Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Mieszkanie własnościowe i wspólne gospodarstwo domowe - Na co zwrócić uwagę?

Napisany przez Plutos
Cześć! Krótko o mojej sytuacji: Zakupiłem mieszkanie własnościowe. pożyczka zaciągnięta na ten cel jest tylko na mnie i jest pobierana z mojego konta bieżącego. Obecnie opłata za czynsz również jest pobierana z mojego konta bieżącego. Na razie trzeba jeszcze znaleźć dostawców dla dodatkowych kosztów (prąd, telefon, internet itp.). Mieszkanie będzie przez mnie przygotowane do zamieszkania w ciągu nadchodzących tygodni, a następnie zamieszkane przeze mnie i moją dziewczynę. Moja dziewczyna będzie tam mieszkać bezpłatnie i będzie partycypować tylko w kosztach dodatkowych w wysokości 50%. Teraz pojawia się pytanie, czy moja dziewczyna może po prostu przelać swój udział w kosztach dodatkowych na moje konto, czy może to spowodować niepotrzebne kłopoty pod względem podatkowym lub nawet problemy - chodzi o ewentualne dochody z najmu. Nie chcemy naruszyć zasad dotyczących udowadniania, czemu zostałe pieniądze użyte. A może być nałożony jakiś inny rodzaj podatku na partycypację w bieżących kosztach. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale jestem przekonany, że fiskus może mieć wiele pomysłów, jeśli chodzi o to, co można obciążyć zwykłego obywatela. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mnie poinformować, czy nie ma tu nic do uwzględnienia, bądź co powinno się wiedzieć w tej sytuacji. Być może chcielibyśmy również założyć wspólne konto na koszty dodatkowe i utrzymanie. Serdeczne podziękowania za wszelkie opinie i porady!

Re: Mieszkanie własnościowe i wspólne gospodarstwo domowe - Na co zwrócić uwagę?

Napisany przez degere
Cześć Plutos, r n r n najpierw gratuluję nowego mieszkania. r n r n Z mojego punktu widzenia podjąłeś właściwe rozwiązanie: załóżcie wspólne konto domowe - wtedy Twoja dziewczyna może przelać 50% kosztów operacyjnych plus koszty utrzymania. Następnie dodajesz swój udział i sprawa jest załatwiona. Wtedy nie musisz się martwić o podatki.

Napisany przez Plutos
Dziękuję za odpowiedź. Zakładam zatem, że wszystkie występujące koszty muszą być pokryte z tego konta. Dlatego zmieniam upoważnienie do obciążania rachunku za czynsz na to konto, podaję je przy zawieraniu wszystkich przyszłych umów (prąd, telefon, itp.) i korzystam z karty debetowej do zakupów. Czy wszystko jest jasne?

Napisany przez degere
Cześć Plutos, nie jest konieczne, aby wszystkie koszty przechodziły przez to samo konto - ale jest to zalecane. Wtedy Twoja dziewczyna przynajmniej zobaczy, ile kosztuje utrzymanie tego mieszkania. Wszystko, co związane jest z gospodarstwem domowym i mieszkaniem, możecie płacić swoją odpowiednią kartą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata