Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytania dotyczące cesji oszczędności budowlanych.

Napisany przez ADMCI4
Cześć! W 2004 roku zaciągnęliśmy kredyty na finansowanie budowy. Do tej pory płacimy odsetki za kredyt (95.800€) oraz kwotę wpłaconą na konto oszczędnościowe, które zostało otwarte na kwotę ponad 100.000€. Miesięcznie, włączając pracownicze plany oszczędnościowe obu małżonków, to 220€. konto oszczędnościowe zostało przypisane do banku. Plan Classic 2 na kwotę ponad 100.000 € Stopa oprocentowania oszczędności 1,5 % Współczynnik wyceny 45,05 kredyt bankowy jest na stałe oprocentowany stopą 5,1 % do kwietnia 2014 roku. Efektywna stopa roczna to 5,31%. Jednak do czasu wygaśnięcia umowy w Bausparvertragu znajduje się obecnie nieco poniżej 26.000 €. Moje pytania: Czy osiągnięta kwota 26.000 € będzie przekazana bankowi po wygaśnięciu umowy w kwietniu 2014 roku i odliczona od 95.800€? Czy musimy dalej oszczędzać, aż osiągniemy kwotę 40.000€, zanim zaczniemy płacić bankowi? Czy po wygaśnięciu umowy możemy powiedzieć, że wolelibyśmy od razu odliczyć tę kwotę od kredytu, zamiast kontynuować wpłaty na konto oszczędnościowe? I jeszcze jedno pytanie: Czy powinniśmy teraz zacząć martwić się o dalsze finansowanie? Czy ustalić coś związanego z niskimi stopami procentowymi? Z góry dziękuję. Mam nadzieję, że to w miarę zrozumiałe Pozdrawiam rapunzel

Napisany przez degere
Cześć Złotowłosa, twoje pierwotne założenie zakładało, że umowa oszczędnościowo-kredytowa (saldo plus korzystny kredyt) ma zastąpić twoją pożyczkę festdarlehen. Jednak teraz wszystko zależy od oprocentowania kredytu bauspardarlehen. Jeśli Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RIRO) przekroczy 4%, może mieć sens wykorzystanie środków zgromadzonych na koncie oszczędnościowym z 2013 roku na spłatę kredytu, a następnie wzięcie zwykłej pożyczki na pozostałą kwotę, na którą można już teraz zabezpieczyć sobie oprocentowanie. Możesz mi przekazać oprocentowanie umowy oszczędnościowo-kredytowej.

Napisany przez ADMCI4
Cześć! W dokumentach znalazłem następujące liczby: Stopa oprocentowania oszczędności budowlanych 1,5% Stopa oprocentowania kredytów budowlanych 4,0% Roczna stopa oprocentowania efektywnego po przydzieleniu 4,990% Pozdrowienia rapunzel

Napisany przez Finanzmakler
To mogłoby mieć sens, jeśli obawiasz się rosnących stóp procentowych, by poszukać kredytu z opcją terminowej spłaty. Można wtedy wykorzystać pieniądze z umowy oszczędnościowej do spłaty długu i ewentualnie sfinansować resztę kredytu taniej niż poprzez kredyt oszczędnościowy.

Napisany przez degere
rapunzel pisze: Hallo! Folgende Zahlen hab ich in den Unterlagen gefunden Zinssatz für Bausparguthaben 1,5 % Zinssatz für Bauspardarlehen 4,0 % Effektiver Jahreszins ab Zuteilung 4,990 % Gruß rapunzel
Witaj Rapunzel, myślę, że zmiana dotychczasowego konceptu ma sens, jednak trzeba sprawdzić to za pomocą konkretnej oferty banku. To zależy również od Waszej sytuacji osobistej, ponieważ kredyt mieszkaniowy można spłacić w każdej chwili - w przypadku normalnego kredytu wynosi to średnio 5% rocznie. Mam nadzieję, że macie rzetelnego doradcę, z którym możecie głęboko omówić ten temat...

Napisany przez ADMCI4
Dodatkowe spłaty nie wchodzą w grę dla nas z 4 dziećmi. Dotacja na zakup domu zawsze szła na zewnętrzne instalacje, nowe okna piwniczne lub inne naprawy. Dotacja na zakup domu będzie wypłacona po raz ostatni w przyszłym roku. Być może po remoncie zostanie coś jeszcze na dodatkową spłatę. Dziękujemy z góry! Chyba zapytamy o kredyt przedterminowy. Pozdrowienia, rapunzel

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Rapunzel, kredyt hipoteczny jest z oprocentowaniem efektywnym 4,99%, co jest zdecydowanie za drogie, a ponadto z racji starego systemu nie będą Państwo w stanie otrzymać pełnej kwoty 26 000 euro jako kredytu budowlanego. Dlatego musicie albo zdecydować się na częściową kwotę kredytu hipotecznego i wziąć nowe zadłużenie albo przedłużyć hipotekę do momentu przyznania kredytu budowlanego. To drugie oznacza ryzyko związane z oprocentowaniem na całą kwotę oraz ogromne straty wynikające z płacenia oprocentowania od hipoteki, podczas gdy oprocentowanie w kredycie budowlanym w ramach programu oszczędnościowego wynosi zaledwie 1,5%. Skomplikowane jest także wzięcie częściowej kwoty kredytu budowlanego, ponieważ konieczne będzie zadłużenie się na pozostałą część, która jest droższa, a oprocentowanie częściowej kwoty kredytu budowlanego jest mało atrakcyjne!!! Zdecydowanie polecam Państwu skorzystanie z kredytu forward w kwocie 70 000 euro (96 000 euro minus 26 000 euro oszczędności budowlanych, ewentualnie z bonusowym oprocentowaniem za rezygnację z kredytu?) na 10 lat od 4.2014 r. o oprocentowaniu nominalnym 3,73%, efektywnym 3,79% (z wliczonym prawem do 5% dodatkowych spłat i opcją zmiany wysokości spłaty itp.). Istnieje również możliwość zablokowania oprocentowania na 15 lub 20 lat od 4.2014 r.! Dzięki temu wreszcie rozpoczyna się bezpośrednia spłata, posiadacie zabezpieczenie stopy procentowej na rok 2014 oraz większy udział w spłacie dzięki oszczędnościom na niższym oprocentowaniu! Jeśli są Państwo zainteresowani, mogę przesłać Państwu ofertę drogą mailową, proszę o kontakt na mój adres mailowy.

Napisany przez ADMCI4
kredyt w wysokości 95 800 EUR trwa od 6 lat. (miesięcznie 413 EUR odsetki w banku + 220 EUR do umowy oszczędnościowej budowlanej). Kiedy pozostanie 26 000 EUR, pozostaje 70 000 EUR do spłaty. I teraz mam podjąć się kredytu z opcją Forward. Czy tak? To znaczy, domagam się, aby 26 000 EUR oszczędności z 2014 r. zostały wpłacone na 95 800 EUR kredyt, a nie kontynuować oszczędzanie, tylko normalnie spłacać bankowi. Czy dobrze to zrozumiałem? Czy to oznacza, że będziemy musieli płacić tylko spłatę, a nie odsetki od kredytu? Mamy również inne 2 kredyty do spłacenia do 2014 roku. (aktualny stan 13 000 i pozostało 60 400). Czy powinniśmy od razu zaciągnąć Forward loan na te kwoty? 60 400 EUR Odsetki 227,27 EUR Spłata 175,73 EUR 13 000 EUR Odsetki 56,15 EUR Spłata 33,85 EUR Wielkie dzięki jeszcze raz. Ale dla laika to wcale nie jest takie proste :-) Pozdrowienia rapunzel

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata