Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Doradztwo finansowe

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie, Mam nadzieję, że możecie mi doradzić w kwestii emerytury. Może mam jeszcze kilka innych pytań... ale o nich później. Mam 23 lata, skończyłam studia i od 1 października 2010 roku pracuję w jednym z największych koncernów medialnych w Niemczech. Zarabiam 2750€ brutto/mies., jestem singielką, nie mam dzieci. Jak wszędzie słyszy się w mediach, koniecznie trzeba samemu aktywnie zarządzać swoim ubezpieczeniem emerytalnym. Jednak wielkie pytanie brzmi... Jak, ile, gdzie...? Jestem jeszcze dość zielona w kwestiach finansowych i będę wdzięczna za każdą pomoc w rozjaśnieniu mi tego tematu. Dzięki

Re: Doradztwo finansowe

Napisany przez Gerd
Cześć To pytanie zostało już tak wiele razy odpowiedziane. Ale chętnie raz jeszcze. Możliwe warianty oszczędzania na emeryturę to Riester, Rürup, Bav oraz prywatne oszczędzanie na emeryturę. Bez rzetelnej porady, która tutaj w forum nie jest możliwa, nie powinieneś podejmować żadnych działań. W Twoim wieku warto również myśleć o krótko- i średnioterminowych inwestycjach finansowych obok emerytury. Życie jest długie i w drodze do emerytury mogą pojawić się różne nieprzewidziane sytuacje. Dlatego należy być przygotowanym, w jakikolwiek sposób to możliwe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata