Re: Mieszkanie własnościowe i wspólne gospodarstwo domowe - Na co zwrócić uwagę?
Napisany przez Plutos -
- śr wrz 08, 2010 11:59 am
Cześć!
Krótko o mojej sytuacji:
Zakupiłem mieszkanie własnościowe.
pożyczka zaciągnięta na ten cel jest tylko na mnie i jest pobierana z mojego konta bieżącego.
Obecnie opłata za czynsz również jest pobierana z mojego konta bieżącego.
Na razie trzeba jeszcze znaleźć dostawców dla dodatkowych kosztów (prąd, telefon, internet itp.).
Mieszkanie będzie przez mnie przygotowane do zamieszkania w ciągu nadchodzących tygodni, a następnie zamieszkane przeze mnie i moją dziewczynę.
Moja dziewczyna będzie tam mieszkać bezpłatnie i będzie partycypować tylko w kosztach dodatkowych w wysokości 50%.
Teraz pojawia się pytanie, czy moja dziewczyna może po prostu przelać swój udział w kosztach dodatkowych na moje konto, czy może to spowodować niepotrzebne kłopoty pod względem podatkowym lub nawet problemy - chodzi o ewentualne dochody z najmu. Nie chcemy naruszyć zasad dotyczących udowadniania, czemu zostałe pieniądze użyte.
A może być nałożony jakiś inny rodzaj podatku na partycypację w bieżących kosztach.
Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale jestem przekonany, że fiskus może mieć wiele pomysłów, jeśli chodzi o to, co można obciążyć zwykłego obywatela.
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mnie poinformować, czy nie ma tu nic do uwzględnienia, bądź co powinno się wiedzieć w tej sytuacji.
Być może chcielibyśmy również założyć wspólne konto na koszty dodatkowe i utrzymanie.
Serdeczne podziękowania za wszelkie opinie i porady!