Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: oszczędzanie funduszowe

Napisany przez ADMCI4
Cześć jakie jest wasze zdanie na temat regularnego oszczędzania w fundusze M & G Global Basics UBS (D) Equity Fund - Small Caps Germany Carmignac Investissement? Pozdrawiam

Napisany przez EuroPaule
Cześć, jaki jest cel? Jak długo? Dlaczego akurat te fundusze? Paule

Napisany przez greendream
z celem budowania kapitału na długą metę! M & G Global Basics oferuje szeroko zdywersyfikowane surowce z różnych krajów, dobrze działający fundusz w przeszłości UBS Equity - małe spółki niemieckie, potencjalnie większe szanse na wzrost kursu niż DAX, Niemcy silni w eksporcie Problemem może być wysokość miesięcznych oszczędności w wysokości 500 euro Być może alternatywą mógłby być ETF ishare MDAX? Carmignac Investissement - fundusz akcji o zasięgu globalnym, inwestujący również w Azję, Singapur, szerokie zróżnicowanie, fantastyczne wyniki Nie jestem pewny co do Carmignaca, ponieważ jest już dość duży.

Napisany przez Graufell
Wszystko w akcji. Dlatego zbyt jednostronny. Chyba że posiadasz w swoim portfelu inne klasy aktywów. Dobra przeszła wydajność nie jest gwarancją dobrej przyszłej wydajności. Mieszaj, mieszkaj, mieszaj. Rozpraszaj, rozpraszaj, rozpraszaj. Mam na myśli klasy aktywów.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, Najpierw chciałbym powiedzieć, że dobrze, że zastanawiasz się nad regularnym oszczędzaniem w funduszach inwestycyjnych. Aktualnie nie jest to zbyt modne, więc jesteś pewnie na dobrej drodze. Odnośnie do wyboru funduszy: Mam wrażenie, że podążasz za powszechnym wzorcem zachowań: wybierasz fundusze na podstawie ich wyników z przeszłości. Ta strategia ma tylko jedną wadę: bogate rezultaty osiągnęli inni. Ty z tego nic nie masz. Lepiej byłoby, gdybyś najpierw opracował pomysł, jak i gdzie chcesz inwestować, a potem dopiero wybrał odpowiednie fundusze. Na przykładzie funduszu UBS wyglądałoby to tak: Chcę zainwestować część swoich pieniędzy w niemieckie akcje spółek z drugiego rzutu (Dlaczego akcje? Dlaczego Niemcy? Dlaczego spółki z drugiego rzędu?... => To musi odzwierciedlać Twoją ocenę rynku). W tym celu szukam funduszu, który osiągnął powyżej przeciętnych wyników w przeszłości (a właściwie dlaczego?). Dla Twojego sukcesu inwestycyjnego ważniejsze jest pytanie o klasę aktywów (akcje, obligacje, nieruchomości; spółki z drugiego rzędu, small caps, value, growth, sektory ......) niż wybór funduszu. Więc pytanie brzmi: Czy Twoją strategią faktycznie jest rozproszenie dwóch trzecich kwoty na całym świecie z lekkim skłonem ku surowcom i jednej trzeciej w niemieckie akcje spółek z drugiego rzutu? A może po prostu fundusze prezentują się dobrze? Podział 500 euro na trzy fundusze to żaden problem. W odpowiednich bankach inwestycyjnych plan oszczędzania od 100 euro na fundusz i miesiąc zawsze działa, często nawet poniżej tej kwoty. Jako informacje dodatkowe polecam ten artykuł: Czy efekt kosztów średnich ma jeszcze znaczenie? | finanzdeutsch Pozdrowienia, Paule

Napisany przez greendream
dziękuję za informacje, ale wiem, że bardzo dobra przeszła wydajność nie mówi wiele o tym, czy będzie się dobrze rozwijał w przyszłości, jest to tylko jeden z kryteriów decyzyjnych. Po prostu czy jest podobny fundusz z około takim samym podziałem ale np. tylko 3% rocznego zwrotu, skąd mam wiedzieć, że akurat ten fundusz rozwinie się ponadprzeciętnie? To po prostu niemożliwe, aby trafić na taki fundusz, a jeśli tak, to czyste szczęście!, Ponieważ struktury funduszy mogą się ciągle zmieniać, jeden miesiąc podział jest świetny, który przyglądam sobie, a w następnym miesiącu menedżer funduszu znów przestawił pozycje. Może mi się już nie podobać! Najlepiej byłoby po prostu kupować poszczególne akcje, aby zbudować własny mały fundusz, ale nie mam po prostu możliwości wydania 300-400 € na to. Już teraz oszczędzam w budowie mieszkania, + 2 plany oszczędnościowe w bankach, 1 globalny fundusz akcji idzie na moje VL. dlatego jestem zainteresowany M & G Global BAsics, UBs small caps Germany, 1 ETF oraz teraz ewentualnie Dexia Equities L Biotechnology Fonds. pozdrawiam greenmara

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata