Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: swk Bank

Napisany przez Ephedra
Cześć, obecnie SWK Bank oferuje 2,2% oprocentowania na lokatę terminową na rok. Co sądzicie o tej banku? Czy ktoś ma już doświadczenia z tą bankiem? Pozdrowienia, Ephedra

Napisany przez degere
Cześć Ephedra, wolałbym skorzystać z oferty 1,8% w Postbank - tam również nie jesteś związany umową na rok. Jeszcze nie słyszałem o swk-Bank.

Napisany przez degere
...w Comdirect oferuje od 2,1% do 5.000 € na lokacie terminowej. W zależności od kwoty, od której zaczynasz, może to być również alternatywa.

Napisany przez Ephedra
konto w Comdirect Bank mam już założone. Ale te 2,1% obowiązują tylko do 5000 euro... powyżej tej kwoty jest już tylko 1% Tymczasem oprocentowanie w SWK Banku również już znowu spadło... Muszę poszukać czegoś nowego.

Napisany przez degere
Dodaj te dodatkowe pieniądze na konto oszczędnościowe Sparcard3000 plus direkt. Tam też otrzymasz niemalże 2%.

Napisany przez Ephedra
Już to zrobiłem.... Trzeba podzielić swoje pieniądze na kilka inwestycji, a nie wkładać wszystko w jedno miejsce. Dlatego potrzebuję jeszcze czegoś, gdzie mógłbym coś umieścić...

Napisany przez degere
Cześć Ephedra, nie mów mi teraz, że masz już pieniądze w DIBA - zaczynają mi powoli kończyć się pomysły... Możesz tam również coś ulokować. Pozdrowienia, Jan

Napisany przez MathiasRR
Cześć, Oprocentowanie lokaty bankowej w Bank of Scotland: 2,2% oraz premia w wysokości 30€ dla nowych klientów, u GE Capital Direct 2,25%..... Pozdrowienia Mathias

Napisany przez Ephedra
Degere, niemal się nie ośmieliłem tego powiedzieć... ale mam także pieniądze w Diba.Niestety teraz tam otrzymuję tylko 1,3% odsetek.Bank Szkocji jest dla mnie za mało pewna... Grecja już zbankrutowała, a bank na Islandii....

Napisany przez degere
Cześć Ephedra, jeśli już tak dobrze rozdzieliłeś pieniądze, może czas zainwestować trochę w srebro... Zdecydowanie masz rację, mając zastrzeżenia co do niektórych zagranicznych banków - ale jeśli tam coś się wydarzy, dotknie to wszystkie banki i ewentualnie cały system bankowy - również Diba, Postbank i inne. Nie będzie bankructw w tradycyjnym znaczeniu, ale ryzyko zwiększonej inflacji pozostaje. Twoje zróżnicowanie daje poczucie bezpieczeństwa, ale inwestujesz tylko w jeden rodzaj aktywów - a ten jest w 100% narażony na dewaluację pieniądza. Sytuacja na rynku finansowym pod koniec 2008 roku była bardzo poważna. Gdyby nie miliardowe pakiety pomocowe, cały system bankowy byłby zagrożony upadkiem. Sytuacja wydaje się uspokajać - ale potem przyszła Grecja, Irlandia, Portugalia i Hiszpania - i znowu pakiety ratunkowe uspokoiły sytuację (aż 750 miliardów euro). Jednak system bankowy i zadłużenie państwa praktycznie się nie zmieniły... Sytuacja nadal się zaostrza - i wcześniej czy później kryzys jest nieunikniony. Miej to proszę na uwadze podczas planowania finansowego.

Napisany przez Micha
Cześć Ephedra O jakiej kwocie mówimy? Może mam coś dla ciebie. Pozdrowienia

Napisany przez Ephedra
Więc staram się trzymać się limitu 20 000 dla każdej inwestycji. Więc jeśli ktoś zna jakieś dobre i bezpieczne lokaty, to proszę o informację. Potrzebuję jeszcze kilku. Po prostu zaczynam zgłębiać ten temat. (nadszedł już czas, bo dotychczas wszystko leżało na różnych książeczkach oszczędnościowych z oprocentowaniem 0,5%) Póki co inwestuję tylko w bezpieczne formy lokat. Jeszcze nie zająłem się innymi formami inwestycji. Jakie są zrozumiałe lokaty, które mają zysk w zależności od koniunktury?

Napisany przez degere
Cześć Ephedra, W Allianz dostępne jest ubezpieczenie majątkowe, do którego można wpłacać pieniądze, które są oprocentowane jak w zwykłych polisach emerytalnych. Umowa nie ma stałego okresu trwania, a wpłaty i wypłaty są możliwe w dowolnym momencie. To może być alternatywa...

Napisany przez Erika
Cześć wszystkim,

mam nadzieję, że ta dyskusja nie jest jeszcze za stara?!
Aktualnie również szukam lokaty terminowej (12 miesięcy). Trafiłem również na SWK Bank. Ponieważ kwota minimalnej inwestycji dokładnie odpowiada tej Banku, oferowane 3% (tak mówi mi kalkulator na https://www.swkbank.de/de/47/Festgeld#) są dla mnie bardzo interesujące. Dla mnie ważne jest jednak prawie tak samo jak wysokie oprocentowanie, aby pieniądze były bezpieczne i aby bank był rzetelny. Po moich badaniach wydaje się, że oba te warunki są spełnione przez ten bank. Gdzieś w sieci czytałem, że pieniądze są zabezpieczone przez państwową gwarancję (niestety nie pamiętam już gdzie to było). A bank istnieje od 1959 roku.

@Ephedra: Czy zdecydowałeś się na SWK Bank? Masz jakieś doświadczenia?

Pozdrowienia

Erika

Napisany przez Lumo
Bank SWK jest spółką-córką DKB, która z kolei jest znaną częścią Bayerische Landesbank....
Osobiście jeszcze nie miałem doświadczenia z Bankiem SWK.

Napisany przez Erika
Ok, dzięki najpierw za informację, Lumo!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata