W internecie istnieje nieskończona ilość porównywarek ubezpieczeń samochodowych, również na mojej stronie .
Niemniej jednak nie można zapominać, że ubezpieczenia samochodowe należą do jednych z najbardziej skomplikowanych stawek w branży ubezpieczeniowej. Mam tu szczególnie na myśli różne możliwości specjalnych klasyfikacji, często do 50%, które oferują niektóre towarzystwa, większość jednak nie. Jest to szczególnie interesujące, gdy posiada się kilka pojazdów. Różnice w zakresie świadczeń również nie powinny być lekceważone.
Największym ryzykiem jednak jest to, że amatorzy wpisują coś w formularzu bez dokładnego poznania konsekwencji. Towarzystwa zazwyczaj sprawdzają coś takiego dopiero w przypadku szkody, a potem może być przykry przebudzenie.
Polecam szukać dobrego pośrednika ubezpieczeniowego. Podkreślam, dobrego. Niestety są koledzy, którzy nie przejawiają zbyt dużego entuzjazmu w sprawach ubezpieczeń samochodowych, ponieważ tam nie ma za co zarobić. Jeśli masz wrażenie, że tak jest, to nie umieraj z zawału, tylko szukaj innego. Na pewno warto.
Ponieważ te pytania pojawiają się bardzo często, akurat piszę e-book na temat ubezpieczeń samochodowych. Niestety jeszcze nie jest gotowy. Ale na pewno zawierać będzie wiele porad, które nie są tak często publikowane. Będzie można go pobrać za darmo z mojej strony, gdy już będzie gotowy . Jednak mam zamiar dokończyć go do 31.10.2010. Może to ci już pomoże.
Pozdrawiam,
frank