundusze gwarancyjne bardzo rzadko przynoszą sensowne zyski. Zazwyczaj tylko gwarancja jest dotrzymywana, ale na końcu rzadko coś z tego wynika. Dla tych, którzy zakupili ten fundusz na dzień emisji, prawdopodobnie też tak będzie. Wynika to z tego, w jaki sposób przedstawiane są takie gwarancje, ale teraz jest to zbyt złożone, aby to tutaj omawiać. (Jeśli jest zainteresowanie, warto poszukać informacji o CPPI). Dodatkowo, takie fundusze są zawsze oferowane przez banki / towarzystwa funduszy w złym momencie i niestety są zawsze popytane przez niemieckich inwestorów detalicznych. Zastosowanie miałoby sens, gdy giełdy wzrosną, a chcesz zabezpieczyć zyski. Nieprawidłowe jest natomiast wejście po spadkach na giełdach i zabezpieczenie w ten sposób strat. Z mojego punktu widzenia takie fundusze mają sens jedynie w jednej rzeczy: naświetlić pieniądze w fundusze towarzystwa funduszowego i generować prowizje dla banków VR. Dla Ciebie oznacza to, że do 2019 roku na pewno osiągniesz około 11% zysku (łącznie). Nie spodziewałbym się więcej, bo te modele mają trudności przy tak długich okresach trwania. Co do dokumentów, oznacza to, że została Ci zaoferowana broszura informacyjna i sprawozdanie finansowe, jednak zrezygnowałeś z nich. Dokumentacja jest tak skomplikowana, że w rzeczywistości prawie nikt tego nie czyta (i nie rozumie). Niemniej jednak bank musi udowodnić, że udostępnił Ci te dokumenty. Ponieważ podpisałeś to, było tak. Koniec. (przynajmniej z prawnego punktu widzenia) Jeszcze jedno na przyszłość: Doradztwo otrzymasz tam, gdzie zawierasz umowę i za to płacisz specjalnie. W przeciwnym razie otrzymujesz sprzedaż na zasadzie prowizji. To nie jest nic złego, ale powinieneś wiedzieć, czego możesz oczekiwać... . Pozdrowienia, Paule

Cześć Europaule, czy coś mnie ominęło? Fundusz UniProfiAnlage 2019 nie jest przecież funduszem gwarancyjnym. Rozumiem, co piszesz ogólnie o funduszach gwarancyjnych, ale dlatego właśnie preferowana przeze mnie opcja (fundusze krótkoterminowe do zabezpieczenia kapitału & fundusze dachowe do generowania szans) jest naprawdę dobrą alternatywą. Jednak dla użytkownika seroska ważna nie jest tylko opinia o tym jednym funduszu, lecz dla niego/jej byłoby sensowne, aby całego portfolio inwestycyjno-emerytalnego zostało poddane neutralnej ocenie.

@seroska Cześć, Tak, ja też jestem tu nowy. Nie szukam jednak klientów, ale chciałbym brać udział w dyskusjach na interesujące tematy, dowiedzieć się, jakie kwestie finansowe zajmują ludzi itp., oraz ciągle się czegoś nowego nauczyć. W tej branży nigdy się nie przestaje uczyć... Mieszkam w okolicach Kolonii.

Napisany przez EuroPaule

Czy coś przeoczyłem? Fundusz UniProfiAnlage 2019 nie jest przecież funduszem gwarancyjnym.

Cześć,

Rozumiem tekst ze strony głównej (link od seroska) Union tak, że to jest fundusz gwarancyjny:

UniProfiAnlage (2019) korzysta z okazji na rynku kapitałowym, zapewniając jednocześnie gwarancję pierwszej wartości jednostki akcyjnej przez Union Investment Luxembourg S.A. w wysokości 100 [url]euro[/url] (bez opłaty emisyjnej, bez uwzględnienia ewentualnych kosztów depozytowych oraz pomniejszając ewentualne wypłaty, opodatkowanie i fikcyjne zyski) na koniec każdego okresu gwarancji. Dodatkowo UniProfiAnlage (2019) oferuje zabezpieczenie cen jednostek akcyjnych na koniec każdego okresu gwarancji. Zabezpieczenie to odnosi się do ceny jednostki akcyjnej pod koniec każdego roku kalendarzowego w trakcie okresu gwarancji, jeśli cena jednostki akcyjnej w tym momencie osiągnie nowy szczyt.

Cytat od FDL_Stefan

To, co piszesz ogólnie o funduszach gwarancyjnych, rozumiem, ale dlatego też preferowana przeze mnie opcja (fundusze z określonym okresem trwania do zabezpieczenia kapitału & fundusze wielorakie do generowania szans) jest naprawdę dobrą alternatywą.

Przepraszam, ale nie rozumiem tego związku z funduszami wielorakimi. W zasadzie jest to po prostu fundusz inwestujący w inne fundusze zamiast bezpośrednio w pojedyncze instrumenty. Gdzie tu leży korzyść z generowania szans?
Moim zdaniem większość funduszy wielorakich to jedynie puste chwyty marketingowe lub, co gorsza, modele optymalizacji dochodów społeczeństw funduszy.

Na pewno masz konkretny pomysł dotyczący realizacji, który nie ma tych wad, co z pewnością istnieje. Byłoby miło, gdybyś mógł podać przykłady, aby naiwni czytelnicy nie sięgały zbyt ogólnie po fundusze wielorakie i nie trafiały na nonsensowne produkty.

Cytat od FDL_Stefan

Ale dla użytkownika seroska ważna nie jest tylko opinia o tym jednym funduszu, lecz byłoby korzystne, gdyby sprawdzić całą gamę inwestycyjną i zabezpieczenia majątkowe w sposób neutralny.

Jasne. Ważne, aby wiedział na jakiej bazie to się odbywa, aby nie rodzić fałszywych oczekiwań (=rozczarowania). Wtedy biznes staje się bardziej przyjemny ;-).

Pozdrawiam, Paule

Cześć EuroPaule, Przepraszam, faktycznie jest to fundusz gwarancyjny. Sprawdziłem w inny sposób i nie podążyłem za linkiem od seroska. W zwykłych bazach danych funduszy nie ma mowy o gwarancji w tym funduszu. Nie rozumiem, dlaczego podstawowo jest coś przeciwko funduszom typu składak. Dzięki nim osiąga się dywersyfikację ryzyka i nawet jako mały inwestor można inwestować w duże fundusze. Jak życzyłeś, informuję Cię, jaki konkretny pomysł miałbym na realizację: Na przykład kombinacja funduszy terminowych i funduszy typu składak to Depot 100Plus od EuroSwitch. Więcej informacji pod następującym linkiem: EuroSwitch: Depot 100PLUS Byłbym wdzięczny, gdybyś rzucił okiem i wyraził swoje zdanie tutaj. Pozdrowienia FDL_Stefan

Napisany przez EuroPaule
FDL_Stefan pisze: Nie rozumiem podstawowych argumentów przeciwko funduszom dachowym. Dzięki nim osiąga się dywersyfikację ryzyka i ma możliwość inwestowania w duże fundusze nawet jako mały inwestor.
Cześć Stefanie, Ja nie mam nic przeciwko idei funduszy dachowych (ale też nie jestem ich zagorzałym fanem). Z mojego punktu widzenia jest to jedno z wielu narzędzi, które przynosi inwestorowi wartość dodaną tylko wtedy, gdy jest stosowane prawidłowo. Mam wrażenie, że wiele funduszy dachowych sugeruje, że zapewniana jest tutaj zarządzanie portfelem inwestycyjnym. Jednak zazwyczaj tak nie jest. Z drugiej strony koszty są tak wysokie, że inwestor rzadko osiągnie wyniki inwestycyjne tak dobre jak w przypadku zwykłego funduszu. A niektóre fundusze nawet dążą do tego (znam kilka takich), patrząc z perspektywy ich inicjatorów. Zwłaszcza przed wprowadzeniem podatku od zysków kapitałowych działo się tu wiele nieporozumień. Ponownie pokazało to, że dla Niemca Michela większym motywem jest unikanie podatków, niż przetrwanie... Cytat FDL_Stefan Jak chciałeś, podzielę się konkretnym pomysłem, który miałbym na uwadze: Na przykład połączenie funduszy z okresem trwania i funduszy dachowych takie jak Depozyt 100Plus od EuroSwitch. Więcej informacji znajdziesz pod następującym linkiem: EuroSwitch: Depozyt 100PLUS Będzie mi miło, jeśli zajrzysz i podzielisz się swoją opinią tutaj. Mam nadzieję, że nie zepsułem tej radości. Co uważam za dobre: Dobry jest fakt, że istnieje tutaj pomysł lub strategia, jak ulokować pieniądze, nie ponosząc strat kapitałowych. W praktyce zbliża się to do modelu CPPI. Mają jednak one często wadę braku elastyczności, gdy budżet ryzyka zostanie wyczerpany. Być może chłopaki z Euroswitch poradzą sobie z tym. W związku z tym historia z zerobondami / funduszami z okresem trwania jest w porządku. To, co mi się nie podoba w realizacji, to wykorzystywanie tu zarządzanych funduszy dachowych. Dlaczego nie skorzystać po prostu z najlepszych na rynku funduszy odpowiednich dla określonej struktury ryzyka. (znacznie bardziej elastyczne) Z braku czasu przejrzałem tylko jeden z funduszy dachowych, „EuroSwitch Balanced Portfolio OP”. Porównując go z zwykłym funduszem zrównoważonym (czyli nie funduszem dachowym), wypada słabo: Gdyby Euroswitch zrezygnował z własnych funduszy, mogliby na przykład skorzystać z tego funduszu dla swoich klientów i w ciągu roku zainwestowany w nim kapitał przyniósłby około 2,5% większe zyski. To teraz nie jest najlepszy fundusz w tej kategorii. Dlaczego Euroswitch tego nie robi? Nie mam pojęcia, być może są przekonani o swoich umiejętnościach zarządzania aż do granic megalomanii? Może chodzi jednak po prostu o dochody. Zarządzanie funduszem ma opłatę zarządzania w wysokości 1,7%. Euroswitch pobiera opłatę administracyjną na poziomie portfela w wysokości 0,75% Z funduszy docelowych w funduszu dachowym przepływają średnio 0,5% kickbaków r/r. To są dochody w wysokości prawie trzech procent od zarządzanego wolumenu. Nawet jeśli być może 0,3% trafi do KAG (spółki zarządzającej funduszem) i kickbacki trafią do funduszu, to nadal około 2% rocznie pozostaje u zarządcy. To nie jest źle. Z ich perspektywy. Dla klienta oznacza to: 0,75% zarządzanie majątkiem + 1,7% opłata zarządzania + około 1,5% opłata administracyjna w funduszach docelowych = koszty w wysokości 3,95% rocznie. Nawet jeśli kickbacki z funduszy docelowych powrócą do funduszu dachowego, nadal mamy ponad 3% rocznie. Jeśli teraz uwzględnimy 5% prowizji sprzedaży i rozkładamy ją na cały okres trwania..... . Co w tej sytuacji w ogóle nie jest akceptowalne, to te programy oszczędnościowe z opłatą wstępną. To poziom sprzedaży strukturalnej, ale nie dla rzetelnego pośrednika! Podsumowanie: Pomysł: dobry. Realizacja: Średnia Cena: Zdecydowanie za drogo! To bardzo zorientowany na sprzedaż produkt. Mam nadzieję, że radość nie opuściła Cię całkowicie. Być może zastanowisz się, czy nie zaimplementować takiego pomysłu dla swoich klientów samodzielnie w uczciwej cenie? Pozdrowienia, Paule

Cześć EuroPaule, dziękuję za szybką analizę! Bardzo pomocne jest, gdy ktoś z fachowym podejściem rzuci neutralne spojrzenie na taki produkt inwestycyjny. Opłaty również zwróciły moją uwagę negatywnie, ale ogólnie pomysł wydaje mi się bardzo dobry. Szczególnie inwestorzy nastawieni na bezpieczeństwo (a kto nimi nie jest w dzisiejszych czasach) są dosyć zadowoleni. Pozdrowienia, FDL_Stefan

Napisany przez EuroPaule
FDL_Stefan pisze: Przede wszystkim inwestorzy zorientowani na bezpieczeństwo (a kto nimi nie jest w dzisiejszych czasach) są dość zachwyceni.
Obawiam się tylko, że ten entuzjazm nie przetrwa do końca terminu wygaśnięcia.... . Gdybym był pośrednikiem i chciał podążać tą ścieżką, sam stworzyłbym kombinację funduszy ograniczających ryzyko (zabezpieczenie kapitału) oraz funduszy mieszanych lub akcyjnych (w zależności od profilu ryzyka klienta). To nie powinno być trudne, jest nawet bardziej satysfakcjonujące, a prowizje również nie byłyby wyższe. Ale klientowi to chyba bardziej by się opłacało..... . Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata