Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Rekomendacja dotycząca umowy oszczędnościowej

Napisany przez Torbin
Cześć! Na wstępie: Mam nadzieję, że to jest właściwy dział forum do mojej sprawy. Jeśli nie, przepraszam^^ Ok, Mam 24 lata i już wkrótce rozpoczynam 5 semestr medycyny. Moi rodzice planują dla mnie (jako pierwszą pomoc po zakończeniu studiów) zawarcie umowy oszczędnościowej i poprosili mnie, abym się nieco o to rozejrzał(a) i sprawdził(a) dobre możliwości. Warunki: - bardzo bezpieczne (czyli raczej nie inwestycje spekulacyjne) - przenośne na mnie (czyli aby było jasne, że jest oszczędzane dla mnie) - środki powinny być elastycznie wyjmowalne (czyli brak minimalnych okresów oszczędzania -> konkretnie, teoretycznie można wypłacić pieniądze w dowolnym momencie). Czy miałbyś tu jakieś dobre rekomendacje, porady? Pozdrowienia, Torbin

Napisany przez Birgit
Cześć! Na wstępie: Mam nadzieję, że to jest właściwy dział forum dla mojej sprawy. Jeśli nie, przepraszam^^ Ok, Mam 24 lata i już niedługo rozpoczynam 5 semestr medycyny. Moi rodzice planują dla mnie (jako pierwszą pomoc po zakończeniu studiów) założenie umowy oszczędnościowej i poprosili mnie, abym się nieco o to dowiedział lub o dobre możliwości. Warunki: - bardzo bezpieczne (więc raczej nie spekulacyjne inwestycje) - Przenośne na mnie (czyli jasne jest, że jest to dla mnie oszczędzane) - Pieniądze powinny być elastycznie dostępne (więc brak minimalnych okresów -> konkretnie oznacza to, że teoretycznie można wypłacać pieniądze w dowolnym momencie). Czy miałbyś może jakieś dobre rekomendacje, porady? Pozdrowienia, Torbin Cześć Torbin, jeśli pieniądze muszą być dostępne w każdej chwili, to najprawdopodobniej jedyną opcją będzie konto oszczędnościowe. W zależności od tego, jak długo jeszcze będziesz studiował, mogłoby być rozważane także konto terminowe. Jednak obecnie odsetki nie są zbyt atrakcyjne. I różnią się one między bankami. Musisz sprawdzić porównanie kont oszczędnościowych/kont terminowych w internecie. I zawsze zwracaj uwagę na fundusz gwarancji depozytów. Birgit

Napisany przez Torbin
Birgit pisze: Cześć Torbinie, jeśli pieniądze muszą być dostępne w dowolnym momencie, może wchodzić w grę jedynie konto oszczędnościowe. W zależności od tego, jak długo jeszcze będziesz studiował, rozważenie wchodziłoby także konto terminowe. Niestety, w obecnej chwili oprocentowanie nie jest zbyt atrakcyjne. I różni się ono w zależności od banku. Powinieneś więc sprawdzić porównanie kont oszczędnościowych/kont terminowych w internecie. I zawsze zwracać uwagę na fundusz gwarancji depozytów. Birgit
Dzięki, już teraz Co dokładnie masz na myśli mówiąc o zwracaniu uwagi na fundusz gwarancji depozytów? I czy naprawdę jest możliwe, że na przykład moja mama otworzy dla mnie specjalne konto tagesgeldowe, z którego będzie jasne, - że jest przeznaczone dla mnie - i że moi rodzice na mnie oszczędzają ? Bo w innym przypadku mogą się pojawić pytania, skąd pochodzą te środki, jeśli konto jest tylko na moje nazwisko i nie mam stałego dochodu jako student....? I dziękuję już teraz za swoje pierwsze zalecenia Pozdrowienia, Torbin

Napisany przez Birgit
Cześć Torbinie, jako że jesteś pełnoletni, twoi rodzice nie mogą otworzyć konta za ciebie. Musisz to zrobić samodzielnie. Rodzice mogą otworzyć konto tylko dla nieletnich. Weźmy jako przykład konto oszczędnościowe. Otwierasz konto oszczędnościowe, podając tzw. konta referencyjne. Jest to konto, z którego dokonywane są przelewy na konto oszczędnościowe, czy to przez obciążenie rachunku, przelew czy zlecenie stałe. Twoi rodzice będą potem regularnie przelewać pieniądze na twoje konto. Nie jestem pewna, czy właściciel obydwu kont musi być taki sam. Ktoś inny może lepiej znać się na tym w forum. Fundusz Gwarancji Depozytów: tam twoje środki są zabezpieczone w razie bankructwa banku. Otworzyłbym konto tylko w banku, który jest członkiem Funduszu Gwarancji Depozytów Związku Banków Niemieckich. Byłbym ostrożny wobec banków z zagranicznymi funduszami gwarancyjnymi. Musisz sobie sprawdzić. Birgit

Napisany przez Sergio
Tylko do konta przelewów: Nie ma znaczenia, z którego konta jest dokonywany przelew. Można również jednocześnie przelewać pieniądze z różnych kont na konto oszczędnościowe. Na przykład rodzice, babcia, itp. Dla ułatwienia Twoi rodzice mogliby również otworzyć konto na swoje imię i przelać je na Ciebie, gdy nadejdzie odpowiedni moment. To również byłoby możliwe.

Napisany przez Torbin
Cześć! Najpierw dziękuję za wszystkie odpowiedzi @Sergio: Problem polega na tym, że byłoby praktycznie lepiej, gdybym mógł elastycznie korzystać z konta. Powód: Prywatnie zajmuję się giełdą i handlem, osiągając również relatywnie duże sukcesy. Planujemy, aby z lokatami mogłem również inwestować w coś niespekulatywnego, o niskim ryzyku. Jednak jestem jeszcze studentem i nie mam stałego dochodu, więc chcielibyśmy być dobrze przygotowani, w przypadku gdyby urząd skarbowy zapytał, skąd pochodzą te lokaty (co jest całkowicie zrozumiałe i słuszne). Dlatego ważne jest dla nas, abyśmy mogli bez problemu przedstawiać odpowiednie dowody i potwierdzenia, aby być tutaj po stronie bezpieczeństwa. Pozdrowienia, Torbin

Napisany przez ProperSoul
Cześć Torbin, mam tylko małe pytanie: Czy otrzymujesz Bafög? Jeśli tak, musisz zwrócić uwagę na przepisy dotyczące majątku. To tylko mała uwaga. Pozdrawiam

Napisany przez Torbin
ProperSoul pisze: Cześć Torbinie, tylko małe pytanie: Czy otrzymujesz Bafög? Jeśli tak, musisz zwrócić uwagę na przepisy dotyczące majątku. To tylko mała uwaga. Pozdrawiam
Nie otrzymuję Bafög - ale i tak dziękuję

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata