Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy mogę kontynuować Riester będąc samozatrudnionym?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, Cztery lata temu zawarłem umowę na Riestervertrag i od tego czasu udało mi się na niej trochę zaoszczędzić. Obecnie pracuję nad otwarciem własnego małego sklepu rowerowego. Moim zamiarem jest zatrzymać Riestervertrag, ale słyszałem, że nie jest to możliwe w przypadku samozatrudnienia. Jednak nie do końca to rozumiem, ponieważ pracodawca i tak nie wpłacał do tego żadnych pieniędzy. Czy mogę zatem normalnie kontynuować Riestervertrag, czy przynajmniej istnieje możliwość przeniesienia go na inny model?

Re: Czy mogę kontynuować Riester będąc samozatrudnionym?

Napisany przez PI112
Cześć, ponieważ państwo opiekuńcze stworzyło jedynie wariant Riester dla pracowników, istnieje możliwość dalszego oszczędzania w ramach umowy jedynie dla osób żonatych. Jeśli Twoja żona jest objęta obowiązkowym ubezpieczeniem emerytalnym i ma umowę Riester, to na Twoją umowę nadal mogą być przelane środki pomocy państwa bez konieczności własnego wkładu. Innym modelem dla osób samozatrudnionych jest np. Rürup, gdzie składki z Riester nie mogą być przeniesione. Jednakże z uwagi na zupełnie inną sytuację ubezpieczeniową wynikającą z Twojej działalności samodzielnej, gorąco zachęcam Cię do znalezienia lokalnego doradcy. Wszystkie te kwestie wymagają osobistego spotkania. Pozdrawiam, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata