Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy z drobnymi przeszkodami w rodzinie patchworkowej. Jakie są szanse?

Napisany przez Geldliesel
Cześć,

w sprawie:

Mój partner (33 lata) i ja (30 lat) jesteśmy razem od grudnia 2009 roku. On jest w trakcie rozwodu, jego syn (7 lat) i moja córka (1 rok) mieszkają z nami. Nasze wspólne (i ostatnie!!) dziecko jest w drodze (7 miesiąc).

Dalej: Znaleźliśmy się i zamierzamy się pobrać, gdy tylko jego rozwód zostanie sfinalizowany (nie byłem tego powodem!!). Chcemy również skorzystać z obecnie bardzo korzystnych stóp procentowych, aby wybudować (tani) Dom.

Na razie tyle. Jednak mój partner musi początkowo działać samodzielnie jako kredytobiorca, ponieważ mój były partner i ojciec mojej córki stanowczo zniszczyli moje piękne historie kredytową. Musiałam wiele znosić i chcę to najpierw naprawić.

Co do czystych liczb:

Działka (w planach) w Nadrenii Północnej-Westfalii, w pobliżu Kolońska, 950 mkw, 27.000,00 €

Koszt budowy domu z bali około 100.000,00 €

Całkowita maksymalna suma finansowania (z materiałami, montażem, kosztami budowy, itp.) maksymalnie: 175.000,00 € (WSZYSTKO wliczone!)

Do tego dochodzi wkład własny (partner jest instalatorem gazowo-wodnym) w wysokości około 20.000,00 €. Koszty poboczne zakupu niesiemy z kapitału własnego.

Dochody:
Partner netto: 1.700,00 € (LSK I)
Alimenty na dziecko i szkolne: 372,00 €
Dodatek na dziecko: 184,00 €, od grudnia 368,00 €

Moje dochody:
Zasiłek rodzicielski (do grudnia 2011 r., po tym pełnoetatowa praca) 850,00 €
Dodatek na dziecko 184,00 €
Alimenty na dziecko: 241,00 €

Teraz mój problem polega na tym, że faktycznie mamy wystarczająco dużo dochodu, aby sfinansować własny Dom. Muszę się jednak na razie powstrzymać, ale mój dochód może być spokojnie wliczany.
Ponadto mój partner ma jeszcze dwie pożyczki:
276,00 € samochód z salonu Fiata, pozostało 18.000,00 € (van dla rodziny, był konieczny)
98,00 € bank hipoteczny (spłata starej pożyczki samochodowej)
101,00 € kredyt na samochód przyszłej eks-żony (tylko na jego nazwisko, ale jest ona spłacana przez nią)

Obecny czynsz wynosi 720,00 €, a koszty dodatkowe to 311,00 €.
Czy ktoś widzi realne szanse na uzyskanie stabilnego finansowania nieruchomości?
Byliśmy już w banku hipotecznym, rozmowa wstępna przyniosła pozytywny wynik (doradca wcześniej przyjrzał się przychodom i wydatkom). W tym miesiącu udajemy się na konkretne spotkanie.
Jak dla mnie sprawa wydaje się dość trudna i chcę być dobrze przygotowana. Czy możemy zaoferować możliwie większe zabezpieczenie poprzez przedstawienie poręczycieli bankowi?
Pozdrawiam, Sandra

Re: Finansowanie budowy z drobnymi przeszkodami w rodzinie patchworkowej. Jakie są szanse?

Napisany przez timbo012
Cześć Geldliesel, szanse dla Ciebie nie są takie złe. Po prostu sprawdź online, czy to zadziałałoby. Zaoszczędzisz sobie tysiąca wizyt w bankach itp. Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć timbo, czy mógłbyś nam wyjaśnić, gdzie w powyższym przypadku szanse są dobre? Być może mógłbyś też krótko wyjaśnić, jak w tym przypadku można dostrzec podejście biznesowe w przypadku firm finansowych online, takich jak nasza.

Cześć, w tej sprawie pojawiły się nowe informacje: Więc: Była żona przejmie kredyt -> wyjście z Schufy. W razie potrzeby weźmiemy pojazd i sprzedamy go, aby spłacić kredyt. Kredyt w banku hipotecznym -> spłacamy go z kapitału własnego. Pozostaje tylko kredyt samochodowy. Podczas rozmowy w naszym banku okazało się, że moje dochody nie mogą być wliczone, ponieważ nie ma podstaw prawnych w przypadku braku możliwości spłaty. Jednak dochód mojego partnera, po odjęciu standardowych kosztów utrzymania (najwyższych w branży), jest wystarczający. Dodatkowo możemy złożyć poręczenie, ale nie jest to konieczne. Mamy dwie strony, które natychmiast chciałyby i mogłyby udzielić poręczenia. Trzeba też zrozumieć banki. W dzisiejszych czasach żadne dochody nie są już w 100% pewne. Nie chciałbym rozpoczynać wielu wniosków w wielu bankach, ponieważ bezcelowo obciąża to Schufę. Nasze oprocentowanie wynosi: 3,19 % efektywnie przez KFW (10 lat) oraz 3,66 % efektywnie przez bank hipoteczny (15 lat). Oprocentowanie kredytu w ciągu pierwszych 12 miesięcy wynosi 0,00 %.

I jeszcze jedno: W żadnym wypadku nie zaciągnęłabym kredytu w firmie Bon-Kredit lub podobnych (Fidiun, itp.). Jeśli tam trzeba się udać, to wszystko się kończy! Ponadto pracuję w rzeczywistości u prawnika i znam praktyki biznesowe. Szczególnie przy (długoterminowym) finansowaniu budowy ważne jest, aby mieć u swojego boku wiarygodnego partnera biznesowego. Pozdrowienia, Sandra

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Geldliesel, Dochody partnera (wynagrodzenie, KG bez oczekiwanego potomstwa i alimenty) nie powinny wystarczyć, aby uzyskać finansowanie nowej budowy w wysokości 175 000 euro. W jej nowych ustaleniach 175 000 euro również nie wystarczą, ponieważ muszą przeznaczyć kapitał własny na spłatę kredytów, co oznaczałoby konieczność finansowania także kosztów pobocznych. Zakładając, że wyrzucę jej dochód i muszę to zrobić ze względu na jej historię w Schufie, faktycznie mówimy obecnie o gospodarstwie domowym składającym się z 4 osób, a w przyszłości raczej z 5 osobowym. Jeśli dodałbym zasiłek rodzinny dla przyszłego dziecka, musiałbym także uwzględnić to dziecko w obliczeniach budżetowych. Jeśli wezmę pod uwagę tylko męża i jego dziecko, to ukryję obecną, rzeczywistą sytuację gospodarstwa domowego, co może - również z powodu oczekiwanego dziecka - mieć konsekwencje prawne. Dochody, do których mają prawo tylko oni, takie jak zasiłek rodzinny dla ich dziecka i alimenty, nie mogą być uwzględnione, jeśli nie są uwzględnione w umowie kredytowej, a ze względu na historię w Schufie nie będą mogły być uwzględnione. Moim zdaniem dochody do uwzględnienia - które faktycznie przysługują mężowi - nie wystarczają, aby można było obliczyć finansowanie matematycznie. Kwoty ryczałtów domowych, koszty zarządzania, ewentualne potrzeby finansowania wtórnego (które niektóre banki uwzględniają przy budowie nowego budynku) i inne obciążenia, takie jak raty kredytów nie spłacone wcześniej, nie pozostawiają nadwyżki umożliwiającej obsługę odsetek i spłatę kapitału. Byłoby miło, gdybyście nas informowali na bieżąco o rozwoju sytuacji!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata