Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Jak mogę przeprowadzić zmianę składek na ubezpieczenie emerytalne?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, odkąd jakiś czas temu dowiedziałem się od mojego związku zawodowego, że pracodawcy są zobowiązani przekazywać część mojej pensji na emeryturę bez potrącania podatków i składek na ubezpieczenia społeczne, nie daje spokoju mojemu pracodawcy. Zawsze słyszę, że nie udało im się jeszcze opracować odpowiedniego modelu i nie mieli na to jeszcze czasu. Co mogę zrobić, aby wprowadzić te przekształcenia wynagrodzenia? Dla mnie to naprawdę dużo pieniędzy, a i tak nie zarabiam zbyt wiele. Czy powinienem grozić sądem pracy? Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Pracownicy objęci obowiązkowym ubezpieczeniem emerytalnym mają u swojego pracodawcy prawo do konwersji wynagrodzenia zgodnie z ustawą BetrAVG (§1a). Prawo to obejmuje również pracowników zatrudnionych na niepełny etat oraz osoby zatrudnione na umowę o pracę krótszą niż pełny etat, o ile są objęte obowiązkowym ubezpieczeniem emerytalnym.

Napisany przez Jakob Cyll
Problem jest dobrze znany. Pracownik ma prawo do otrzymania świadczenia, ale pracodawca nie spieszy się z realizacją tego obowiązku. Doświadczenie pokazuje, że pracownicy szybko decydują się na pracownicze programy emerytalne, gdy agent ubezpieczeniowy lub przedstawiciel zaczyna działać w tej sprawie. Mają oni więcej wytrwałości w przekonywaniu pracodawcy do podjęcia działań. Ale nie ma co się martwić. Udokumentuj swoje żądanie dotyczące przekształcenia wynagrodzenia i poczekaj. Przecież nie chcesz zagrażać istniejącej relacji z pracodawcą, grożąc skierowaniem sprawy do sądu pracy. Po zakończeniu stosunku pracy będziesz mógł dochodzić swoich praw wstecz. W końcu masz do tego prawo. Jeśli planujesz pracować w tej firmie aż do emerytury, trzymaj się wariantu z agentem ubezpieczeniowym. Co do wymówki, że trzeba opracować model, może to być tylko zasłona dymna, bo można łatwo realizować przekształcenie wynagrodzenia na przykład poprzez ubezpieczenie bezpośrednie. Trwa to tyle, ile potrzeba na wypełnienie wniosku. Resztą zajmują się ubezpieczyciel, doradca podatkowy lub dział kadr. Jeśli twój pracodawca nadal nie ruszy się z miejsca, daj mi znać mailowo, a ja znajdę dla ciebie agenta ubezpieczeniowego w twoim regionie, który zajmie się tą sprawą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata