Re: ubezpieczenie emerytalne Rürup vs. samodzielne wpłacanie pieniędzy do funduszy
Napisany przez dzf -
- wt wrz 07, 2010 11:23 am
Cześć Ludzie,
ostatnio zainteresowałem się kwestią zabezpieczenia emerytalnego i w związku z tym skonsultowałem się z agentem ubezpieczeniowym. Doradził mi wtedy skorzystanie z Rürup-Rente (powód: być może w przyszłości będę chciał założyć własną firmę) w połączeniu z ubezpieczeniem od inwalidztwa (BU) w sumie 200€/miesiąc, ponieważ podobno to jest niesamowicie korzystne pod względem podatkowym. Dowiedziałem się od niego również, że jeśli podpiszę umowę, pierwsze 6 lat moich wpłat (około 500€ rocznie) zostaną przeznaczone na opłaty administracyjne, koszty pośrednictwa itp., czyli razem 3000€.
Dlatego zastanawiam się, czy nie byłoby rozsądniej wpłacać te 200€/miesiąc do funduszu (np. DWS) i oszczędzić koszty administracyjne/pośredników. Wtedy nie miałbym ubezpieczenia od inwalidztwa, ale myślę, że mogę sobie na to pozwolić.
Co sądzicie na ten temat? Czy uważacie, że to jest sensowne rozwiązanie, czy może w efekcie zrezygnowałbym z korzyści podatkowych i ponosił dodatkowe koszty przy mniejszych korzyściach? Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Pozdrowienia