- sob wrz 11, 2010 7:31 am
Witam WSZYSTKICH, Mam 36 lat, a moja dziewczyna 29 lat, obejrzeliśmy bardzo interesujący Dom i zastanawiamy się teraz, co dalej robić. Dom + koszty dodatkowe + remont ok. 190.000 € (bez wkładu własnego) Od dwóch lat wynajmujemy mieszkanie (koszt 1000 € ciepła woda) i radzimy sobie dobrze. Razem zarabiamy około 3900 € netto. Dziewczyna jest urzędniczką na okres próbny, od przyszłego roku ma zostać urzędnikiem. Ja mam jeszcze kredyt samochodowy, który zostanie spłacony za 10 miesięcy. Moja historia kredytowa w rejestrze Schufa jest negatywna z powodu jakiegoś niekorzystnego wpisu (pewnie kiedyś coś opłaciłem nie na czas)... ;-( Teraz do moich pytań: - Czy ma sens pójść do banku? Czy ta forma finansowania w ogóle jest możliwa? - Czy w ogóle jest możliwe zorganizowanie takiego finansowania z miesięczną ratą w wysokości około 850 €? - Czy własna praca przy remoncie może przynieść korzyści pod względem samego remontu? To obiekt ma również mieszkanie przyklaszcze o powierzchni około 60 m2, które można by wynająć... Czy jest to istotne dla finansowania? Czy bank się tym interesuje? - 190.000 € bez wkładu własnego! Czy ktoś może zaprezentować przybliżone obliczenie, jak zmienia się miesięczna rata przy wkładzie własnym w wysokości 30.000 €? Przepraszam za pytania, ale już trochę tu przeczytałem i uważam, że to forum jest naprawdę świetne i myślę, że jestem dobrze ulokowany z tymi pytaniami tutaj.