Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Porównanie oszczędzania na cele mieszkaniowe i finansowania budowy.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, w internecie można znaleźć wiele kalkulatorów porównujących oszczędzanie na cele mieszkanie oraz finansowanie budowy. Jednak jeszcze nie znalazłem narzędzia łączącego oba te elementy. Załóżmy, że chcę kupić Dom za 200 000 euro za 7 lat. Przez te 7 lat mam do dyspozycji 500 euro miesięcznie, a po tym czasie 1100 euro, ponieważ odpadają koszty czynszu. Chciałbym dowiedzieć się, jaki plan oszczędnościowy powinienem wybrać na te 7 lat oraz jakie finansowanie budowy domu powinienem wybrać, aby po 30 latach spłaty wszystko było najtańsze. Czy istnieje coś takiego? Konkretne dane wejściowe: - Koszty domu - Lata oszczędzania - Kwota oszczędności - Raty spłaty - Lata spłaty Wyniki: - Najlepszy plan oszczędnościowy - Najtańsze finansowanie budowy - Wszystkie koszty w sumie

Napisany przez NaTwoim13
Cześć frank, temat jest bardzo złożony, nie można odpowiedzieć na niego ogólnie tutaj i takiego kalkulatora nie znajdziesz w Internecie. Obliczyłem coś dla Ciebie. Skontaktuj się ze mną prywatnie albo na mój adres e-mail, a wyślę Ci obliczenia. Faktem jest, że przy podanych przez Ciebie danych, przy założonej stopie procentowej wynoszącej 5% w ciągu 7 lat - jest to nieznana wartość dla hipoteki, ponieważ znasz tylko stopę procentową na Bauspar w ciągu 7 lat, a kwota 200 000 euro nie jest podzielna przez oszczędzane 500 euro w ciągu 7 lat - nie potrzebujesz 30 lat na spłatę po 7 latach. Mówimy tu o okresie około 16 lat! Tutaj można tylko przybliżać, ponieważ jak już wspomniałem, nie wiemy, jaka będzie stopa procentowa hipoteki za 7 lat. Obliczyłem ją na stałe na 5% przez cały okres hipoteki. Biorąc pod uwagę moją zdrowo oszacowaną kwotę oszczędności w Bauspar (około 110 000 euro) po 7 latach, po kolejnych 10 latach pożyczka z Bauspar zostanie spłacona. Przyjmując, że stopa procentowa i rata spłaty wchodzi w hipotekę jako dodatkowa spłata (początkowo wynosząca 90 000 euro), hipoteka zostanie spłacona również po około 16 latach!

Napisany przez C. Andreas
<URL url= pisze:frank"> Cześć, w internecie można znaleźć wiele kalkulatorów porównujących oszczędzanie na budowę i finansowanie budowy. Jednak jeszcze nie znalazłem niczego łączącego oba te elementy. Załóżmy, że chcę kupić Dom za 200 000 euro za 7 lat. Przez te 7 lat mam do dyspozycji 500 euro miesięcznie, a potem 1100 euro, ponieważ koszty czynszu znikną. Chciałbym dowiedzieć się, jaki plan oszczędzania na budowę powinienem wybrać na te 7 lat oraz jakie kredytowanie budowy powinienem wybrać, aby po 30 latach spłaty wszystko było jak najtańsze. Czy istnieje coś takiego? Dane wejściowe: -Koszty domu -Lata oszczędzania -Kwota oszczędności -Wysokość rat -Lata spłaty Dane wyjściowe: -Najlepszy plan oszczędzania na budowę -Najtańsze kredytowanie budowy -Wszystkie koszty w sumie
Cześć frank, 1 100 euro to realna kwota. Podobnie jak mój poprzednik, zakładałbym co najmniej 5% na finansowanie nieruchomości za 7 lat. Rozpoczęcie od oszczędzania na budowę jest z pewnością korzystne, ponieważ zapewnia planowanie i bezpieczeństwo. Ważne jest jednak wybranie odpowiedniego planu w odpowiedniej kasie, a zanim rozpoczniesz poszukiwania, odpowiedź na pierwsze pytanie to miesięczne obciążenie w fazie spłaty kredytu, a następnie oprocentowanie kredytu. Istnieją tutaj subtelne możliwości rozwiązania, zwłaszcza przez mniejsze kasy oszczędnościowe.

Napisany przez NaTwoim13
Ponieważ pojawiło się kilka prywatnych zapytań odnośnie mojego planu, przedstawiam go teraz bardziej szczegółowo: - Oszczędza przez 7 lat 500 euro, co daje salda w wysokości około 43 000 euro, z których przeznacza 110 000 euro na późniejsze opłaty odsetkowe i kapitałowe, z czego łączna rata wynosi 600 euro, przy oprocentowaniu kredytu budowlanego na poziomie 2,8%. - Po kolejnych 10 latach kredyt został spłacony z oprocentowaniem na poziomie 2,8%. - Po 7 latach brakuje mu wciąż 90 000 euro (zakładał, że dysponuje 200 000 euro). - Przy przyjętym oprocentowaniu 5%, ma wtedy dodatkowe 500 euro na hipotekę (1 100 euro, które może wydać, minus 600 euro rata bauspar). W związku z tym można przyjąć 7% spłaty równoległej, czyli 5% odsetek i 2% początkowej spłaty kapitału. Jeśli teraz po 10 latach wolne 600 euro z bauspardarlehen przechodzi na hipotekę jako dodatkowa spłata, to po 16 latach spłaci ją. A więc plan jest następujący: - 2010 do 2017 = 500 euro oszczędności - Od 2017 inwestycja 200 000 euro w następujący sposób: 1) Przydział bauspar 110 000 euro z 600 euro ratą z oprocentowaniem i spłatą 2) kredyt hipoteczny 90 000 euro z ratą 525 euro (5% odsetki i 2% początkowej spłaty) Po 10 latach bauspardarlehen (o nominalnych 2,8%) jest spłacony! Wolne 500 euro przechodzi teraz jako dodatkowa spłata w hipotekę, co pozwoli na spłatę po łącznie 16 latach!!! 7 lat oszczędzania na bauspar 500 euro, następnie 10 lat 600 euro oszczędności bauspar (odsetki i spłata) i 525 euro rata hipoteki, a następnie 6 lat spłacania hipoteki w wysokości 1125 euro, co daje łączny czas od dzisiaj 23 lata, a od 7 lat od rozpoczęcia inwestycji 16 lat!!! W zasadzie dość proste, prawda?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, z Państwa miejsca zdecydowałbym się na zawarcie umowy oszczędnościowo-kredytowej (np. Wüstenrot Flex) na kwotę 50.000 € (minimalna suma oszczędnościowa). Oszczędzanie może wynosić 500,- €. 4 miesiące przed rozpoczęciem budowy można dostosować umowę (elastycznie), zależnie od sytuacji finansowej. Stopa procentowa kredytu w wysokości 2,80 % nominalnie została już ustalona. Jeśli przekazują mi Państwo swój adres e-mail, otrzymają Państwo ode mnie przykładowe obliczenia. Z poważaniem

Napisany przez NaTwoim13
Cześć, Rolniku Willibaldu, W moim przykładzie dokładnie ten taryfa została obliczona!!!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata