Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Szansa na finansowanie budowy?!

Napisany przez fussi
Cześć, dzięki Google znalazłem to forum. Mam pewien problem, może ktoś tutaj wie, co robić?! My (mój mąż i ja, wraz z naszą małą córką) chcemy kupić Dom wraz z moimi rodzicami. To się właśnie dzieje szybciej, niż myśleliśmy. Co sprawia nam pewne trudności/zmartwienia, to finansowanie. Spróbuję to poukładać w sposób jasny: Mój mąż ma stałą pracę, ja niestety pracuję jako nauczycielka na umowę czasową (obecnie trzecia umowa z rzędu), ale na pełen etat. Miesięczne obciążenie pozwalałoby nam na ratę od 750 do 800 euro czysto. Dom, który nas interesuje, kosztować ma 390 000 euro netto. Ponieważ moi rodzice już posiadają własny Dom, ich finansowanie jest załatwione, więc chodzi o naszą część. Finansowo chodzi o kwotę około 210 000 euro (brutto!), którą musimy sfinansować. Pytanie 1: Czy dostaniemy kredyt w tej kwocie, jeśli mamy 17 000 euro wkładu własnego (= gotowy fundusz oszczędnościowy na 35 000 euro), a tylko jedno z nas ma stałą pracę? Czy bank odmówi od razu? Pytanie 2: Czy większy wkład własny ułatwiłby uzyskanie kredytu? Ile wkładu własnego potrzebujemy, aby sfinansować 210 000 euro z jednym jedynym stałym dochodem? Pytanie 3: Co z kosztami remontu? Czy można je w ogóle uwzględnić w finansowaniu budowlanym? (Malarstwo, tapety, listwy, kuchnia za około 4000 euro, nowy prysznic, toaleta i płytki; czyli koszt około 10 000 euro) Jestem kompletnie zdezorientowana, mam nadzieję, że ktoś zrozumie, o co mi chodzi. Pozdrowienia Nico

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Fussi, Co się dzieje z domem rodziców? Czy ma zostać sprzedany? Co oznacza zdanie ich finansowanie jest ustalone? Bez podania dochodu netto męża i innych zobowiązań kredytowych, nie można ocenić, czy dostaną Państwo finansowanie, ale Państwa dochód, nawet jeśli mają Państwo umowę na czas określony, powinien być brany pod uwagę! Co oznacza brutto 210 000 euro? Czy uwzględniono już 5% dodatkowych kosztów (podatek od nabycia nieruchomości, notariusz i księga wieczysta)? Jaka jest cena zakupu? Czy odliczenie Państwa kapitału własnego zostało już uwzględnione? Proszę rozpisać poszczególne pozycje, takie jak cena zakupu, dodatkowe koszty nabycia i dodatkowe działania! Zakładając, że trzeba sfinansować 220 000 euro, ciężko będzie to zrobić z miesięczną ratą w wysokości 800 euro!!! Chętnie mogą mnie Państwo zadzwonić lub napisać e-mail, wówczas mogę Państwu pomóc i pomóc uporządkować ten plan!

Napisany przez fussi
Dom moich rodziców ma zostać sprzedany. Chcą w ten sposób spłacić swoją część domu, ale są w stanie finansowym, aby sobie poradzić z pośrednim finansowaniem (sprzedaż domu nie odbywa się z dnia na dzień). Jeśli wszystko pójdzie nie tak, są gotowi wziąć całą kwotę (390 000 €; bez opłat pośredników, księgi wieczystej i notariusza) i my będziemy spłacać raty. Liczymy, że uda nam się obyć się kwotą od 750 € do 800 €, lecz jest jeszcze pewne pole do wzrostu. Z różnych powodów wygodniej byłoby nam jednak wziąć własny kredyt. Nasza część wynosiłaby wtedy 210 000 €. W tej kwocie zawarte są 10 000 € koszty dodatkowe (pośrednik, notariusz, księga wieczysta - resztę kosztów dodatkowych pokryliby moi rodzice) oraz 10 000 € na remont (łazienka, kuchnia, farba, tapety). Mamy do dyspozycji gotowy do przyznania kredyt budowlany (urośnie do 17000 €). Być może możemy uzyskać tutaj większą kwotę (wczesny spadek, bezodsetkowy kredyt rodzinny...). Nasze dochody netto wynoszą 1700 € (2100 € z dodatkiem za zmiany) i 1800 € (czasowo, bezrobotny podczas wakacji letnich). Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie, Nico (po bezsenną nocą)

Napisany przez Thorsten
Cześć Fussi, Według podanych przez Ciebie informacji finansowanie jest całkowicie możliwe. Pożądane 800,- € na żądaną kwotę są całkowicie wykonalne - przy odpowiedniej zdolności kredytowej. 17.000,- € własnego kapitału również powinno być wystarczające. Jednak wszystko inne należałoby omówić osobiście. Aby uzyskać konkretną ofertę, potrzebuję dokładniejszych danych. Nasze dane kontaktowe znajdziesz poniżej.

Napisany przez laperla
Cześć, myślę, że ciężko jest powiedzieć bez konkretnych danych. O ile mi wiadomo, miesięczne składki są bardzo niskie. Podobnie jak odsetki. Są one obecnie obniżone, co dla was jest oczywiście korzystne. Po prostu poproście o ofertę. Jest to darmowe i niezobowiązujące. Czyli praktycznie bez ryzyka.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata