Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Możliwe finansowanie, wiele pytań

Napisany przez Mirko1974
Witam WSZYSTKICH, Mam 36 lat, a moja dziewczyna 29 lat, obejrzeliśmy bardzo interesujący Dom i zastanawiamy się teraz, co dalej robić. Dom + koszty dodatkowe + remont ok. 190.000 € (bez wkładu własnego) Od dwóch lat wynajmujemy mieszkanie (koszt 1000 € ciepła woda) i radzimy sobie dobrze. Razem zarabiamy około 3900 € netto. Dziewczyna jest urzędniczką na okres próbny, od przyszłego roku ma zostać urzędnikiem. Ja mam jeszcze kredyt samochodowy, który zostanie spłacony za 10 miesięcy. Moja historia kredytowa w rejestrze Schufa jest negatywna z powodu jakiegoś niekorzystnego wpisu (pewnie kiedyś coś opłaciłem nie na czas)... ;-( Teraz do moich pytań: - Czy ma sens pójść do banku? Czy ta forma finansowania w ogóle jest możliwa? - Czy w ogóle jest możliwe zorganizowanie takiego finansowania z miesięczną ratą w wysokości około 850 €? - Czy własna praca przy remoncie może przynieść korzyści pod względem samego remontu? To obiekt ma również mieszkanie przyklaszcze o powierzchni około 60 m2, które można by wynająć... Czy jest to istotne dla finansowania? Czy bank się tym interesuje? - 190.000 € bez wkładu własnego! Czy ktoś może zaprezentować przybliżone obliczenie, jak zmienia się miesięczna rata przy wkładzie własnym w wysokości 30.000 €? Przepraszam za pytania, ale już trochę tu przeczytałem i uważam, że to forum jest naprawdę świetne i myślę, że jestem dobrze ulokowany z tymi pytaniami tutaj.

Napisany przez Finanzmakler
1. Wyjaśnij, co się dzieje z Twoim Schufa, jeśli to możliwe, czyli jeśli było niesłuszne, postaraj się o usunięcie wpisu. 2. Przy braku własnego kapitału przy dochodach, każdy bank zapyta, skąd to się bierze. Finansowanie jest możliwe, jeśli na przykład pozyskasz kapitał na koszty dodatkowe poprzez pracodawcę lub rodziców. Osobiście poleciłbym poczekać chwilę, uregulować kredyt, zgromadzić trochę kapitału i kupić, gdy partnerka zostanie zatrudniona na etat.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Mirko 1974, dlaczego nie chcesz finansować domu na podstawie zdolności kredytowej Twojej dziewczyny, skoro jest urzędniczką, a dodatkowy dochód z wynajmu zwiększa jej dochody? Jeśli dochód Twojej partnerki wraz z dochodem z wynajmu jest wystarczający, aby obsłużyć obsługę kapitału, spełniając jednocześnie minimalne standary wydatków domowych, to nie pojawi się problem z negatywną historią w Biurze Informacji Kredytowej! Oczywiście, pomocna byłaby wpłata własna w wysokości 30 000 euro, ale kiedy planujesz ją zdobyć, płacąc jednocześnie 1 000 euro czynszu? Jak wtedy będą wyglądać odsetki, jak ceny nieruchomości, co przyniesie Ci te 30 000 euro? Oczywiście, taki plan musi być dobrze przemyślany, należy również zbadać Twoje dane w Biurze Informacji Kredytowej, ale brak własnego kapitału nie musi być decydującym kryterium, nawet przy obsłudze zobowiązań w wysokości 190 000 euro z początkowym kosztem 850 euro. Banki, które zadają pytanie, które zostały przedstawione przez doradców finansowych, nie odgrywają już roli w wielkim koncercie najlepszych instytucji finansowych! Podczas obecnego niskiego poziomu stóp procentowych i obniżonych cen nieruchomości oraz w intensywnej konkurencji między bankami, być może tylko mały bank na wsi lub bank, który w ogóle nie chce udzielać kredytów hipotecznych, może zadawać takie pytanie, zwłaszcza jeśli ma do czynienia z przyszłą urzędniczką o odpowiednich dochodach!

Napisany przez Thorsten
Cześć Mirko, pomijając wynajmowaną mieszkanie teraz - brakuje mi danych i zmieniłoby się to trochę w ramach środków KfW - twoje finansowanie mogłoby wyglądać tak: W tym 60.000€ KfW 124 (program własności mieszkaniowej KfW). Początkowa spłata 1% Całkowity wydatek 677,00 €/mies. kredyt bankowy 120.000,00 € 142.500 € Oprocentowanie 3,37% Rzeczywiste oprocentowanie 3,42 % Wydatek miesięczny 437,00 € Środki KfW 60.000,00 € 142.500 € Oprocentowanie 3,150 % Rzeczywiste oprocentowanie 3,19 % Wydatek miesięczny 240 € Jest to oczywiście tylko wstępna, ogólna kalkulacja, warunki jednak aktualne od dzisiejszego ranka określone przez einfachfinanzieren - Finanzierungen, Kredite, Darlehen - Start .

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Thorsten, bardzo jestem zainteresowany Twoją ofertą, ponieważ nie do końca rozumiem, jak chcesz ustalić takie warunki przy pełnym finansowaniu wraz z kosztami dodatkowymi i remontem, nie wiedząc, gdzie znajduje się miejsce inwestycji. Takie oferty niestety nie pomagają nikomu zbytnio. Być może którzyś z lokalnych banków PSD lub Sparkassen byłby w stanie zbliżyć się do tych warunków, ale wtedy także tylko bez współfinansowania kosztów dodatkowych w wysokości około 10 000 euro i uznanie kosztów remontu w 100%!!! Przy 60 metrowym mieszkaniu na wynajem, które - przy założeniu - stanowi około 30% całkowitej objętości domu, na pewno nie będzie można otrzymać 60 000 euro ze środków KfW Program 124 przy całkowitej kwocie inwestycji w wysokości 190 000 euro. Chyba że nie będzie ono wynajmowane, ale Mirko1974 nie wspomniał o tym, a możliwe, że jeśli finansowanie musi być całkowicie oparte na kobiecie, to wynajęcie może odgrywać decydującą rolę jeśli chodzi o dochody i możliwości przedstawienia sytuacji finansowej! Uważam, że powinniśmy zachować ostrożność, oferując warunki i koncepcje, które mogą być odczytane przez każdego. Lepiej jest przedstawiać indywidualne oferty, jeśli znamy miejsce inwestycji, rodzaj przeprowadzanych remontów i modernizacji, czy zostanie wynajęte (szczególnie ze względu na KfW) oraz czy koszty nabycia muszą zostać współfinansowane.

Napisany przez Thorsten
Cześć Panie Buhmann, gdy przeczyta Pan zapytanie Mirko, zauważy Pan, że chce on wiedzieć, jak wyglądałby wysiłek z 30.000,- € kapitału własnego. Nic innego nie policzyłem. Warunki nie były nawet najlepsze, jakie otrzymałem w ofercie na tę finansowanie - więc ograniczyłem się do instytutu o zasięgu ponadregionalnym. Lokalni dostawcy mogą oczywiście być jeszcze tańsi. Jeśli chodzi o mieszkanie, nie poddaję się takim spekulacjom jak które - zakładając, że - będzie odpowiadać około 30% całkowitej objętości domu. Początkowo zignorowałem to. Ale liczby nie przesuną się tak znacząco, żebyśmy spadli poniżej 850,- € miesięcznie: Z mieszkanie, 20.000,- remontem i 30.000,- € kapitałem własnym Włącznie z 39.000€ KfW 124 (program Własności Mieszkaniowej KfW). Początkowo spłata 1% Całkowity koszt: 677,33 €/mies. Kredyt bankowy 121.000,00 € Oprocentowanie 3,30% Oprocentowanie efektywne 3,35 % Koszt miesięczny 433,58 € Środki KfW 39.000,00 € Oprocentowanie 2,95 % Oprocentowanie efektywne 2,98 % Miesięczny koszt 243,75 € Możliwości kredytowe mogę oczywiście nie zweryfikować, dane dotyczące modernizacji są tylko przyjęte. Chodzi mi jednak nie o stworzenie dokładnej oferty na każdego grosza i punkt procentowy. Mirko chciał przybliżonej informacji, czy ma sens podjęcie finansowania i czy poradzi sobie z 850,- € - nic więcej. Oba pytania mogę - bazując na jego danych - odpowiedzieć tak. Na Simply Finance - kredyty i Pożyczki - Zacznij, zawsze możesz złożyć zapytanie, a my oczywiście również przygotujemy konkretne oferty. Warunki nie do przedstawienia przez Pana oraz Państwa partnerów bankowych? To mnie teraz dziwi. Oprócz naszego biznesu dla klientów indywidualnych, oferujemy usługi dla dostawców usług finansowych i dysponujemy szeroką gamą partnerów bankowych, którzy dostarczają nam kwalifikowane finansowanie budowlane. Być może tutaj leży różnica.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Thorsten, proszę dokładnie przyjrzeć się specyfikacji, łączne koszty 190.000 euro, łącznie z wszystkimi kosztami. Teraz proszę przyjrzeć się strukturze swoich pożyczek, szczerze mówiąc nie mogę dokładnie zobaczyć, ile pożyczki chcesz udzielić. Raz piszesz Pożyczka bankowa 120.000,00 € 142.500 € a potem KfW-Mittel 60.000,00 € 142.500 € i podajesz stopy procentowe! Jednakże, przy łącznych kosztach w wysokości 190.000 euro i odliczeniu 30.000 euro wkładu własnego, którego wyraźnie nie określasz, co ma zostać wykorzystane (i nie jest to w żaden sposób widoczne w Twoich danych, gdyż udzieliłbyś zdecydowanie zbyt dużo pożyczek, tak jak ja rozumiem Twoje zestawienie), otrzymanie finansowania w wysokości 160.000 euro nie pokrywa zapotrzebowania finansowego! Niech się Pan nie obrazi, ale zakładając, że renowacja będzie kosztować 100% (cokolwiek miało zostać zrobione) i dodatkowe koszty wyniosą około 9.000 euro, wtedy wartość obciążenia wyniosłaby 181.000 euro przy zadłużeniu się na 160.000 euro, czyli z wykorzystaniem 30.000 euro wkładu własnego, przy warunkach na 10 lat (na sztywno oszacowanych odsetkach, do których w ogóle nie sięgasz), prawie trzeba byłoby dodać 2 przed przecinkiem! Dlatego właśnie powinniśmy unikać składania konkretnych ofert na tak nieokreślonych założeniach. Ja, jako profesjonalista, niestety nie mogłem zrozumieć Twoich wywodów, to jak ma to zrobić laik? Ponadto piszesz... Co do mieszkania, nie poddaję się tego typu dywagacjom, tak jak zakładając, że - przyjmijmy na chwilę - około 30% całkowitego wolumenu domu. Jednak sam piszesz... dane dotyczące modernizacji są jedynie przyjęciem To nie ma sensu, można było to zrobić znacznie łatwiej, czyli przy zastosowaniu 30.000 euro wkładu własnego, możliwe jest przedstawienie 190.000 euro kosztów z miesięcznym obciążeniem w wysokości 850 euro. Z mojego punktu widzenia zbyt wiele spekulacji, zbyt wiele przyjęć i zbyt mało przejrzystości, aby podawać tutaj jakiekolwiek liczby, przynajmniej ja nie byłem w stanie tego zrozumieć. I to, że w ramach AfB, jako największy niezależny finansista budowlany, liczymy na to, że jako profesjonalista korzystasz również z narzędzi takich jak Europace, Starpool i Komfort Tools do opracowywania warunków, nie muszę Panu tego przypominać.

Napisany przez Thorsten
Cześć Thomas, Źle przeczytałeś? Nieważne... Po prostu nie mam czasu, żeby bawić się tutaj. Proszę jeszcze raz dokładnie się przyjrzeć sprawie...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata